Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 8. stav 1. tačka 1), člana 23. stav 1. i člana 85. stav 2. Zakona o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS", broj 44/10), člana 12. stav 1. tačka 1) i člana 16. tačka 4. Statuta Republičke agencije za elektronske komunikacije ("Službeni glasnik RS", broj 59/10),
Upravni odbor Republičke agencije za elektronske komunikacije, je na sednici od 7. jula 2011. godine, doneo

PRAVILNIK

O NAČINU KORIŠĆENjA RADIO STANICA NA DOMAĆIM I STRANIM VAZDUHOPLOVIMA, LOKOMOTIVAMA, BRODOVIMA I DRUGIM PLOVILIMA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 60 od 16. avgusta 2011, 68/11)

Opšte odredbe

Član 1.

Ovim pravilnikom Republička agencija za elektronske komunikacije (u daljem tekstu: Agencija) propisuje način korišćenja radio stanica koje se koriste na domaćim i stranim vazduhoplovima, lokomotivama, brodovima i drugim plovilima, saglasno odgovarajućim međunarodnim sporazumima i preporukama.

Član 2.

Pravo korišćenja radio-frekvencija za radio stanice na vazduhoplovima, brodovima i drugim plovilima stiče se na osnovu pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija (u daljem tekstu: pojedinačna dozvola) koja se izdaje na zahtev vlasnika ili ovlašćenog korisnika vazduhoplova, brodova ili drugih plovila (u daljem tekstu: Zahtev).
Pojedinačna dozvola za radio stanice na lokomotivi izdaje se isključivo na zahtev Javnog preduzeća "Železnice Srbije" (u daljem tekstu: "Železnice Srbije").
Zahtev i priložena dokumentacija moraju biti u skladu sa opštim aktom Agencije kojim se propisuje oblik obrasca zahteva za izdavanje pojedinačne dozvole uključujući i uputstva sa obaveznim elementima tehničkog rešenja, u zavisnosti od radio komunikacijske službe i delatnosti na koju se tehničko rešenje odnosi.
Organi posebnih delatnosti koriste radio stanice i radio-frekvencije za radio stanice na vazduhoplovima, brodovima i drugim plovilima bez obaveze prethodnog pribavljanja pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija na tim sredstvima.

Član 3.

Dozvola za radio stanice na vazduhoplovu, lokomotivi, brodu i drugim plovilima izdaje se na obrascima DRS, DRSV i DRSB, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo, i to:
1) Obrazac DRS - dozvola za korišćenje radio-frekvencija za radio-stanicu;
2) Obrazac DRSV - dozvola za radio-stanicu na vazduhoplovu;
3) Obrazac DRSB - dozvola za radio-stanicu na brodu i drugim plovilima.
Za izdavanje pojedinačne dozvole za radio stanice plaća se naknada saglasno opštem aktu koji reguliše visinu naknade za pružanje usluga iz nadležnosti Agencije.

Član 4.

Korišćenje radio-frekvencija treba započeti u roku utvrđenom u pojedinačnoj dozvoli za radio stanice.
Tehnički pregled radio stanice treba obaviti u roku utvrđenom u pojedinačnoj dozvoli.
Za korišćenje radio-frekvencija plaća se naknada saglasno opštem aktu Agencije kojim se utvrđuje visina naknade za korišćenje radio-frekvencija.

I. Radio stanice na domaćim i stranim vazduhoplovima

Član 5.

Korišćenje radio-frekvencija za radio stanice na vazduhoplovu uređeno je Planom namene radio-frekvencijskih opsega ("Službeni glasnik RS", br. 112/04 i 86/08, u daljem tekstu: Plan Namene), Aneksom 10 Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu (u daljem tekstu: Aneks 10), kao i odredbama Radio-pravilnika (Radio Regulations, Geneva 2008, u daljem tekstu: Pravilnik).
Pojedinačna dozvola za radio stanice na domaćim i stranim vazduhoplovima izdaje se pod uslovom da je vazduhoplov upisan u Registar vazduhoplova Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat).
U Zahtevu za izdavanje pojedinačne dozvole za radio stanice na vazduhoplovu potrebno je navesti sve radio stanice instalirane na vazduhoplovu i priložiti odgovarajuću tehničku dokumentaciju.

Član 6.

