Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 75. stav 4. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS" br. 135/04, 36/09, 36/09 - dr. zakon i 72/09 - dr. zakon),
Ministar životne sredine i prostornog planiranja, donosi

PRAVILNIK

O METODOLOGIJI ZA IZRADU NACIONALNOG I LOKALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANjA, KAO I METODOLOGIJI ZA VRSTE, NAČINE I ROKOVE PRIKUPLjANjA PODATAKA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 91 od 3. decembra 2010)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se metodologija za izradu nacionalnog i lokalnog registra izvora zagađivanja, kao i metodologija za vrste, načine i rokove dostavljanja podataka.

Član 2.

Nacionalni registar izvora zagađivanja (u daljem tekstu: Nacionalni registar) vodi Agencija za zaštitu životne sredine u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS" br. 135/04, 36/09, 36/09, u daljem tekstu: Zakon).
Lokalni registar izvora zagađivanja (u daljem tekstu: Lokalni registar) vodi nadležni organ jedinice lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom.

Član 3.

Nacionalni registar sadrži podatke koje dostavljaju privredna društva i druga pravna lica i preduzetnici koja predstavljaju izvore zagađivanja različitih delatnosti, datih u Prilogu br. 1. - Lista 1. Spisak delatnosti i minimalne granične vrednosti za izveštavanje za Nacionalni registar izvora zagađivanja, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Lokalni registar sadrži podatke koje dostavljaju privredna društva i druga pravna lica i preduzetnici koja predstavljaju izvore zagađivanja različitih delatnosti, datih u Prilogu br. 1. - Lista 2. Spisak delatnosti i minimalne granične vrednosti za izveštavanje za Lokalne registre izvora zagađivanja, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Podaci iz st. 1 i 2. ovog člana prikupljaju se za period od jedne kalendarske godine.

Član 4.

Za potrebe registara prikupljaju se podaci o zagađujućim materijama koje se emituju u životnu sredinu, a koje su date u Prilogu br. 2. - Spisak zagađujućih materija, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Za potrebe registara prikupljaju se podaci o određenim zagađujućim materijama koje emituju u vazduh i vode u zavisnosti od delatnosti, date u Prilogu br. 3. - Spisak zagađujućih materija koje se emituju u vazduh u zavisnosti od delatnosti i Prilogu br. 4. - Spisak zagađujućih materija koje se emituju u vode u zavisnosti od delatnosti, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.
Za potrebe izveštavanja o otpadu dostavljaju se podaci o količinama i karakteris-tikama neopasnog i opasnog otpada koji se proizvodi u postrojenjima delatnosti iz člana 3. st. 1. i 2. ovog pravilnika.

Član 5.

Podaci o količinama emitovanih zagađujućih materija koji se dostavljaju za registre mogu biti dobijeni merenjem, proračunom ili inženjerskom procenom.
Merenja, odnosno matematički metodi i inženjerska procena moraju biti u skladu sa relevantnim nacionalnim, evropskim i međunarodnim uputstvima i standardima.

Član 6.

Podaci za registre iz člana 2. ovog pravilnika se dostavljaju na obrascima, i to:
1) Obrazac br. 1. - Opšti podaci o izvoru zagađivanja;
2) Obrazac br. 2. - Emisije u vazduh;
3) Obrazac br. 3. - Emisije u vode;
4) Obrazac br. 4. - Emisije u zemljište;
5) Obrazac br. 5. - Upravljanje otpadom.
Obrasci iz stava 1. ovog člana odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 7.

Podaci za Nacionalni registar se dostavljaju na sledeći način:
1) unosom podataka u informacioni sistem Nacionalnog registra;
2) jedan komplet obrazaca odštampanih iz informacionog sistema Nacionalnog registra u papirnoj formi, propisno potpisan i overen od strane odgovornog lica.
Podaci za Lokalne registre se dostavljaju na sledeći način:
1) jedan komplet obrazaca u papirnoj formi ukoričen u jedinstven dokument, propisno potpisan i overen od strane odgovornog lica;
2) jedan komplet obrazaca elektronski na e-mail adresu nadležnog organa jedinice lokalne samouprave za pravna lica i preduzetnike iz Priloga 1. Lista 2. ili na kompakt disku, bez potpisa i overe.

Član 8.

Podaci iz člana 6. ovog pravilnika dostavljaju se najkasnije do 31. marta tekuće godine za podatke iz prethodne godine i to za:
1) Nacionalni registar, Agenciji za zaštitu životne sredine,
2) Lokalni registar, nadležnom organu jedinice lokalne samouprave.

Član 9.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o metodologiji za izradu integralnog katastra zagađivača ("Službeni glasnik RS", broj 94/07).

Član 10.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Broj 110-00-156/2010-05
U Beogradu, 29. oktobra 2010. godine
Ministar, dr Oliver Dulić, s.r.