Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 11, a u skladu sa članom 34. Zakona o privrednim komorama ("Službeni glasnik RS", broj, 65/01),
Skupština Privredne komore Srbije, na sednici od 25. jula 2002. godine, donosi

PRAVILNIK

O NAČINU DAVANjA INFORMACIJA I POTVRDA O BONITETU ČLANOVA KOMORE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 54 od 6. septembra 2002, 39/06)

Opšte odredbe

Član 1.

Ovim pravilnikom se uređuje vrsta informacija i potvrda o bonitetu, njihov sadržaj, izvor podataka, način izdavanja i organizacija posla.
Privredna komora Srbije (u daljem tekstu: Komora) daje informacije o bonitetu (IB) i potvrde o bonitetu (PB), članova Komore - pravnih lica.
Privredna komora Srbije može poveriti poslove izdavanja informacija i potvrda iz stava 2. ovog člana Privrednoj komori Vojvodine, Privrednoj komori Kosova i Metohije, Privrednoj komori Beograda i regionalnim privrednim komorama.
Pravnim licima u smislu stava 2. ovog člana smatraju se privredna društva i društva za osiguranje.

Vrsta potvrda i informacija

Član 2.

Komora daje četiri vrste informacija i četiri vrste potvrda o bonitetu:
1) Informacije i potvrde o bonitetu na bazi računovodstvenih podataka (IB-1; PB-1);
2) Informacije i potvrde o poslovno-tehničkoj osposobljenosti pravnog lica (IB-2; PB-2),
3) Referentne liste (IB-3; PB-3),
4) Zbirne podatke o bonitetu sadržane u informacijama, odnosno potvrdama pod 1), 2) i 3) (IB-4; PB-4).

Član 3.

Potvrde o bonitetu se daju na zahtev korisnika za potrebe učešća na javnim tenderima u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.
Za sve ostale slučajeve daju se informacije o bonitetu.

Vrsta i izvor podataka

Član 4.

Opšti podaci o pravnom licu su statusni podaci za identifikaciju pravnog lica.
Podaci iz stava 1. ovog člana su izvorni, i obavezni su deo svih informacija i potvrda o bonitetu.
Izvor podataka iz stava 1. ovog člana su Registar članova Komore, registri Agencije za privredne registre, registar Republičkog zavoda za statistiku, NBS.

Član 5.

Računovodstveni podaci o pravnom licu su izvorni i izvedeni:
1. Izvorni podaci su odabrani podaci iz bilansa uspeha, bilansa stanja, Aneksa I, izveštaja o tokovima gotovine, izveštaja o raspodeli rezultata i pokrića gubitka za preduzeća i organizacije za osiguranje, kao i agregirani podaci na nivou grane ili oblasti privrede, preuzeti od NBS.
2. Izvedeni podaci za privredno društvo su odabrani pokazatelji uspešnosti, statičke likvidnosti, pokazatelji strukture kapitala, finansijske strukture, koeficijent obrta, zaduženost preduzeća i sl.
3. Izvedeni pokazatelji za društvo za osiguranje su, pored pokazatelja iz tačke 2. ovog člana i stepen pokrivenosti likvidiranih i rezervisanih šteta tehničkom premijom, premija osiguranja po radniku, stepen tehničke sigurnosti, stepen sigurnosti osiguravajućeg pokrića, struktura premije, ažurnost likvidacije šteta.

Član 6.

Računovodstveni podaci i pokazatelji o bonitetu pravnog lica daju se za tri uzastopne godine koje prethode godini u kojoj se daju informacije ili potvrde o bonitetu, odnosno za tri poslednje uzastopne godine za koje Komora poseduje računovodstvene podatke i pokazatelje.
Podaci iz stava 1. ovog člana daju se i za privrednu oblast i granu delatnosti kojoj pravno lice pripada.

Član 7.

Izvor podataka člana 5. ovog pravilnika su podaci iz godišnjih obračuna preduzeća i organizacija za osiguranje u evidenciji NBS, kao i obračuni i izveštaji dobijeni neposredno od članova Komore.

Član 8.