Korišćenje radio-frekvencija za bezbednost i opasnost regulisano je Planom Namene, Pravilnikom (Tabela namene frekvencija - poglavlje II, poglavlje VII, Dodatak 15) kao i poglavljem 2. knjige V Aneksa 10. Predajne frekvencije 121.5 MHz, 243 MHz i 406 MHz na sredstvima za spašavanje, ukoliko su ugrađeni u vazduhoplovu, se eksplicitno navode u pojedinačnoj dozvoli, kao i sve druge frekvencije za iste potrebe.
Ukoliko radio stanice instalirane na vazduhoplovu koriste sledeće frekvencijske opsege:
- opseg 3 025 kHz - 18 030 kHz - ekskluzivne podopsege ovog opsega na način kako je propisano Dodatkom 26 (Appendidž 26) Pravilnika - Odredbe i odgovarajući plan raspodele frekvencija za vazduhoplovnu mobilnu (OR) službu u opsezima ekskluzivno namenjenim za tu službu između 3 025 kHz i 18 030 kHz ;
- opseg 2 850 kHz - 22 000 kHz -, ekskluzivne podopsege ovog opsega na način kako je propisano Dodatkom 27 (Appendidž 27) Pravilnika - Plan raspodele frekvencija za vazduhoplovnu mobilnu (R) službu i srodne informacije;
- opseg 190 - 1750 kHz za radio kompase;
- opseg 108 - 111.975 MHz za sistem za instrumentalno sletanje (ILS) za pokazivanje odstupanja od produžene ose poletno-sletne staze (localizer), kao i neusmerene radio-farove visoke frekvencije (VOR), globalne navigacijske satelitske sisteme (GNSS), i drugo;
- opseg 111.975 - 117.975 MHz za neusmerene radio farove visoke frekvencije (VOR), globalne navigacijske satelitske sisteme (GNSS), i drugo;
- opseg 117.975 - 137 MHz za internacionalnu i nacionalnu vazduhoplovnu mobilnu (R) službu (plan raspodele je dat u poglavlju 4. knjige V Aneksa 10, uključujući preporuku za izračenu snagu komunikacionog VHF primopredajnika);
- opseg 138 - 144 MHz - konkretno frekvencije 142.750 MHz i 143.750 MHz za radio-komunikacije privredne avijacije;
- opseg 328.6 - 335.4 MHz za sistem za instrumentalno sletanje (ILS) za pokazivanje odstupanja od idealne ravni poniranja (glide path);
- opseg 960 - 1215 MHz za potrebe sistema za merenje udaljenosti, na vazduhoplovu za primopredajnik (interrogator) sa predajom u podopsegu 1025 - 1150 MHz, za potrebe primopredajnika sekundarnog radara (ATC transponder) sa predajnom frekvencijom 1090 MHz za odgovor za interogaciju;
- opsege 1300 - 1350 MHz, 2700 - 2900 MHz, 9000 - 9200 MHz i 15.40 - 15.70 GHz za potrebe primopredajnika - transpondera u vazduhoplovnoj radionavigacijskoj službi;
- opseg 4200 - 4400 MHz za radio visinomere;
- opseg 5000 - 5250 MHz za mikrotalasne sisteme za instrumentalno sletanje (MLS);
- opseg 9300 - 9500 MHz za avionske vremenske radare;
- opseg 13.25 - 13.4 GHz za navigacijske pomoćne uređaje koji koriste Doppler-ov efekat;
potrebno je navesti tip radio stanica i obavezno priložiti tehničke karakteristike uz Zahtev.

Član 7.

Odlukom ECC/DEC/(06)07 od 03.08.2009. godine za pružanje usluga mobilne telefonije u vazduhoplovu predviđen je frekvencijski opseg GSM 1800, i odnosi se na visine veće od 3000 m iznad tla, za opremu koja zadovoljava zahteve iz Priloga Odluke. Sistem mobilne telefonije na vazduhoplovu ne sme uzrokovati štetnu smetnju terestričkim sistemima mobilne telefonije.
Odobrenje za pružanje usluga mobilne telefonije na vazduhoplovu, na zahtev korisnika vazduhoplova, izdaje Agencija.

II. Radio stanice na lokomotivama

Član 8.

Korišćenje radio-frekvencija za radio stanice na lokomotivi, koje rade u okviru analognog radio dispečerskog sistema "Železnice Srbije", je u skladu sa Planom namene i UIC (LUnion Internationale des Chemins de fer (International Union of Railnjays)) Preporukom 751-3 i CEPT (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations) Preporukom T/R 22-01.
Plan frekvencija koje se koriste za radio dispečerski sistem "Železnice Srbije" dat je u Tabeli 1.
U okviru navedenog frekvencijskog opsega, formirano je osam četvorofrekventnih