Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 11b stav 6. Zakona o Agenciji za privatizaciju ("Službeni glasnik RS", br. 38/01, 135/04 i 30/10),
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja donosi

PRAVILNIK

O NAČINU IZJAŠNjAVANjA AGENCIJE ZA PRIVATIZACIJU PO OSNOVU PRENETIH AKCIJA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 76 od 22. oktobra 2010, 27/13)

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način izjašnjavanja Agencije za privatizaciju (u daljem tekstu: Agencija) u korišćenju prava glasa na sednici skupštine akcionara po:
- osnovu akcija u vlasništvu Akcionarskog fonda;
- osnovu akcija koje joj se prenose posle raskida ugovora o prodaji kapitala zaključenog između Agencije i kupca kapitala.

Član 2.

U korišćenju prava glasa po osnovu akcija u vlasništvu Akcionarskog fonda Agencija se o predlogu odluke iz člana 1. ovog pravilnika izjašnjava neposredno ili posredno.
Agencija se izjašnjava neposredno učestvovanjem u radu skupštine akcionara preko punomoćnika, koga imenuje direktor Agencije.
Agencija se izjašnjava posredno pisanim putem, i to glasanjem "za" ili "protiv" predloga te odluke.
Agencija se posredno izjašnjava pisanim putem najkasnije tri dana pre dana određenog za održavanje sednice skupštine akcionara.
Danom dostavljanja pisanog izjašnjenja smatra se dan slanja preporučene pošiljke ili elektronske pošte.

Član 3.

Agencija će u svakom konkretnom slučaju doneti odluku o načinu izjašnjavanja iz člana 2. st. 2. i 3. ovog pravilnika polazeći od broja akcija Akcionarskog fonda u odnosu na ukupan broj akcija akcionarskog društva sa pravom glasa kao i od značaja akcionarskog društva za Republiku Srbiju.
Odluku o načinu izjašnjavanja posredno ili neposredno kao i da li se Agencija izjašnjava "za" ili "protiv" odluke donosi direktor Agencije na predlog komisije koju imenuje.
Agencija će se izjasniti "za" odluku kojom se donosi program restrukturiranja čiji nacrt je odobren od strane Agencije ili odluku iz člana 11b Zakona o Agenciji za privatizaciju kojom se realizuje program restrukturiranja, koji je Agencija prihvatila.

Član 4.

U akcionarskim društvima u kojima je Agencija imenovala privremenog zastupnika kapitala, Agencija se izjašnjava neposredno preko privremenog zastupnika kapitala u skladu sa Pravilnikom o postupanju lica koji obavljaju poslove privremenog zastupnika kapitala u subjektima privatizacije.

Član 5.

Agencija se neće izjašnjavati na odluke akcionarskih društava koja su dužna da zatraže izjašnjenje prilikom donošenja odluka iz člana 11b Zakona, a u kojima ima manje od 5% akcija koje prodaje na osnovu navedenog člana Zakona, već će se smatrati, u skladu sa Zakonom, da je Agencija prisustvovala sednici skupštine akcionara i glasala protiv donošenja odluka.

Član 6.

Agencija će istovremeno sa izjašnjavanjem zatražiti od akcionarskog društva da joj dostavi zapisnik sa održane sednice skupštine akcionara sa donetim odlukama u prilogu, u roku od 15 dana od dana održavanja sednice skupštine akcionara.

Član 7.

Agencija može ako proceni da je to od interesa za poslovanje akcionarskog društva u kome Akcionarski fond ima akcije, predložiti predstavnike u organu upravljanja tog društva, u skladu sa zakonom kojim se uređuju privredna društva.

Član 8.

Odredbe ovog pravilnika o načinu izjašnjavanja Agencije u akcionarskim društvima primenjuju se i na udele, odnosno na izjašnjavanje Agencije u društvima sa ograničenom odgovornošću.

Član 9.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Broj 011-00-401/2010-04
U Beogradu, 18. oktobra 2010. godine
Ministar, Mlađan Dinkić, s.r.