Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 8. stav 1. tačka 1), člana 23. stav 1. i člana 98. stav 7. Zakona o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS", broj 44/10), člana 12. stav 1. tačka 1) i člana 16. tačka 4. Statuta Republičke agencije za elektronske komunikacije ("Službeni glasnik RS", broj 59/10),
Upravni odbor Republičke agencije za elektronske komunikacije je, na sednici od 7. jula 2011. godine, doneo

PRAVILNIK

O NAČINU KONTROLE KORIŠĆENjA RADIO-FREKVENCIJSKOG SPEKTRA, OBAVLjANjA TEHNIČKIH PREGLEDA I ZAŠTITE OD ŠTETNIH SMETNjI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 60 od 16. avgusta 2011, 35/13)

I. UVODNE ODREDBE

Predmet i sadržaj pravilnika

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način kontrole radio-frekvencijskog spektra (u daljem tekstu: Kontrola), koji obuhvata kontrolu korišćenja radio-frekvencijskog spektra, obavljanje tehničkih pregleda radio stanica i postupanje u cilju zaštite od štetnih smetnji, i propisuje obrazac legitimacije ovlašćenog kontrolora, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Odredbe ovog pravilnika ne odnose se na radio stanice i sisteme koji rade u frekvencijskim opsezima namenjenim za posebne delatnosti.
Republička agencija za elektronske komunikacije (u daljem tekstu: Agencija) vrši Kontrolu u okviru upravljanja radio-frekvencijskim spektrom, kao ograničenim nacionalnim dobrom.

Cilj Kontrole

Član 2.

Kontrola se vrši u cilju obezbeđivanja efikasnog, ekonomičnog i bezbednog korišćenja radio-frekvencijskog spektra za korisnike koji poseduju odgovarajuću licencu, pojedinačnu dozvolu za korišćenje radio-frekvencija (u daljem tekstu: dozvola) ili opšte ovlašćenje za pružanje usluga (u daljem tekstu: ovlašćenje) kao i za ostale korisnike spektra, a što se postiže proverom rada ovlašćenih korisnika spektra, otkrivanjem i sprečavanjem neovlašćenog korišćenja radio-frekvencijskog spektra, merenjem parametara potrebnih za planiranje korišćenja spektra kao i istraživanjem štetnih smetnji i preduzimanjem propisanih mera za njihovo otklanjanje u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS", broj 44/10, u daljem tekstu: Zakon) i podzakonskim aktima, međunarodnim Pravilnikom o radio komunikacijama (ITU Radio Regulations - RR, 2008), kao i domaćim i međunarodnim standardima.

Član 3.

Kontrola obuhvata proveru korišćenja radio-frekvencijskog spektra u opsegu od 9 kHz do 3000 GHz (u daljem tekstu: Spektar), uključujući parametre radio emisija i relevantne karakteristike radio stanica kao izvora tih emisija, a u skladu sa dostupnim tehničkim mogućnostima Agencije.
Kontrola parametara radio emisija kao i karakteristika radio stanica iz prethodnog stava odnosi se na radio emisije radio stanica na teritoriji Republike Srbije.
Kontrola obuhvata i proveru parametara emisija radio stanica koje su na teritoriji drugih država, onda kada je potrebno izvršiti koordinaciju radio-frekvencija, utvrditi zauzetost Spektra i preduzeti odgovarajuće mere u cilju otklanjanja štetnih smetnji ako ih prouzrokuju emisije tih radio stanica kao i otkloniti druge nepravilnosti.

Saradnja sa nadležnim organima

Član 4.

Kontrolu delova Spektra za posebne namene Agencija vrši u saradnji sa organima odbrane i bezbednosti i službama za hitne intervencije.
Kontrolu delova Spektra namenjenog za potrebe distribucije i emitovanja medijskih sadržaja Agencija vrši u saradnji sa organom nadležnim za radio difuziju.
Agencija na poslovima Kontrole, sarađuje sa inspekcijama nadležnih ministarstva i organima autonomne pokrajine.
Način saradnje između Agencije i nadležnih organa iz st. 1. do 3. ovog člana uređuju se odgovarajućim protokolima, a u skladu sa Zakonom.

Član 5.

Agencija ostvaruje neposrednu saradnju sa regulatornim telima susednih i drugih zemalja, radi zajedničkog istraživanja i otklanjanja štetnih smetnji, u slučaju da je ugrožena bezbednost ljudskih života i imovine, kao i u drugim slučajevima nepravilnog korišćenja Spektra.
Predstavnici Agencije učestvuju u radu međunarodnih tela koja se bave kontrolom korišćenja Spektra i ostalim relevantnim poslovima iz domena Kontrole na izradi odgovarajućih međunarodnih propisa, izveštaja i projekata.

Organizaciona jedinica za Kontrolu

Član 6.

Kontrolu vrši Agencija koja u svom sastavu ima i Kontrolno merne centre kao izdvojene područne organizacione celine.
Kontrolno merni centri se opremaju i organizuju u skladu sa Priručnikom o kontroli (Handbook on Monitoring, International Telecommunication Union - ITU, 2010).
Kontrolno merni centar Beograd je upisan u Listu međunarodnih kontrolno mernih stanica Međunarodne unije za telekomunikacije (International Telecommunication Union - ITU).
Kontrolu iz ovog pravilnika, Agencija vrši preko ovlašćenih lica - kontrolora elektronskih mreža i usluga (u daljem tekstu: Kontrolor). Kontrolor poseduje odgovarajuću legitimaciju kojom se identifikuje tokom vršenja kontrole.

Obrazac legitimacije Kontrolora

Član 7.

Legitimacija Kontrolora je bele boje, plastificirana i odštampana na tvrdom papiru. Dimenzije legitimacije su 6,5 h 9,5 cm.
Na prednjoj strani legitimacije nalazi se tekst "REPUBLIKA SRBIJA" i "REPUBLIČKA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE", prostor za fotografiju kontrolora dimenzija 3,2 h 2,8 cm, utisnut logo Agencije, ispisan naziv "LEGITIMACIJA KONTROLORA ELEKTRONSKIH MREŽA I USLUGA", broj legitimacije i ime i prezime kontrolora sa njegovim matičnim brojem. Na zadnjoj strani legitimacije nalazi se tekst ovlašćenja kontrolora, svojeručni potpis, datum izdavanja, mesto za pečat Agencije i potpis ovlašćenog lica.
Preko cele zadnje strane nalazi se utisnut skraćeni naziv Agencije "RATEL" u plavoj boji.
Obrazac legitimacije ovlašćenog kontrolora odštampan je uz ovaj pravilnik (Prilog 1) i čini njegov sastavni deo.
Posebnim aktom, koji će doneti direktor Agencije, utvrdiće se izgled, dimenzije i tekst značke Kontrolora.

Standardi, tehnička uputstva i propisi u okviru poslova Kontrole

Član 8.

Poslovi Kontrole se vrše u skladu sa standardima, tehničkim uputstvima i drugim propisima Republike Srbije, koji su usaglašeni sa obavezujućim standardima i/ili tehničkim specifikacijama Evropske unije, međunarodnim Pravilnikom o radio komunikacijama i Priručnikom o kontroli i međunarodnim preporukama.
Ako ne postoje odgovarajući domaći standardi i/ili tehničke specifikacije iz stava 1. ovoga člana, primenjuju se standardi i tehničke specifikacije Evropskog instituta za standarde u oblasti telekomunikacija (European Telecommunications Standards Institute - ETSI), Evropskog komiteta za standardizaciju (European Committee for Standardization - CEN) i Evropskog komiteta za standarde u oblasti elektrotehnike (European Committee for Electrotechnical Standardization - CENELEC) kao i standardi, odluke i preporuke Međunarodne unije za telekomunikacije, Međunarodne organizacije za standardizaciju (International Organization for Standardization - ISO), Međunarodne elektrotehničke komisije (International Electrotechnical Commission - IEC) i Evropske konferencije poštanskih i telekomunikacionih uprava (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations - CEPT).
Agencija redovno usklađuje i dopunjuje spisak domaćih standarda, tehničkih uputstava i drugih propisa iz stava 1. ovog člana i objavljuje ih na svojoj Internet stranici, a može da ih objavi i na drugi prikladan i javno dostupan način.

II. KONTROLA KORIŠĆENjA RADIO-FREKVENCIJSKOG SPEKTRA

Poslovi kontrole korišćenja radio-frekvencijskog spektra

Član 9.

Agencija vrši stalnu kontrolu korišćenja spektra, dok kontrolu odabranih radio- frekvencija vrši prema potrebi. U okviru poslova kontrole korišćenja spektra Agencija:
1) proverava parametre radio emisija, tehničke karakteristike radio stanica kao i druge relevantne podatke za radio stanice čiji imaoci, odnosno korisnici poseduju licencu, dozvolu ili ovlašćenje, odnosno odgovarajući upis u evidenciju operatora;
2) otkriva neovlašćeno korišćenje spektra i preduzima propisane mere za njegovo sprečavanje;
3) ispituje zauzetost spektra;
4) proverava i utvrđuje zone pokrivanja;
5) meri parametre kvaliteta elektronskih komunikacionih usluga koje se pružaju bežičnim putem;
6) meri nivo elektromagnetskog polja (nejonizujućeg zračenja);
7) vrši posebna merenja.
Agencija objavljuje Izveštaj o korišćenju radio-frekvencijskog spektra najmanje jednom godišnje.

Način vršenja poslova merenja i drugih istraživanja

Član 10.

Poslove merenja i drugih istraživanja iz člana 9. ovog pravilnika vrši ovlašćeni Kontrolor Agencije, a u skladu sa standardima, tehničkim uputstvima i propisima iz člana 8. ovog pravilnika.
Merenja se vrše manuelno ili automatski, sa kalibrisanom mernom opremom u fiksnim stanicama za kontrolu spektra u kontrolno mernim centrima, i daljinski upravljanim stanicama, u mobilnim stanicama u vozilima i u prenosnim stanicama, kao i sa ručnim prijemnicima.
Merenja se mogu vršiti i direktno (konduktivno) na radio stanicama odgovarajućim mernim uređajima.
Ostala istraživanja se vrše putem provere i analize podataka do kojih se dolazi radom na terenu ili se isti nalaze u relevantnim dokumentima i bazama podataka.

Podaci o parametrima radio emisija i njihova evidencija

Član 11.

Podaci dobijeni u postupku kontrole iz člana 9. stav 1. tačka 1) ovog pravilnika evidentiraju se u bazi kontrolno mernih podataka, koju vodi Agencija.
Pojedinačna provera parametara radio emisije se evidentira u bazi kontrolno mernih podataka, a odnosi se na