Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 99. stav 1. tačka 6. Zakona o kretanju i boravku stranaca ("Službeni list SFRJ", br. 56/80, 53/85, 30/89 i 26/90), savezni sekretar za unutrašnje poslove propisuje

PRAVILNIK

O NAČINU IZDAVANjA POSLOVNE VIZE

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 30/90, 47/90)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se način izdavanja poslovne vize, obrazac poslovne vize, obrazac zahteva za izdavanje poslovne vize, način poništavanja poslovne vize, kao i način vođenja evidencije i izveštavanja o izdatim poslovnim vizama.

Član 2.

Poslovna viza, u smislu člana 18a. stav 1. Zakona o dopunama Zakona o kretanju i boravku stranaca (u daljem tekstu: Zakona), izdaje se sledećoj kategoriji stranaca:
a) strancima koji u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju dolaze radi obavljanja privrednih i društvenih delatnosti predviđenih propisima o stranim ulaganjima (po osnovu ugovora o ulaganju, ugovora o osnivanju mešovitog preduzeća, ugovora o koncesiji, ugovora o osnivanju mešovite banke, ugovora o osnivanju ugovornog preduzeća, osnivanja sopstvenog preduzeća i dr.);
b) strancima koji u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju dolaze radi obavljanja privrednih delatnosti predviđenih propisima o spoljnotrgovinskom poslovanju (po osnovu ugovora o dugoročnoj proizvodnoj kooperaciji, izvođenja investicionih radova u Jugoslaviji, strana predstavništva, knonj-honj i dr.);
v) strancima koji u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju dolaze radi zapošljavanja, a po saveznim propisima mogu u Jugoslaviji zasnovati radni odnos bez odobrenja za zasnivanje radnog odnosa (ako radni odnos zasnivaju za obavljanje stručnih poslova utvrđenih ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji, o dugoročnoj proizvodnoj kooperaciji, o prenosu tehnologije i o stranim ulaganjima).

Član 3.

Boravak u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji smatraće se odobrenim strancu kome je poslovna viza izdata.

Član 4.

Nadležni organ će u postupku utvrditi postojanje zakonskih uslova za poništenje poslovne vize. O poništenju takve vize doneće rešenje.
Po pravosnažnosti rešenja iz stava 1. ovog člana poslovna viza će se poništiti otiskivanjem klauzule "poništeno" u putnu ispravu stranca preko vize.

II. POSEBNE ODREDBE

1. Izdavanje poslovne vize

Član 5.

Poslovna viza izdaje se na zahtev. Zahtev se podnosi na posebnom obrascu (Obrazac br. 1).
Uz zahtev za izdavanje poslovne vize prilaže se putna isprava na koju se traži izdavanje takve vize.

Član 6.

Poslovna viza izdaje se na urednu i važeću putnu ispravu.

Član 7.

Podnosilac zahteva dužan je da priloži dokaz da ispunjava uslove za dobijanje poslovne vize u smislu člana 18a. stav 1. Zakona, odnosno člana 2. ovog pravilnika.
Dokaz u smislu stava 1. ovog člana je rešenje saveznog organa uprave nadležnog za ekonomske odnose s inostranstvom kojim se omogućava obavljanje privredne delatnosti stranca ili stranog pravnog lica.

2. Obrazac poslovne vize

Član 8.

Poslovna viza se izdaje otiskivanjem propisanog štambilja u putnu ispravu stranca i overava okruglim pečatom i potpisom službenog lica organa koji izdaje vizu.
: