Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 43. stav 1. tačka 3. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe ("Službeni list SFRJ", br. 53/91), savezni ministar za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, u sporazumu sa saveznim ministrom za poljoprivredu, propisuje

PRAVILNIK

O MIKROBIOLOŠKOJ ISPRAVNOSTI NAMIRNICA U PROMETU

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 26/93, 53/95, 46/02)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Namirnice koje se stavljaju u promet na domaćem tržištu moraju biti mikrobiološki ispravne, odnosno moraju odgovarati uslovima propisanim ovim pravilnikom.

Član 2.

Ako ovim pravilnikom za pojedine namirnice nisu propisani uslovi u pogledu mikrobiološke ispravnosti shodno se primenjuju odredbe ovog pravilnika koje se odnose na mikrobiološku ispravnost srodnih namirnica.

Član 3.

Broj mikroorganizama u 1 g, odnosno 1 ml namirnice, u smislu ovog pravilnika, je broj mikroorganizama odgojenih na podlozi hranljivog agara po propisanim metodama za vršenje mikrobioloških analiza i superanaliza namirnica.

II. USLOVI U POGLEDU MIKROBIOLOŠKIH SVOJSTAVA NAMIRNICA

Član 4.

Ako ovim pravilnikom za pojedine namirnice nije drukčije određeno, namirnice u prometu ne smeju sadržavati:
1) bakterije Salmonella vrste u 25 g (ml),
2) koagulaza pozitivne stafilokoke u 0,01 g (ml),
3) sulfitoredukujuće klostridije u 0,01 g (ml),
4) Proteus vrste u 0,001 g (ml),
5)Escherichia coliu 0,001 g (ml).

1. Meso i proizvodi od mesa

Član 5.

Sirovo meso trupova, polutki i četvrtina ne sme u dubini mišića sadržavati, u 1 g bakterije iz člana 4. tač. 2. do 5. ovog pravilnika. Broj mikroorganizama ne sme biti veći od 1.000 u 1 g.
Sirovo meso u manjim komadima ili konfekcionirano meso i sirovo meso živine u trupovima i komadima ne sme sadržavati sulfitoredukujuće klostridije u 0,1 g.

Član 6.

Usitnjeno (mleveno) sirovo meso ne sme sadržavati: koagulaza pozitivne stafilokoke u 0,1 g i Proteus vrste u 0,01 g. Broj mikroorganizama ne sme biti veći od 3,000.000 u 1 g.
Oblikovano usitnjeno (mleveno) sirovo meso tipa: "hamburger", "ćevap-meso" i "kobasice za pečenje" ne sme sadržavati: koagulaza pozitivne stafilokoke u 0,01 g i Proteus vrste u 0,01 g. Broj mikroorganizama ne sme biti veći od 3,000.000 u 1 g.

Član 7.

Trajne kobasice, fermentovane kobasice, domaća šunka, pršut (dalmatinski, kraški, njeguški)i sve vrste suhomesnatih proizvoda u komadima, suva vratina (bundiola), sokol, suva svinjska i goveđa pečenica, goveđa, ovčja i kozja pastrma, ovčja i kozja kostradina, suve glave, suve kolenice, svinjski i goveđi dimljeni jezici, suva slanina (podbradnjak, tirolska, carska, mesnata, trbušina, papricirana, barena) i drugi proizvodi ove vrste ne smeju sadržavati u 0,1 g:Escherichia coliiProteusvrste, koagulaza pozitivne stafilokoke i sulfitoredukujuće klostridije.

Član 8.

Šunkarica, tirolska kobasica, kranjska kobasica, lovačka kobasica, letnja kobasica, goveđa kobasica, hrenovke, safalade, pariska kobasica, ekstra kobasica i druge polutrajne i barene kobasice ne smeju sadržavati u 0,01 g:Escherichia coliiProteus vrste, ni sulfitoredukujuće kostridije u 0,1 g.

Član 9.

Tlačenica (švargla), krvavica, kavurma, jetrenjača (džigernjača), jetrena pašteta u crevu i druge vrste kuvanih kobasica (kobasica od iznutrica) ne smeju sadržavati u 0,01 g:Proteusvrste iEscherichia coli.

Član 10.

Dehidrirani proizvodi od mesa, sa dodacima ili bez dodataka, koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju ne smeju sadržavati u 0,01 g:Escherichia coliiProteusvrste, ni sulfitoredukujuće klostridije u 0,1 g.

Član 11.

Šunka i plećka u limenki, kare u limenki, vratina u limenki, presovana šunka, šunka ili plećka u plastičnoj ambalaži, teletina u želeu i ostale vrste pasterizovanih konzervi mesa koje se čuvaju na temperaturi od 10oCne smeju sadržavati u 0,1 g;Escherichia coliiProteusvrste, koagulaza pozitivne stafilokoke i sulfitoredukujuće klostridije.
Uslovima iz stava 1. ovog člana moraju odgovarati pasterizovane polukonzerve riba, rakova, školjkaša, žaba, puževa i kornjača.

Član 12.

Konzerve mesa u komadima, konzerve mesa u sopstvenom soku, konzerve usitnjenog mesa, konzerve krupnije i sitnije usitnjenog mesa, konzerve fino usitnjenog mesa, jela od mesa i iznutrica ili proizvoda od mesa sa povrćem ili bez povrća ili drugih namirnica biljnog porekla, u limenkama, kobasica u limenkama i ostale konzerve te vrste koje se obrađuju na temperaturi višoj od 100oCmoraju biti, po pravilu, sterilne. Nesterilni uzorci ne smeju sadržavati više od 300 mikroorganizama saprofita u 1 g.
Uslovima iz stava 1. ovog člana moraju odgovarati konzerve riba, rakova, školjkaša, morskih ježeva, puževa, žaba i kornjača, koje se obrađuju na temperaturi višoj od 100oC.

Član 13.

Sveža riba u komadima mase veće od 0,5 kg ne sme sadržavati u 0,1 g: koagulaza pozitivne stafilokoke, sulfitoredukujuće klostridije,Proteusvrste iEscherichia coli. Broj mikroorganizama ne sme biti veći od 1.000 u 1 g.
Sveža riba mase veće od 0,5 kg mora odgovarati uslovima iz člana 4. ovog pravilnika.

Član 14.

Smrznuta riba, smrznuti rakovi i kornjače u komadima mase veće od 0,5 kg ne smeju sadržavati u 0,1 g: koagulaza pozitivne stafilokoke, sulfitoredujućuje klostridije,Proteusvrste iEscherichia coli. Broj mikroorganizama ne sme biti veći od 1.000 u 1 g.

Član 15.

Soljena riba ne sme sadržavati: koagulaza pozitivne stafilokoke u 0,1 g,Proteusvrste iEscherichia coliu 0,01 g, ni više od 10.000 sporogenih aerobnih bakterija u 1 g.

Član 16.

Dimljena i sušena riba ne sme u dubini mišića sadržavati u 0,1 g: koagulaza pozitivne stafilokoke, sulfitoredukujuće klostridije,Proteusvrste iEscherichia coli. Broj mikroorganizama ne sme biti veći od 1.000 u 1 g.

2. Mleko i proizvodi od mleka

Član 17.

Sirovo mleko ne sme sadržavati više od 3,000.000 mikroorganizama u 1 ml.

Član 18.

Sterilizovano mleko i sterilizovani mlečni napici moraju biti, po pravilu, sterilni. Nesterilni uzorci ne smeju sadržavati više od 100 mikroorganizama saprofita u 1 ml.

Član 19.

Sve vrste mleka u prahu ne smeju sadržavati u 0,1 g: koagulaza pozitivne stafilokoke,Proteusvrste iEscherichia coli, ni sulfitoredukujuće klostridije u 0,01 g. Broj mikroorganizama ne sme biti veći od 50.000 u 1 g.

Član 20.

Pasterizovano mleko u originalnom pakovanju, dok se nalazi uskladišteno u mlekari, ne sme sadržavati u 1 ml koagulaza pozitivne stafilokoke, sulfitoredukujuće klostridije,Proteusvrste iEscherichia coli. Broj mikroorganizama ne sme biti veći od 30.000 u 1 ml.
Pasterizovano mleko u času prodaje potrošačima ne sme sadržavati u 0,1 ml: koagulaza pozitivne stafilokoke, sulfitoredukujuće klostridije,Proteusvrste iEscherichia coli. Broj mikroorganizama ne sme biti veći od 100.000 u 1 ml.

Član 21.

Zgusnuto zaslađeno mleko i zgusnuto zaslađeno obrano mleko ne smeju sadržavati u 1 ml: koagulaza pozitivne stafilokoke, sulfitoredukujuće klostridije,Proteusvrste iEscherichia coli. Broj mikroorganizama ne sme biti veći od 30.000 u 1 ml.
Zgusnuto nezaslađeno mleko i zgusnuto nezaslađeno obrano mleko ne smeju sadržavati mikroorganizme u 1 ml.

Član 22.

Fermentisana mleka (kiselo mleko, jogurt, voćni jogurt, kefir i druge vrste fermentisanog mleka) dok se nalaze uskladišteni u mlekari, ne smeju sadržavati u 0,1 ml: koagulaza pozitivne stafilokoke, sulfitoredukujuće klostridije,Proteusvrste iEscherichia coli.
Fermentisana mleka (kiselo mleko, jogurt, voćni jogurt, kefir i druge vrste fermentisanog mleka) u času prodaje potrošačima, ne smeju sadržavati u 0,01 ml:Proteusvrste iEscherichia coli.

Član 23.

Mlečni napici od pasterizovanog mleka, pasterizovanog obranog mleka, surutke i mlaćenice ne smeju sadržavati u