Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 12a. stav 2. Uredbe o razvrstavanju jedinica razvrstavanja prema Klasifikaciji delatnosti ("Službeni list SRJ", br. 45/96 i 58/96), direktor Saveznog zavoda za statistiku, donosi

PRAVILNIK

O METODOLOGIJI ZA RAZVRSTAVANjE JEDINICA RAZVRSTAVANjA PREMA KLASIFIKACIJI DELATNOSTI I METODOLOGIJI ZA VOĐENjE REGISTRA JEDINICA RAZVRSTAVANjA

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 61/96, 62/96)

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se metodologija za razvrstavanje po delatnostima prema Klasifikaciji delatnosti preduzeća i drugih oblika organizovanja, državnih organa i organa jedinica lokalne samouprave, političkih, sindikalnih i drugih organizacija (u daljem tekstu: jedinica razvrstavanja) i metodologija za vođenje Registra jedinica razvrstavanja (u daljem tekstu: Registar).

I. Metodologija za razvrstavanje jedinica razvrstavanja po delatnostima

Član 2.

Jedinice razvrstavanja i njihovi delovi, odnosno poslovne, organizacione i druge jedinice u sastavu razvrstavaju se po delatnostima u kategorije Klasifikacije delatnosti prema kriterijumima utvrđenim ovim pravilnikom.

Član 3.

Jedinice razvrstavanja i njihovi delovi, odnosno poslovne, organizacione i druge jedinice u sastavu razvrstavaju se prema delatnostima koje obavljaju. Ako jedinica razvrstavanja obavlja više delatnosti, razvrstava se u odgovarajuću kategoriju Klasifikacije delatnosti prema delatnosti koju pretežno obavlja (pretežna delatnost).
Delatnost novoosnovane jedinice razvrstavanja utvrđuje se na osnovu podataka o predmetu poslovanja sadržanih u aktu o osnivanju.

Član 4.

Pretežna delatnost preduzeća koje se bavi proizvodnjom robe ili obavljanjem usluga je delatnost u kojoj je preduzeće ostvarilo najveću dobit uvećanu za iznos bruto-zarada u prethodnoj kalendarskoj godini.
Pretežna delatnost preduzeća koje delatnost obavlja u organizacionim delovima utvrđuje se na osnovu delatnosti tih delova. Delatnost delova preduzeća određuje se prema vrsti proizvoda koje proizvodi, odnosno vrsti usluga koje vrši, nezavisno od delatnosti preduzeća.

Član 5.

Pretežna delatnost zadruge koja se bavi proizvodnjom robe, prometom robe ili obavljanjem usluga je delatnost u kojoj je zadruga ostvarila najveću dobit, odnosno višak prihoda nad rashodima u prethodnoj kalendarskoj godini.

Član 6.

Pretežna delatnost ustanove utvrđuje se na osnovu akta o osnivanju.
Ako je aktom o osnivanju predviđeno da ustanova obavlja više delatnosti, pretežna delatnost se utvrđuje na osnovu delatnosti u kojoj je ostvarena najveća bruto zarada u prethodnoj kalendarskoj godini.

Član 7.

Delovi preduzeća u kojima se obavljaju osnovne ili sporedne delatnosti razvrstavaju se prema vrsti proizvoda koje proizvode ili vrsti usluga koje vrše, nezavisno od delatnosti preduzeća.
Delovi preduzeća u kojima se obavljaju pomoćne delatnosti raspoređuju se u delatnost u koju je razvrstano preduzeće u čijem se sastavu nalaze.

Član 8.

Jedinica razvrstavanja podnosi prijavu za razvrstavanje na obrascu RJR-1, a za deo preduzeća, poslovnu, organizacionu i drugu jedinicu u sastavu podnosi se obrazac RJR-1a.
Obrasci iz stava 1. ovog člana odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

II. Metodologija za vođenje Registra jedinica razvrstavanja

Član 9.

Registar se vodi primenom elektronske obrade podataka tako da:
1) sadrži podatke o razvrstavanju po delatnostima prema Klasifikaciji delatnosti jedinica razvrstavanja i njihovih delova, odnosno poslovnih, organizacionih i drugih jedinica u sastavu;
2) sadrži identifikacione i klasifikacione podatke o jedinicama razvrstavanja i njihovim delovima, odnosno poslovnim, organizacionim i drugim jedinicama u sastavu (naziv-firma, adresa, oblik organizovanja i dr.) potrebne za definisanje skupova u sprovođenju statističkih istraživanja i za praćenje promena;
3) omogući međusobno povezivanje podataka iz različitih statističkih istraživanja, kao i podataka statističkih istraživanja sa podacima iz evidencija nadležnih organa.

Član 10.

U Registar se upisuju:
1) preduzeća, zadružni oblici organizovanja, poslovna udruženja, banke i druge finansijske organizacije, organizacije za osiguranje, ustanove, državni organi i organi jedinica lokalne samouprave, pravosudni organi, političke organizacije, sindikati, društvene organizacije, udruženja građana i druge organizacije;
2) delovi preduzeća i poslovne, organizacione i druge jedinice u sastavu koji su upisani u sudski registar, odnosno koji obavljaju drugu delatnost ili imaju drugu lokaciju (adresu).

Član 11.

U Registar se unose sledeći podaci o jedinici razvrstavanja: naziv (firma), sedište i adresa, matični broj, vrsta oblika organizovanja, oblik svojine, delatnost, poreklo kapitala, podaci iz drugih registara, podaci o povezivanju jedinice razvrstavanja i podaci o promenama u organizovanju i razvrstavanju po delatnostima.
O delovima preduzeća i poslovnim, organizacionim i drugim jedinicama u sastavu upisuju se sledeći podaci: naziv (firma), adresa, delatnost i podaci o promenama.

Član 12.

Registar se vodi na osnovu podataka iz prijava za razvrstavanje iz člana 8. ovog pravilnika.

Član 13.

Jedinica razvrstavanja upisom u Registar dobija matični broj, a deo preduzeća i poslovna, organizaciona i druga jedinica u sastavu pored matičnog broja jedinice razvrstavanja u čijem je sastavu dobija i redni broj.
Matični broj je stalna identifikaciona numerička oznaka u Registru koja se koristi u statističkim istraživanjima, u poslovnim komunikacijama jedinice razvrstavanja sa trećim licima i u povezivanju podataka iz različitih izvora.

Član 14.

Registar se sastoji od dosijea i baze podataka o jedinicama razvrstavanja, delovima preduzeća i poslovnim, organizacionim i drugim jedinicama u sastavu.
Dosije sadrži prijavu za razvrstavanje i prepisku sa jedinicom razvrstavanja u vezi s promenama.

Član 15.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o razvrstavanju organizacija i zajednica po delatnostima ("Službeni list SFRJ", br. 42/76, 61/77, 5/78, 72/80 i 69/83).

Član 16.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

UPUTSTVO ZA POPUNjAVANjE OBRASCA

Prijavu za razvrstavanje po delatnosti podnosi preduzeće, zadruga, banka i druga finansijska organizacija, berza, organizacija za osiguranje, ustanova, državni organ, organ jedinice lokalne samouprave, politička organizacija, društvena organizacija, udruženje građana i druga organizacija nastala osnivanjem, organizovanjem ili povezivanjem.
Prijavu podnosi i jedinica razvrstavanja koja je nastala podelom, spajanjem, pripajanjem, odnosno koja je promenila oblik organizovanja, kao i jedinica razvrstavanja koja je promenila podatke o firmi, nazivu, sedištu, adresi i delatnosti.
Jedinica razvrstavanja koja je prestala stečajem, likvidacijom ili na drugi zakonom propisani način podnosi takođe ovu prijavu radi njenog brisanja iz Registra.
U obrazac RJR-1 podaci se upisuju na sledeći način:
Matični broj
Prilikom podnošenja prijave za nastanak jedinice razvrstavanja, matični broj upisuje u obrazac organ u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima a prilikom podnošenja prijave prestanka, promene oblika organizovanja i ostalih promena matični broj u obrazac upisuje jedinica razvrstavanja.


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: