Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 6. stav 3. Zakona o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru ("Službeni glasnik RS", broj 39/96),
Ministar trgovine, donosi

PRAVILNIK

O MINIMALNIM TEHNIČKIM USLOVIMA ZA OBAVLjANjE PROMETA ROBE I VRŠENjE USLUGA U PROMETU ROBE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 47 od 31. oktobra 1996, 22/97, 6/99, 99/05, 100/07, 98/09)

I. UVODNA ODREDBA

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni tehnički uslovi u pogledu prostorija, uređaja i opreme za obavljanje prometa robe i vršenje usluga u prometu robe i vrsta robe i uslovi prodaje van poslovnih prostorija, tj. na tezgama i sličnim objektima.

II. PROSTORIJE ZA PROMET ROBE NA MALO

Član 2.

Promet robe na malo obavlja se u prostorijama za to namenjenim (u daljem tekstu: maloprodajni objekat) i to: prodavnicama, samouslugama, diskontima, benzinskim stanicama i robnim kućama.
Promet na malo proizvoda od nafte - tečnih goriva, vrši se na benzinskim stanicama.

Član 3.

Maloprodajni objekti grade se od čvrstog materijala, a prodavnica i od drugog materijala, uključujući i drvenu građu, u skladu sa propisima o izgradnji objekata.

Član 4.

Prostor ispred maloprodajnog objekta je od tvrdog materijala (beton, kamen, asfalt, cigla) i ima dužinu koja odgovara najmanje dužini prednje strane maloprodajnog objekta i širinu od najmanje jedan metar.

Član 5.

Maloprodajni objekat ima jedan ili više ulaza za korisnike, širine od najmanje 0,80 m, do kojih se pristupa sa ulice ili drugog javnog prostora.

Član 6.

Maloprodajni objekat ima površinu od najmanje 8 m2, a visinu od najmanje 2,2 m.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, u prodavnici, u kojoj se prodaja robe obavlja kroz šalter, visina prodavnice je najmanje 2 m, a površina 3 m2.

Član 7.

Maloprodajni objekat ima pod, zidove i tavanicu od materijala koji se lako čisti i održava i obezbeđeno prirodno ili veštačko osvetljavanje i provetravanje.

Član 8.

Roba namenjena za prodaju izlaže se u maloprodajnom objektu ili van njega, u stalnim ili pokretnim gondolama, policama, prodajnim stolovima ili vitrinama, s tim što se ova oprema, ako je smeštena van maloprodajnog objekta, označava njegovim punim nazivom i adresom.
Oprema iz stava 1. ovog člana postavlja se tako da omogućava korisnicima nesmetan pristup.

Član 9.

Maloprodajni objekat u kome se pre prodaje vrši odmeravanje količine robe oprema se merilima za merenje te robe.

Član 10.

Maloprodajni objekat u kome se obavlja promet lako kvarljive hrane oprema se rashladnim uređajima za njeno čuvanje u ispravnom stanju.

Član 11.

U maloprodajnom objektu ili u njegovoj neposrednoj blizini obezbeđuje se upotreba magacina za smeštaj robe i za njenu zaštitu od kvarenja ili zagađivanja.

Član 12.

U maloprodajnom objektu obezbeđuje se upotreba vode, pribora za higijenu i održavanje čistoće.
U prodavnici iz člana 6. stav 2. ovog pravilnika u kojoj se prodaja robe obavlja kroz šalter industrijsko-neprehrambenih proizvoda i industrijsko prehrambenih proizvoda u originalnom pakovanju, obezbeđuje se upotreba vode u samom objektu ili njegovoj neposrednoj blizini.
U maloprodajnom objektu obezbeđuje se upotreba nužnika, u sastavu objekta ili njegovoj neposrednoj blizini. Na svakih 20 radnika obezbeđuje se upotreba najmanje jednog nužnika.

1. Prodavnica

Član 13.

Prodavnica je maloprodajni objekat u kome se obavlja prodaja robe na malo usluživanjem kupca od strane prodavca.

2. Samousluga

Član 14.

Samousluga je maloprodajni objekat u kome se obavlja prodaja robe na malo samousluživanjem kupca.

Član 15.

Samousluga koja pored prodaje robe na malo obezbeđuje i zadovoljenje drugih potreba svojim korisnicima (pružanje ugostiteljskih, zanatskih, finansijskih i drugih sličnih usluga, čuvanje dece i stvari), obezbeđuje za tu namenu posebne prostore fizički odvojene od prodajnog prostora.

3. Diskonti

Član 15a

Diskont je maloprodajni objekat u kome preduzeće ili preduzetnik obavlja promet robe na malo krajnjim potrošačima primenjujući pri tom manji procenat za pokriće troškova prometa od onog koji se primenjuje u drugim maloprodajnim objektima za istu vrstu robe, a radi konkurencije na tržištu.
Prodaja robe u diskontu obavlja se usluživanjem kupca od strane prodavca ili samousluživanjem kupca.
Diskontna prodaja robe obavlja se odvojeno od prometa robe na malo i od prometa robe na veliko, u posebnim prostorijama.