Mišljenja revizora nisu obavezni deo informacija i potvrda o bonitetu. Ukoliko su raspoloživa, daju se kao prilog, fotokopirana ili skenirana, za privredna društva, za koje je revizija obavezna po Zakonu o računovodstvu i reviziji.

Član 9.

Podaci o poslovno-tehničkoj osposobljenosti pravnog lica - su bliži podaci o delatnosti, kadrovima, raspoloživim građevinskim i tehničko-tehnološkim kapacitetima, sertifikatima, ulaganjima u razvoj i drugi specifični podaci o poslovnoj sposobnosti pravnog lica.
U ovu grupu se svrstavaju i podaci i informacije sa finansijskog tržišta, i toku privatizacije.
Podaci iz stava 1. ovog člana su ažurni i ne mogu biti stariji od godinu dana.
Izvor podataka iz st. 1. i 2. ovog člana je Registar članova Komore, evidencija komisije za hartije od vrednosti i evidencija Beogradske berze.

Član 10.

Podaci koji se daju za referentne liste su podaci o realizovanim značajnim poslovima i uspesima na tržištu, poslovi dobijeni na domaćim i međunarodnim javnim tenderima, liste značajnih domaćih i stranih partnera, izgrađeni i projektovani objekti i sl.
Referentne liste sadrže podatke za poslednje tri godine, a izuzetno za određene delatnosti mogu se dati reference i za poslednjih pet godina.
Izvor podataka iz stava 1. ovog člana su referentne liste pravnih lica potpisane i overene od ovlašćenih lica pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.
Reference - potvrde se obavezno proveravaju.

Izdavanje informacija i potvrda

Član 11.

Informacije i potvrde se izdaju na pismeni zahtev korisnika, koji se opredeljuje za određenu vrstu.
Korisnik može tražiti IB-1(PB-1), IB-2 (PB-2), IB-3 (PB-3), IB-4 (PB-4).
Korisnik u smislu stava 1. ovog člana je domaće i strano pravno i fizičko lice, državni organi i institucije, banke, osiguravajuće organizacije, agencije i drugi zainteresovani korisnici.
Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na obrascu koji je standardizovan i sastavni je deo ovog pravilnika.

Član 12.

Informacija i potvrda o bonitetu se daje u pisanoj formi, na srpskom jeziku, a za strane korisnike na engleskom ili nemačkom jeziku.

Član 13.

Informacija i potvrda o bonitetu sadrži standardizovane podatke utvrđene metodologijom koja je sastavni deo ovog pravilnika.
Informacija o bonitetu sadrži samo standardizovane podatke.
Potvrda o bonitetu, pored podataka iz stava 1. ovog člana sadrži i kratak opis-ocenu o uočenim promenama na osnovu sagledavanja vremenskih serija i odnosa prema grani.
Potvrda o bonitetu može da sadrži i napomene iz izveštaja Komisije za hartije od vrednosti, kao i Suda časti PKS.
Na zahtev korisnika mogu se o pravnom licu dati i drugi podaci, ukoliko nisu poslovna tajna, a zahtevaju dodatna istraživanja.
Ako je izvor podataka intervju, to mora biti istaknuto u informaciji i potvrdi o bonitetu.

Član 14.

Komora je odgovorna za istovetnost podataka sa izvornim podacima i za pravilno korišćenje podataka po utvrđenoj metodologiji.
Komora ne odgovara za štetu koja može da nastane za korisnika, zbog mišljenja koje formira na osnovu dobijenih podataka.
Potvrda o bonitetu sadrži jasnu naznaku za koji period se daju podaci, kako bi se ukazalo na moguće promene.
Potvrda PB-1 sadrži napomenu da su pokazatelji likvidnosti statički, jer se daju kao presek stanja po godišnjim izveštajima.

Član 15.

Za privredno društvo u stečaju ili likvidaciji, ne daje se informacija, odnosno potvrda o bonitetu, već samo opšti podaci za identifikaciju, sa napomenom da je za pravno lice pokrenut stečaj ili likvidacija.

Član 16.

Rokovi za izdavanje informacija i potvrda o bonitetu su:

- redovna procedura 12 dana
- ubrzana procedura 6 dana
- hitno 2 dana.

Član 17.


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: