Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 265, a u vezi sa članom 73, člana 241. stav 1. tačka 2) i člana 237. tačka 3. Zakona o vazdušnom saobraćaju ("Službeni glasnik PS", br. 73/10 i 57/11),
Upravni odbor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije donosi

PRAVILNIK

O MERILIMA ZA OBRAČUN I ODREĐIVANjE VISINE NAKNADA ZA PRUŽANjE USLUGA U VAZDUŠNOJ PLOVIDBI

(Objavljeno u "Sl. glasnik RS", br. 98 od 23 decembra 2011, 71/13)

I. UVODNE ODREDBE

Cilj ovog pravilnika

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se merila za obračun naknada za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi u vazdušnom prostoru Republike Srbije - Oblasti informisanja vazduhoplova u letu Beograd (FIR Beograd) i merila za određivanje visine tih naknada.
Ovaj pravilnik se primenjuje na usluge u vazdušnoj plovidbi koje pružaju pružaoci usluga u vazdušnoj plovidbi sertifikovani u skladu sa zakonom kojim se uređuje vazdušni saobraćaj i propisima donetim na osnovu tog zakona, za opšti vazdušni saobraćaj.

Preuzimanje uredbi Evropske unije

Član 2.

Ovim pravilnikom preuzimaju se Uredba Komisije (EZ) br. 1794/2006 od 6. decembra 2006. godine koja predviđa zajedničku šemu naplate za usluge u vazdušnoj plovidbi i Uredba Komisije (EZ) br. 1191/2010 od 16. decembra 2010. godine kojom se menja Uredba Komisije (EZ) br. 1794/2006 koja predviđa zajedničku šemu naplate za usluge u vazdušnoj plovidbi.
Uredba Komisije (EZ) br. 1794/2006 od 6. decembra 2006. godine koja predviđa zajedničku šemu naplate za usluge u vazdušnoj plovidbi daje se u Prilogu 1. ovog pravilnika.
Uredba Komisije (EZ) br. 1191/2010 od 16. decembra 2010. godine kojom se menja Uredba Komisije (EZ) br. 1794/2006 koja predviđa zajedničku šemu naplate za usluge u vazdušnoj plovidbi daje se u Prilogu 2. ovog pravilnika.

Značenje izraza

Član 3.

Pojedini izrazi koji se koriste u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
1) ECAA sporazum označava Multilateralni sporazum između Evropske zajednice i njenih država članica, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Republike Island, Republike Crne Gore, Kraljevine Norveške, Rumunije, Republike Srbije i Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu (u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 od 10. juna 1999) o uspostavljanju Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja;
2) ISAO označava Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva;
3) Nacionalno nadzorno telo (National Supervisory Authority - NSA) u Republici Srbiji - Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat);
4) naknade za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi jesu rutne naknade i terminalne naknade;
5) Okvirna uredba je Uredba Evropskog parlamenta i Saveta (EZ) br. 549/2004 od 10. marta 2004. godine kojom se predviđa okvir za formiranje Jedinstvenog evropskog neba, koja je u pravni poredak Republike Srbije preuzeta Prilogom 1. Pravilnika o uslovima i načinu izdavanja i važenja sertifikata za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi ("Službeni glasnik RS", broj 32/11);
6) Uredba o pružanju usluga je Uredba Evropskog parlamenta i Saveta (EZ) br. 550/2004 od 10. marta 2004. godine o pružanju usluga u vazdušnoj plovidbi u okviru Jedinstvenog evropskog neba, koja je u pravni poredak Republike Srbije preuzeta Prilogom 2. Pravilnika o uslovima i načinu izdavanja i važenja sertifikata za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi ("Službeni glasnik RS", broj 32/11).
Izrazi "Zajednica", "propisi Zajednice", "Službeni list Evropske unije", "aerodrom Evropske unije" i "država članica" koji se koriste u ovom pravilniku tumače se saglasno tačkama 2. i 3. Aneksa II ECAA sporazuma i odgovarajućim odredbama Lisabonskog ugovora kojim se menja i dopunjava Ugovor o Evropskoj uniji i Ugovor o osnivanju Evropske zajednice.

II. RUTNE I TERMINALNE NAKNADE

Rutne naknade

Član 4.

Rutne naknade se obračunavaju i njihova visina određuje po merilima koja su predviđena potvrđenim međunarodnim ugovorima koji obavezuju Republiku Srbiju.
Rutne naknade obuhvataju troškove pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi nastale pružanjem tih usluga na ruti u odnosu na uređaje i usluge, u zonama naplate u njihovoj nadležnosti, troškove Direktorata na ime regulatornih i nadzornih poslova, troškove angažovanja kvalifikovanih tela (priznatih organizacija) kako je navedeno u članu 3. Uredbe o pružanju usluga, kao i troškove koji proizlaze iz potvrđenih međunarodnih ugovora.
Na sve ono što nije predviđeno propisima iz člana 2. ovog pravilnika, na način obračuna rutnih naknada i određivanje njihove visine primenjuju se Uslovi primene sistema rutnih naknada i uslovi plaćanja koje je donela Proširena komisija Evropske organizacije za bezbednost vazdušne plovidbe (Evrokontrol), koji se daju u Prilogu 3. ovog pravilnika.

Objavljivanje jedinice rutne naknade

Član 5.

Direktor Direktorata objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" izvod iz akta nadležne komisije Evrokontrola o visini jedinice rutne naknade za Republiku Srbiju i akt o visini kamatne stope na zakasnelu uplatu rutne naknade, za svaku kalendarsku godinu.
Visina jedinice rutne naknade i visina kamatne stope na zakasnelu uplatu iz stava 1. ovog člana objavljuju se i u Integrisanom vazduhoplovnom informativnom paketu.

Izuzeća od plaćanja

Član 6.

Od obaveze plaćanja rutnih naknada oslobođeni su svi letovi navedeni u članu 9. stav 1. Priloga 1. ovog pravilnika.
Pored letova navedenih u stavu 1. ovog člana, od obaveze plaćanja rutnih naknada oslobođeni su i:
1) vojni letovi koje obavljaju vojni vazduhoplovi Republike Srbije i vojni letovi koje obavljaju vojni vazduhoplovi drugih država na osnovu međunarodnih ugovora;
2) letovi za potrebe obuke koji se obavljaju isključivo radi sticanja dozvole ili ovlašćenja članova letačke posade, ukoliko je to naznačeno u planu leta. Letovi se moraju obavljati isključivo unutar vazdušnog prostora Republike Srbije. Ti letovi ne smeju da služe za prevoz putnika i/ili tereta, kao ni za pozicioniranje, odnosno prelet vazduhoplova;
3) letovi koji se obavljaju isključivo u svrhu provere opreme koja se koristi ili je namenjena za korišćenje kao zemaljska navigaciona oprema, isključujući pozicionirajuće letove;
4) kružni letovi koji se završavaju na aerodromu sa koga je vazduhoplov poleteo, tokom kojih nije došlo do međusletanja;
5) letovi koji se obavljaju isključivo prema pravilima vizuelnog letenja (VFR);
6) humanitarni letovi odobreni od strane nadležnog organa;
7) letovi carinskih organa i organa unutrašnjih poslova.

Naplata rutne naknade

Član 7.

Rutne naknade za Republiku Srbiju naplaćuje Evrokontrol - Centralni biro za naplatu rutnih naknada (CRCO), na osnovu međunarodnog ugovora koji obavezuje Republiku Srbiju.
Ukupna naplaćena sredstva iz stava 1. ovog člana, uplaćuju se na račun Direktorata i na račun Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore d.o.o (u daljem tekstu: Agencija), u skladu sa učešćem troškova Direktorata, odnosno Agencije u troškovnoj osnovi zone naplate. Deo naplaćenih sredstava koji se odnosi na troškove Evrokontrola se, shodno sporazumu o isplati rutnih naknada za predmetnu godinu između učesnika u zoni naplate rutnih naknada, uplaćuje na račun Evrokontrola po instrukcijama navedenim u računu za plaćanje Evrokontrol kontribucije.

Terminalne naknade

Član 8.

Do 31. decembra