Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 99. Zakona o kretanju i boravku stranaca ("Službeni list SFRJ", br. 56/80), savezni sekretar za unutrašnje poslove propisuje

PRAVILNIK

O NAČINU IZDAVANjA PUTNIH I DRUGIH ISPRAVA I VIZA STRANCIMA I O OBRASCIMA TIH ISPRAVA I VIZA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 44/81, 23/2000, 24/2000, 67/01)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se:
1) način izdavanja putnih i drugih isprava i viza strancima, način odobravanja privremenog boravka, način odobravanja stalnog nastanjenja, način priznavanja statusa izbeglice, način prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta i prijavljivanje boravišta;
2) obrasci putnog lista za stranca, turističke propusnice, lične karte za stranca, odobrenja za stalno nastanjenje, odobrenja za privremeni boravak i vize koja se izdaje strancima, kao i obrasci zahteva za njihovo izdavanje;
3) obrazac na kome se vrši prijavljivanje i odjavljivanje prebivališta i prijavljivanje boravka i obrasci evidencija koje po odredbama Zakona o kretanju i boravku stranaca vode organizacije udruženog rada, druge samoupravne organizacije, i pojedinci koji strancima pružaju usluge smeštaja;
4) način vođenja evidencije i izveštavanja o stalno nastanjenim strancima, o strancima koji privremeno borave ili prolaze preko teritorije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: SFRJ"), kao i o putnim ispravama i vizama koje strancima izdaju nadležni organi u republici, odnosno autonomnoj pokrajini;
5) način vođenja registra udruženja stranaca i drugih registara stranaca.

Član 2.

Prilikom prijeme zahteva za izdavanje putne isprave ili vize, odobrenja za privremeni boravak, odobrenja za stalno nastanjenje, priznavanje prava azila, priznavanje statusa izbeglice i izdavanje lične karte za stranca, službeno lice ovlašćeno za vođenje postupka (u daljem tekstu: službeno lice) utvrđuje identitet stranca - podnosioca zahteva, kao i da li je putna ili druga isprava kojom dokazuje svoj identitet uredna i važeća, da li je zahtev tačno i čitko popunjen i da li su uz zahtev podneseni propisani prilozi.
Zahtev iz stava 1. ovog člana popunjava se ručno štampanim slovima ili pisaćom mašinom.

Član 3.

Zahtev za izdavanje putne isprave ili vize, odobrenja za privremeni boravak, odobrenja za stalno nastanjenje, priznavanje prava azila, priznavanje statusa izbeglice i izdavanje lične karte za stranca, po pravilu, podnosi stranac koji traži izdavanje isprave ili vize, odnosno odobrenja za stalno nastanjenje, odnosno priznavanje statusa izbeglice ili prava azila.
Zahtev za izdavanje turističke propusnice ili vize može podneti i vođa grupe stranaca.

Član 4.

Službeno lice koje rešava po zahtevu za izdavanje putne isprave ili vize može zatražiti od podnosioca zahteva da bliže obrazloži opravdanost zahteva i da u vezi sa zahtevom pruži i druga obaveštenja.

II. IZDAVANjE PUTNIH I DRUGIH ISPRAVA I VIZA 1. Izdavanje putnih isprava

Član 5.

Putna isprava za izbeglice, putna isprava za lica bez državljanstva i putni list za stranca izdaju se na pismeni zahtev. Zahtev se podnosi na obrascu br. 1.
Uz zahtev se prilažu dve fotografije veličine 4,5x6 cm, koje verno prikazuju lice koje traži izdavanje isprave.
Službeno lice koje prima zahtev za izdavanje putne isprave za izbeglice zatražiće od podnosioca zahteva, na uvid, rešenje nadležnog organa o priznavanju statusa izbeglice.
Prilikom rešavanja zahteva za izdavanje putne isprave za lica bez državljanstva službeno lice će proveriti da li je podnosilac zahteva odnosno lice na koje se zahtev odnosi državljanin neke strane države.

Član 6.

U putnu ispravu za izbeglice i u putnu ispravu za lice bez državljanstva upisuje se i rok u kome se izbeglica, odnosno lice bez državljanstva može vratiti u SFRJ.
U putnu ispravu za lice bez državljanstva koja se izdaje strancu koji napušta SFRJ upisuje se klauzula: "bez prava povratka".

Član 7.

Obrazac putnog lista za stranca je veličine 10x14,5 cm i sadrži 20 numerisanih stranica.
Tekst obrasca putnog lista za stranca štampa se na jednom od jezika naroda Jugoslavije i na francuskom jeziku.
Putni list za stranca izdaje se na obrascu br. 2.

Član 8.

Putni list za stranca izdaje se sa rokom važenja, i to:
1) do jedne godine - strancu kome je priznato pravo azila u SFRJ, za putovanje u inostranstvo;
2) do tri meseca - strancu koji je dobio zaštitu SFRJ, za dolazak u SFRJ;
3) do šest meseci - strancu koji je dobio otpust iz državljanstva SFRJ, za odlazak u inostranstvo;
4) do tri meseca - strancu koji je izgubio stranu putnu ispravu ili na drugi način ostao bez nje, a država čiji je državljanin nema svoje diplomatsko ili konzularno predstavništvo u SFRJ niti njene interese zastupa druga država, za odlazak u inostranstvo;
5) do tri meseca - strancu koji je u inostranstvu izgubio putnu ispravu za stranca izdatu od nadležnog organa SFRJ, za povratak u SFRJ.
U putni list za stranca koji se izdaje strancu koji se iseljava iz SFRJ, kao i u putni list za stranca koji se izdaje strancu iz stava 1. tačka 4. ovog člana upisuje se klauzula: "bez prava povratka".

Član 9.

Uz zahtev za izdavanje putnog lista za stranca prilaže:
1) stranac kome je priznato pravo azila - prepis rešenja o priznavanju prava azila u SFRJ;
2) stranac koji je dobio otpust iz državljanstva SFRJ - prepis rešenja o otpustu iz državljanstva SFRJ;
3) stranac koji je izgubio ili na drugi način ostao bez putne isprave, a država čiji državljanin nema svoje diplomatsko ili konzularno predstavništvo u SFRJ niti njene interese zastupa druga država - potvrdu o prijavi gubitka, odnosno nestanka putne isprave.

Član 10.

Podaci u putnoj ispravi za izbeglice, putnoj ispravi za lica bez državljanstva i putnom listu za stranca upisuju se posebnom pisaćom mašinom.
U putne isprave iz stava 1. ovog člana fotografije se pričvršćuju nitnovanjem i na njih se otiskuje suvi žig.

2. Izdavanje turističke propusnice

Član 11.

Zahtev za izdavanje turističke propusnice podnosi se, po pravilu, usmeno.
Stranac koji traži izdavanje turističke propusnice dužan je da službenom licu stavi na uvid važeću nacionalnu putnu ispravu ili drugu ispravu o identitetu.

Član 12.

Za izdavanje turističke propusnice, grupi stranaca na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom, rečnom ili vazdušnom saobraćaju vođa grupe podnosi dva primerka spiska putnika overena od strane zapovednika plovila, odnosno zapovednika vazduhoplova - a svaki putnik svoju važeću nacionalnu putnu ispravu ili drugu ispravu o identitetu.
Službeno lice, pošto proveri identitet putnika, overava propisanim štambiljom za overavanje prelaženja državne granice i potpisuje oba primerka spiska putnika, od kojih jedna primerak zadržava, a drugi vraća vođi grupe i izdaje turističke propusnice članovima grupe.

Član 13.

Stranac predaje turističku propusnicu službenom licu organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice prilikom odlaska iz SFRJ.
Stranac koji je u SFRJ ušao sa turističkom propusnicom, a nadležni organ u SFRJ mu je izdao odobrenje za privremeni boravak ili vizu vraća turističku propusnicu organu koji mu je izdao odobrenje, odnosno vizu.
Turistička propusnica izdaje se na obrascu br. 3.

3. Izdavanje lične karte za stranca

Član 14.

Lična karta za stranca izdaje se na pismeni zahtev. Zahtev se podnosi na obrascu br. 4.
Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilažu se dve fotografije veličine 3x4 cm koje verno prikazuju lice za koje se traži izdavanje lične karte za stranca.
Službeno lice može zatražiti od podnosioca zahteva za izdavanje lične karte za stranca da stavi na uvid: odobrenje za stalno nastanjenje u SFRJ ili odobrenje o priznavanju statusa izbeglice ili prava azila ili putnu ispravu ili izvod iz matične knjige rođenih ili raniju ličnu kartu za stranca ili drugu ispravu.
Lična karta za stranca izdaje se na obrascu br. 5.

Član 15.

U ličnu kartu za stranca koja se izdaje strancu kome je odobreno stalno nastanjenje, odnosno priznato pravo azila i koji se nastanio u SFRJ u rubriku "Boravi u SFRJ kao ..." upisuju se reči: "stalno nastanjen stranac".
U ličnu kartu za stranca koja se izdaje strancu kome je priznat status izbeglice,u rubriku "Boravi u SFRJ kao ..." upisuje se reč: "izbeglica".
U ličnu kartu za stranca koja se izdaje strancu iz člana 84. Zakona o kretanju i boravku stranca, u rubriku "Boravi u SFRJ kao ..." upisuje se razlog boravka (školovanje, specijalizacija, brak sa državljaninom SFRJ i dr.).

Član 16.

: