Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 57. stava 3. Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 116/08),
Ministar pravde donosi

PRAVILNIK

O MERILIMA ZA ODREĐIVANjE BROJA SUDSKOG OSOBLjA U SUDOVIMA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 72 od 3. septembra 2009, 79/09)

1. Osnovne odredbe

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se merila koja su osnov za određivanje potrebnog broja sudskog osoblja u osnovnom, višem, privrednom i prekršajnom sudu, kao i u apelacionom sudu, Privrednom apelacionom sudu, Višem prekršajnom sudu, Upravnom sudu i Vrhovnom kasacionom sudu.

Član 2.

Potreban broj sudskog osoblja u sudu određuje se po pravilu prema broju sudija.
Potreban broj sudskog osoblja na poslovima izvršenja i zemljišnih knjiga određuje se prema broju predmeta u sudu.

2. Merila za osnovni, viši, privredni i prekršajni sud

Član 3.

Broj sudijskih pomoćnika i sudijskih pripravnika za osnovni, viši i privredni sud određuje se tako što na jednog sudiju dolazi po jedan sudijski pomoćnik ili po jedan sudijski pripravnik, s tim da ukupan broj sudijskih pomoćnika ne bude veći od 2/3, a broj sudijskih pripravnika od 1/3 u odnosu na njihov ukupan broj.
Broj sudijskih pomoćnika i sudijskih pripravnika za prekršajni sud određuje se tako što na tri sudije dolazi po jedan sudijski pomoćnik ili po jedan sudijski pripravnik, s tim da ukupan broj sudijskih pomoćnika ne bude veći od 2/3, a broj sudijskih pripravnika od 1/3 u odnosu na njihov ukupan broj.

Član 4.

Broj zapisničara - daktilografa u sudu određuje se tako što na:
- jednog prvostepenog sudiju, odnosno jednog istražnog sudiju dolazi po jedan zapisničar,
- dve drugostepene sudije dolazi po jedan zapisničar.

Član 5.

Broj sudskog osoblja na administrativnim poslovima u osnovnom i privrednom sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,8 izvršilaca.
Broj sudskog osoblja na administrativnim poslovima u prekršajnom sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,5 izvršilaca.
Broj sudskog osoblja na administrativnim poslovima u višem sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,4 izvršioca.
Najmanji broj sudskog osoblja na administrativnim poslovima u sudu ne može biti manji od pet.

Član 6.

Broj sudskog osoblja na informatičkim poslovima određuje se tako da u osnovnom, višem i privrednom sudu bude do tri izvršioca, a u prekršajnom sudu najmanje jedan izvršilac za tu vrstu poslova.

Član 7.

Broj sudskog osoblja na tehničkim poslovima u osnovnom sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,4 izvršioca.
Broj sudskog osoblja na tehničkim poslovima u višem, privrednom i prekršajnom sudu određuje se tako da na jednog sudiju dolazi po 0,2 izvršioca.

Član 8.

Na poslovima izvršenja i zemljišnih knjiga u osnovnom sudu na svakih 1.300 predmeta godišnje, dolazi po jedan izvršilac.
Na poslovima izvršenja u višem, privrednom i prekršajnom sudu na svakih 3.000 predmeta godišnje dolazi po jedan izvršilac.

Član 9.

Broj sudskog osoblja na poslovima održavanja čistoće određuje se prema veličini prostora za održavanje u sudu, tako da na 400 m2dolazi jedan izvršilac.

3. Merila za apelacioni sud, Privredni apelacioni sud i Viši prekršajni sud

Član 10.

Broj sudijskih pomoćnika za apelacioni sud, Privredni apelacioni sud i Viši prekršajni sud određuje se prema broju sudija tako da na jednog sudiju dolazi po jedan sudijski pomoćnik.

Član 11.

U apelacionom sudu i Privredno apelacionom sudu obrazuje se daktilobiro u kome se broj zapisničara - daktilografa određuje tako da na dve sudije dolazi po jedan zapisničar - daktilograf. U Višem prekršajnom sudu na jednog sudiju dolazi po jedan zapisničar - daktilograf.
Za obavljanje poslova sudske uprave u sudu obezbeđuje