4. Robna kuća

Član 16.

Robna kuća je maloprodajni objekat u kome se obavlja prodaja robe na malo usluživanjem kupca od strane prodavca i samousluživanje kupca i koji ima površinu od najmanje 500 m2.

Član 17.

U robnoj kući obezbeđuju se posebno:
1) prostorija za dovoz, prijem i uskladištenje robe;
2) pokrivena rampa za pristup transportnih vozila;
3) teretni lift, ako je prodajni prostor raspoređen po spratovima;
4) nepokretne i pokretne stepenice, ako je prodajni prostor raspoređen po spratovima;
5) klima uređaji;
6) automatski agregat za snabdevanje električnom energijom;
7) prostor za garderobu i higijenske potrebe radnika;
8) najmanje jedan nužnik za kupce na svakom spratu;
9) najmanje dva javna telefona za kupce.

5. Benzinska stanica

Član 17a

Za promet na malo proizvoda od nafte - tečnih goriva obezbeđuje se odgovarajuća prostorija sa prostorom benzinske stanice i uređajima i opremom potrebnom za obavljanje delatnosti, izgrađenim u skladu sa važećim tehničkim propisima o izgradnji stanica za snabdevanje gorivom motornih vozila i tehničkim propisima o uskladištenju i pretakanju goriva, o izgradnji objekata i postrojenja za goriva odnosno zapaljive tečnosti.
Pored uslova iz stava 1. ovog člana i uslova iz čl. 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11. i 12. ovog pravilnika, za promet na malo proizvoda od nafte na benzinskim stanicama, obezbeđuju se:
1) podzemni rezervoari za svaku vrstu proizvoda - tečnog goriva prema važećim SRPS standardima, a svaki rezervoar mora imati na vidnom mestu oznake o nazivu proizvođača, fabričkom i registarskom broju, vrsti goriva, nazivnoj zapremini, važeću tabelu zapremine izdatu od nadležne kontrole mera i dragocenih metala, kao i druge oznake koje se odnose na deklarisanje podzemnih rezervoara saglasno propisima o standardizaciji,
2) sprave za merenje tečnih goriva (pumpni automati) povezane sa rezervoarima za istakanje pomoću kojih se isključivo prodaje tečno gorivo i preko kojih se registruje količina, cena i novčani iznos istočenog goriva, a čija je ispravnost potvrđena važećim žigom nadležne kontrole mera i dragocenih metala,
3) tehnološka šema benzinske stanice sa rezervoarima za skladištenje goriva i spravama za merenje tečnih goriva (pumpni automati),
4) tabela zapremine rezervoara,
5) merna letva za merenje nivoa tečnosti u rezervoaru žigosana sa oba kraja važećim žigom nadležne kontrole mera i dragocenih metala, sa vidljivim fabričkim brojem, ili uređaj za automatsko merenje nivoa tečnosti u rezervoaru,
6) indikator pasta ili kreda.
Neispravnost sprave za merenje tečnosti (pumpnog automata) u delu sklopova koji se nalaze pod žigom nadležne kontrole mera i dragocenih metala, časom nastanka neispravnosti, prijavljuje se nadležnoj kontroli mera i dragocenih metala i organu nadležnom za poslove tržišne inspekcije.
Do otklanjanja neispravnosti iz stava 3. ovog člana i pribavljanja rešenja nadležnog organa da su ispunjeni minimalno-tehnički uslovi, promet na malo proizvoda od nafte - tečnih goriva na benzinskoj stanici ne može se obavljati.

Član 17b

Promenom minimalno-tehničkih uslova za obavljanje delatnosti prometa goriva smatra se i promena namene rezervoara, odnosno promena vrste ili mešanje goriva u rezervoaru, promena delova na spravama za merenje tečnosti u delu sklopova koji se nalaze pod žigom nadležne kontrole mera i dragocenih metala, kao i otklanjanje kvara na pumpnom automatu čija neispravnost nije prijavljena nadležnoj kontroli mera i dragocenih metala i organu nadležnom za poslove tržišne inspekcije.

III. PROSTORIJE ZA PROMET ROBE NA VELIKO I NA MALO

1. Skladište

Član 18.

Skladište je prostorija u kojoj se obavlja promet robe na veliko i obavljaju usluge: preuzimanja, konzerviranja, čuvanja, sortiranja, pakovanja, markiranja i pripremanja robe za otpremu.
Skladište za naftu i naftne derivate je ograđen prostor sa rezervoarima za skladištenje nafte i naftnih derivata za promet na veliko.

Član 19.

Pored uslova iz čl. 3, 7, 9, 10. i 12. ovog pravilnika u skladištu se obezbeđuje:
1) nesmetan istovar i utovar robe;
2) oprema za obavljanje usluga iz člana 18. ovog pravilnika;
3) prostor za odmor i ishranu radnika za vreme rada;
4) garderobni ormani i prostorija s tušem za radnike.

2. Stovarište

Član 20.

: