Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 22. stav 2. Zakona o imovini Savezne Republike Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 41/93 i 24/94), savezni ministar za odbranu, u saglasnosti sa Saveznom vladom, propisuje

PRAVILNIK

O NAČINU I KRITERIJUMIMA ZA DAVANjE STANOVA U ZAKUP I DODELjIVANjE STAMBENIH ZAJMOVA ZA REŠAVANjE STAMBENIH PITANjA ZAPOSLENIH U VOJSCI JUGOSLAVIJE

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 45/95, 28/96, 56/96, 58/96, 42/97, 60/2000)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se način i kriterijumi za davanje stanova u zakup i dodeljivanje stambenih zajmova (u daljem tekstu: zajam) za rešavanje stambenih pitanja zaposlenih u Vojsci Jugoslavije.
Zaposlenim u Vojsci Jugoslavije, u smislu ovog pravilnika, smatraju se: profesionalni oficiri, profesionalni podoficiri i civilna lica za službi u Vojsci Jugoslavije (u daljem tekstu: profesionalni pripadnici Vojske) kao i profesionalni pripadnici Vojske koji vrše vojne i druge dužnosti u Saveznom ministarstvu za odbranu (u daljem tekstu: Ministarstvo), državnim organima ili organizacijama, raspoređeni aktom nadležnog starešine.
Stanovima, u smislu ovog pravilnika, smatraju se stanovi koji su za potrebe Vojske Jugoslavije (u daljem tekstu: Vojska) pribavljeni izgradnjom, kupovinom ili po drugom osnovu, ili dobijeni pretvaranjem zajedničkih i poslovnih prostorija u stambenim zgradama u posebne stambene jedinice ili u stambene prostorije koje se mogu pripojiti susednom stanu i stanovi u svojini drugog pravnog lica na koje su Ministarstvo i Vojska ugovorom stekli pravo korišćenja.

Član 2.

Evidenciju o rešavanju stambenih pitanja davanjem stanova u zakup iz člana 1. stav 3. ovog pravilnika ili dodelom zajmova vode vojne komande garnizona, koje, po propisu ili po naređenju, vrše funkciju komande garnizona, odnosno stambenog organa tih komandi (u daljem tekstu: stambeni organi garnizona).
Način vođenja evidencije iz stava 1. ovog člana, kao i način i rokove za podnošenje odgovarajućih izveštaja utvrđuje funkcioner u Ministarstvu koga odredi savezni ministar za odbranu.

Član 3.

Odluku o davanju stanova u zakup i dodeljivanju zajmova, zavisno od broja molbi za davanje stanova, broja molbi za zajam i sredstava obezbeđenih za zajam, stambenih problema, broja raspoloživih stanova i potreba za određenom strukturom stanova, na predlog stambene komisije garnizona, za svaki garnizon, za svaku godinu ili u okviru tekuće godine, donosi komandant armije, odnosno komandant ratne mornarice, a u garnizonu Beograd - načelnik Generalštaba Vojske, odnosno starešina koga on ovlasti.
Odlukom iz stava 1. ovog člana nadležni starešina određuje koliko će stanova dati u zakup i koliko dodeliti zajmova po grupama, podgrupama i strukturi.
Ako u pojedinim garnizonima nema dovoljno stanova koji se mogu dati u zakup, a ima ih u drugim bližim garnizonima, odnosno mestima, starešina iz stava 1. ovog člana može odlučiti da se licima kojima molba za davanje stana u zakup nije rešena daju stanovi u zakup u tim garnizonima, odnosno mestima ako s tim mestima postoje dobre veze sredstvima javnog saobraćaja ili ako je organizovan prevoz vojnim vozilima.
Načelnik Generalštaba Vojske, ako nastanu organizacijsko-formacijske promene Vojske, nadležnosti i ovlašćenja iz ovog člana može preneti na starešinu Generalštaba Vojske.

Član 4.

Stanovi pribavljeni izgradnjom, kupovinom ili po drugom osnovu daju se u zakup najdocnije tri meseca pre isteka roka koji je ugovorom između investitora i izvođača, odnosno kupca i prodavca određen za završetak izgradnje, odnosno primopredaju stanova.
Stanovi dobijeni pretvaranjem zajedničkih prostorija u posebne stambene jedinice ili u stambene prostorije koje se mogu pripojiti susednom stanu daju se u zakup najdocnije 30 dana pre isteka roka koji je ugovorom između investitora i izvođača određen za završetak radova na pretvaranju zajedničke prostorije u stan.
Stanovi u svojini drugog pravnog lica na koje su Ministarstvo i Vojska ugovorom stekli pravo korišćenja daju se u zakup u roku od 30 dana od dana zaključivanja ugovora.
Stanovi iz kojih se iseljavaju dotadašnji zakupci ili nosioci stanarskog prava daju se u zakup najdocnije tri dana od dana kad postanu useljivi, odnosno kad se dovedu u stanje predviđeno kategorizacijom i standardom za upotrebu stanova.

II. DAVANjE STANOVA U ZAKUP NA NEODREĐENO VREME

1. Opšti kriterijumi

Član 5.

Stan u zakup na neodređeno vreme (u daljem tekstu: stan u zakup) može se dati:
1) profesionalnom pripadniku Vojske, ako ima najmanje 15 godina službe u Vojsci ili 20 i više godina penzijskog staža, od čega najmanje 10 godina u Vojsci;
2) penzionisanom profesionalnom pripadniku Vojske, ako je do prestanka službe podneo molbu za rešavanje stambenog pitanja, koja je zaključkom stambenog organa prihvaćena a nije rešena do prestanka službe, bez obzira na broj godina provedenih u službi;
3) članu porodičnog domaćinstva poginulog ili umrlog lica iz tač. 1. i 2. ovog stava, bez obzira na broj godina koje je poginulo, odnosno umrlo lice provelo u službi.
Radnim stažom u Vojsci smatra se i radni staž ostvaren u Ministarstvu, kao i na poslovima odbrane zemlje.

Član 6.

Licu iz člana 5. ovog pravilnika može se dati u zakup u mestu službovanja, a ako je primljeno u službu van prebivališta ili je u toku službe premeštano - i van mesta službovanja ako:
1) to lice, odnosno njegov bračni drug ili maloletni član njegovog porodičnog domaćinstva nema na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: SRJ) stan sa stanarskim pravom, odnosno stan u zakup ili stan u svojini, odnosno ako nije otuđilo stan u svojini ili faktički nije u mogućnosti da koristi stan koji je van teritorije SRJ;
2) kao nosilac stanarskog prava ili zakupac koristi stan iz stambenog fonda Vojske po strukturi manji od stana koji mu pripada po odredbama čl. 24. i 25. ovog pravilnika, a želi da mu se da stan u zakup na ime razlike između površine stana koji mu pripada i stana koji koristi ili da mu se da stan u zakup koji mu po strukturi pripada, s tim da stan koji koristi vrati stambenom organu komande garnizona na čijem se području stan nalazi;
3) kao nosilac stanarskog prava ili zakupac koristi stan na koji Vojska ima pravo korišćenja, a koji je u svojini drugog pravnog lica ili u svojini građana, po strukturi manji od stana koji mu pripada po odredbama čl. 24. i 25. ovog pravilnika, a želi da mu se da stan u zakup na ime razlike između površine stana koji mu pripada i stana koji koristi;
4) ima stan u svojini ili je otuđilo stan u svojini po strukturi manji od stana koji mu pripada po odredbama čl. 24. i 25. ovog pravilnika, a želi da mu se da stan u zakup na ime razlike između površine stana koji mu pripada i stana u svojini, odnosno stana koji je otuđilo;
5) ima stan u svojini po strukturi manji od stana koji mu pripada po odredbama čl. 24. i 25. ovog pravilnika, a želi da mu se da stan u zakup koji mu po strukturi pripada, s tim da ugovorom o razmeni vlasništva stan u svojini iz koga se iseljava prenese u fond Vojske, radi dodele drugom licu iz člana 5. ovog pravilnika.
Licu iz člana 5. ovog pravilnika, pod uslovima iz stava 1. tač. 2. do 4. ovog člana, može da se na ime razlike u strukturi i površini između stana koji mu pripada i stana koji koristi dati u zakup druga stambena jedinica u mestu u kome se nalazi stan koji koristi, ako svoje stambeno pitanje ne želi da rešava korišćenjem zajma. Površina druge stambene jedinice ne može biti veća od razlike u površini između stana koji mu pripada i stana koji koristi.
Licu iz člana 5. ovog pravilnika, pod uslovima iz stava 1. tačka 5. ovog člana, može se dati u zakup koji mu po strukturi pripada ako u mestu u kome se nalazi stan koji prenosi u fond Vojske postoji potreba za takvom strukturom stana radi rešavanja stambenog pitanja drugog lica iz člana 5. ovog pravilnika.

Član 7.

Molbe lica iz člana 5. ovog pravilnika stambeni organ garnizona razvrstava:
1) uIgrupu - molbe lica koja ispunjavaju uslove iz člana 6. stav 1. tačka 1. ovog pravilnika. Faktička nemogućnost korišćenja stana van teritorije SRJ zasniva se na izjavi podnosioca molbe koju je overio nadležni organ i odricanja od daljeg prava na taj stan, kao i na potvrdama o prebivalištu na teritoriji SRJ za podnosioca molbe i sve članove njegovog porodičnog domaćinstva;
2) uIIgrupu - molbe lica koja ispunjavaju uslove iz člana 6. stav 1. tačka 2. ovog pravilnika, a žele da im se da u zakup stan koji im pripada, uz obavezu da vrate stan koji imaju na korišćenju, kao i molbe lica koja ispunjavaju uslove iz člana 6. stav 1. tačka 3. ovog pravilnika