Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Odlukom Ustavnog sudaIU broj 8/2007 ("Sl. glasnik RS", br. 37 od 22. maja 2009), utvrđuje se da odredba člana 11. stav 1. Pravilnika o merilima za utvrđivanje cene usluga u osnovnoj školi ("Službeni glasnik RS", broj 42/93) nije u saglasnosti sa zakonom.
--------------------------------------------------------
Na osnovu člana 139. stav 1. Zakona o osnovnoj školi ("Službeni glasnik SRS", br. 50/92),
Ministar prosvete donosi

PRAVILNIK

O MERILIMA ZA UTVRĐIVANjE CENE USLUGA U OSNOVNOJ ŠKOLI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 42/93, 37/09)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se merila za utvrđivanje cene usluga u osnovnoj školi (u daljem tekstu: škola).

Član 2.

Školi se za ostvarivanje nastavnog plana i programa i godišnjeg programa rada škole obezbeđuju sredstva na osnovu utvrđene cene usluga, pod uslovima i u skladu sa odredbama ovog pravilnika.
Cena usluga, u skladu sa zakonom, obuhvata sredstva za zarade i druga primanja zaposlenih u školi, materijalne troškove, amortizaciju sredstava za tekuće i investiciono održavanje i sredstva za isplatu zakonom utvrđenih obaveza.
Cena usluga škole utvrđuje se i obračunava na početku školske godine.

Član 3.

Obrazovanje i utvrđivanje cene usluge škole vrši se na osnovu broja radnih sati, odnosno broja izvršilaca za ostvarivanje godišnjeg programa rada škole, vrste nastavnog plana i programa, veličine škole, opremljenosti škole, broja odeljenja i učenika, broja i stepena stručnosti radnika zaposlenih u školi i materijalnih troškova.
Škola dostavlja odgovarajuće podatke potrebne za utvrđivanje i praćenje cene usluge Ministarstvu prosvete i drugim učesnicima u finansiranju, na njihov zahtev.

Član 4.

Cena po elementima iskazuje se po odeljenju, grupi, klasi ili učeniku u godišnjem i mesečnom iznosu.
Odeljenje se deli na grupe za predmete koji su predviđeni nastavnim planom i programom.

Član 5.

Izmena cene usluge škole vrši se tokom godine, kada nastupe promene nekog od elemenata na osnovu kojih je cena utvrđena.

II. MERILA U POGLEDU UTVRĐIVANjA BROJA IZVRŠILACA

Član 6.

Broj izvršilaca za ostvarivanje godišnjeg programa rada škole utvrđuje se na osnovu:
1) ukupnog fonda časova nastave predviđenog nastavnim planom i programom i drugih oblika obrazovno-vaspitnog rada u okviru 40 časovne radne nedelje,
2) broja odeljenja, grupa ili klasa utvrđenih godišnjim programom rada,
3) časova neposrednog rada sa učenicima.
Broj izvršilaca u nastavi utvrđuje se tako što se ukupan godišnji fond časova nastave za sva odeljenja, grupe ili klase u školi podeli sa nedeljnom normom rada nastavnika, imajući u vidu druge oblike obrazovno-vaspitnog rada i druge obaveze u okviru 40 časovne radne nedelje.

Član 7.

Broj izvršilaca u školi na poslovima stručno-pedagoškog rukovođenja i poslovima stručnih saradnika utvrđuje se na osnovu broja odeljenja, grupa ili klasa.

Direktor i pomoćnik direktora

Član 8.

Redovna škola sa 24 i više odeljenja ima direktora, a sa više od 24, odnosno 32 odeljenja i pomoćnika direktora škole, srazmerno većem broju odeljenja, a najviše jednog pomoćnika.
Škola za učenike ometene u razvoju sa najmanje osam odeljenja ima direktora, a pomoćnika direktora sa više od 16 odeljenja, srazmerno većem broju odeljenja, a najviše jednog pomoćnika.
Muzička i baletska škola sa najmanje 20 klasa ima direktora, a pomoćnika direktora sa više od 20 klasa, srazmerno većem broju odeljenja, a najviše jednog pomoćnika.
Škola za osnovno obrazovanje odraslih sa najmanje 24 odeljenja ima direktora, a pomoćnika direktora sa više od 24 odeljenja srazmerno većem broju odeljenja, a najviše jednog pomoćnika.
Izuzetno, redovna škola osnovana za šire područje ili sa više od 1/3 odeljenja izvan sedišta škole na udaljenosti preko dva kilometra, broj pomoćnika direktora uvećava po načelu srazmernosti.
Škola sa manjim brojem odeljenja u odnosu na normativ iz st. 1. 3. i 4. ovog člana ima 0,5 direktora.
Škola za učenike ometene u razvoju sa osam odeljenja ima 0,5 direktora, odnosno 0,0625 više za svako odeljenje do 16 odeljenja.

Stručni saradnici

Član 9.

Škola sa 32, odnosno 24 odeljenja ima dva stručna saradnika, školskog pedagoga i školskog psihologa odnosno defektologa ili socijalnog radnika, što zavisi od vrste i potrebe škole.
Škola do 24, odnosno 32 odeljenja, ima jednog stručnog saradnika, školskog pedagoga ili školskog psihologa.
Škola za učenike ometene u razvoju ima dva stručna saradnika, školskog psihologa i socijalnog radnika, odnosno školskog pedagoga.
Broj stručnih saradnika u školi za učenike ometene u razvoju može se povećati ili smanjiti u zavisnosti od broja povećanja ili smanjenja odeljenja, s tim što škola ne može imati manje od jednog stručnog saradnika, ni više od tri.

Član 10.

Škola od 24 odnosno 32 odeljenja i najmanje 5.000 jedinica knjižne i neknjižne građe ima jednog bibliotekara - medijatekara.
Škola sa preko 32 odeljenja i preko 10.000 jedinica knjižne i neknjižne građe ima bibliotekara i medijatekara.

Drugi radnici škole

Član 11.

Škola sa 24, odnosno 32 odeljenja ima sekretara škole.
Škola sa preko 32 odeljenja, ima i administrativnog radnika, srazmerno većem broju odeljenja, a najviše jednog administrativnog radnika.

Član 12.

Škola sa 24, odnosno 32 odeljenja ima jednog radnika za obavljanje finansijsko-računovodstvenih poslova.
Škola sa više od 32 odeljenja broj radnika na finansijsko-računovodstvenim poslovima povećava srazmerno većem broju odeljenja a najviše na dva finansijska radnika.

Član 13.

Škola sa internatom za pripremanje tri topla obroka dnevno (doručak, ručak i večera) ima jednog radnika na 50 učenika.
Škola sa celodnevnim boravkom, za pripremanje tri obroka dnevno (doručak, ručak, užina) ima jednog radnika na 75 učenika.
Škola sa poludnevnom nastavom za pripremanje, odnosno servisiranje jednog obroka dnevno (užina) ima jednog radnika na 400 učenika.

Član 14.

Za naknade zarade radnika sa pripadajućim doprinosima školi se utvrđuje i doznačuje 2% mesečno na bruto iznos zarade zaposlenih i to za bolovanje do 60 dana; porodiljsko odsustvo, invalide rada II kategorije; jubilarne nagrade; solidarnu pomoć; tehnološki višak do pet časova nastave nedeljno i do 50% radnog vremena za vannastavno osoblje.

III. MERILA U POGLEDU VELIČINE I USLOVA RADA ŠKOLE Veličina škole

Član 15.

Redovna osnovna škola se organizuje sa najmanje 24, odnosno 32 odeljenja učenika od I do VIII razreda.
Redovna škola se organizuje za 24 odeljenja kad u svom sastavu ima više od 1/3 fizički izdvojenih odeljenja, na udaljenosti većoj od 2 kilometra.
Redovna škola organizuje se sa najmanje 32 odeljenja:
1) kad u svom sastavu nema izdvojenih odeljenja;
2) kad ima izdvojenih odeljenja, a taj broj nije veći od 1/3 i nije udaljen više od 2 kilometra od sedišta škole;
3) kad ima više od 1/3 izdvojenih odeljenja, ali je njihova udaljenost od sedišta škole manja od 2 kilometra.
Škola za učenike ometene u razvoju organizuje se sa najmanje osam odeljenja.
Škola za muzičko i baletsko obrazovanje i vaspitanje organizuje se sa najmanje 20 klasa.
Osnovna škola "Vuk Karadžić" u Tršiću ima najmanje 8 odeljenja.
Izuzetno, škola se može organizovati sa manje od 24 odeljenja, i to: na prigraničnom i planinskom području kada zbog malog broja učenika, nepostojanja putne mreže (kojom se mogu kretati putnička vozila na motorni pogon) i velike udaljenosti između naselja nije moguće na racionalan i ekonomičan način organizovati školu sa najmanje 24 odeljenja.

Član 16.

Škola veličine od 2.000 - 5.000 m2ima jednog radnika a preko 5.000 m2površine školskog prostora, ima dva radnika za održavanje školskog objekta i opreme škole.
Škola sa internatom i škola sa površinom manjom od 2.000 m2prostora ima jednog radnika za održavanje školskog objekta i opreme škole.

Član 17.

Škola koja ima sopstveni sistem grejanja za zagrevanje školskog prostora ima sledeći broj radnika:
1) za školu sa sopstvenim sistemom centralnog grejanja na tečna (nafta) i gasovita (plin) goriva jednog radnika za najmanje 2.000 m2grejnog prostora;
2) za školu sa sopstvenim sistemom centralnog grejanja na čvrsta goriva (ugalj, drvo), jednog radnika za 1.500 m2grejnog prostora;
3) za školu koja grejanje vrši pećima na naftu, jednog radnika za 16 odeljenja,
4) za školu sa grejanjem pećima na čvrsta goriva jednog radnika za osam odeljenja.
Škola koja radi u dve ili više smena broj radnika uvećava za 30%.

Član 18.

Broj radnika za poslove održavanja higijene u školi zavisi od veličine i vrste školskog prostora, broja smena, broja učenika i načina grejanja.
Škola ima jednog radnika za održavanje higijene školskog objekta i nastavnih sredstava i nastavne opreme i to:
1) na svakih 450 m2za grejanje sa centralnim sistemom ili četiri odeljenja u školi bez fiskulturne sale i sa radom u jednom smeni;
2) na svakih 400 m2za grejanje pećima na loženje ili na tri odeljenja u školi sa fiskulturnom salom i sa radom u jednoj smeni.
Za održavanje higijene u izdvojenim odeljenjima