Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 42. stav 9. i člana 221. stav 1. tačka 1) Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 107/05 i 109/05 - ispravka),
Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na sednici održanoj 14. marta 2008. godine, doneo je

PRAVILNIK

O MEDICINSKOJ REHABILITACIJI U STACIONARNIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA SPECIJALIZOVANIM ZA REHABILITACIJU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 47 od 30. aprila 2008, 69/08, 81/10, 103/10, 15/1, 48/12, 55/12, 64/13, 68/13)

Opšte odredbe

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se vrste indikacija, dužina trajanja, način i postupak kao i upućivanje na medicinsku rehabilitaciju u stacionarne zdravstvene ustanove specijalizovane za rehabilitaciju (u daljem tekstu: produžena rehabilitacija) obolelih i povređenih osiguranih lica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond) na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Pojam medicinske rehabilitacije

Član 2.

Osiguranim licima obezbeđuje se medicinska rehabilitacija, radi poboljšanja ili vraćanja izgubljene ili oštećene funkcije tela kao posledice akutne bolesti ili povrede, pogoršanja hronične bolesti, medicinske intervencije, kongenitalnih anomalija ili razvojnog poremećaja.
Osiguranim licima se rehabilitacijom u stacionarnim zdravstvenim ustanovama (rana rehabilitacija) obezbeđuje sprovođenje intenzivnog programa rehabilitacije, za koji je neophodan multidisiplinarni timski rad, u okviru osnovnog medicinskog tretmana, radi poboljšanja zdravstvenog stanja i otklanjanja funkcionalnih smetnji.

Pojam produžene rehabilitacije

Član 3.

Osiguranim licima obezbeđuje se produžena rehabilitacija kao kontinuirani produžetak lečenja i rehabilitacije, u okviru indikacionog područja kada se funkcionalne smetnje ne mogu ublažiti ili otkloniti sa podjednakom efikasnošću u ambulantno-polikliničkim uslovima i u okviru bolničkog lečenja osnovne bolesti.

Indikaciona područja

Član 4.

Produžena rehabilitacija obezbeđuje se obolelom ili povređenom osiguranom licu u slučaju postojanja bolesti, povreda i stanja utvrđenih ovim pravilnikom, za sledeća indikaciona područja:
1) neurološka oboljenja,
2) oboljenja srca i krvnih sudova,
3) reumatska oboljenja,
4) oboljenja respiratornog sistema,
5) povrede i oboljenja lokomotornog sistema,
6) endokrinološka oboljenja.
U okviru indikacionog područja produžena rehabilitacija se sprovodi kao lečenje medicinski indikovanim terapijskim procedurama ili kao prevencija pogoršanja, odnosno nastanka komplikacija određene hronične bolesti.

Član 5.

Vrste indikacija bolesti i povreda u okviru indikacionih područja iz člana 4. ovog pravilnika, utvrđene su Listom indikacija za korišćenje produžene rehabilitacije (u daljem tekstu: Lista indikacija), koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, Listom indikacija propisana je onkološka rehabilitacija dece.

Član 6.

Lista indikacija sadrži u okviru svakog pojedinačnog indikacionog područja:
1) dijagnozu bolesti, povreda i stanja (na latinskom jeziku, odnosno opisnu na srpskom jeziku), utvrđenu prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti - Deseta revizija u daljem tekstu: MKB 10);
2) šifru bolesti i povreda, odnosno opis stanja za bolesti i povrede prema MKB 10;
3) popis neophodne medicinske dokumentacije o prethodno sprovedenim dijagnostičkim i terapijskim postupcima u okviru ambulantne ili stacionarne rehabilitacije, sa definisanjem krajnjih rokova za sprovođenje kontinuiranog lečenja obolelog, odnosno povređenog osiguranog lica u odgovarajućoj stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za rehabilitaciju (u daljem tekstu: ZU za rehabilitaciju), i to:
- za određene indikacije, otpusnu listu odgovarajuće zdravstvene ustanove o lečenju koja potvrđuje postojanje akutnog oboljenja, povrede, akutnog pogoršanja hronične bolesti ili otpusnu listu od operacije (ne stariju od mesec dana); za dijagnoze G 81.0 G 81.1, G 82.0, G82.1, G82.3, G 82.4, G82.5 i G 83.1 u slučaju postojanja pareze u otpusnoj listi potrebno je da bude naveden i stepen pareze i Mini-mental skor za sve bolesnike, Bartel indeks (Barthel) za jednostrane slabosti, a ASIA skala za slabosti donjih ekstremiteta ili slabosti sva četiri ekstremiteta; započinjanje rehabilitacije sprovodi se odmah ili u roku od mesec dana od ocene nadležne lekarske komisije
- za određene indikacije otpusnu listu odgovarajuće zdravstvene ustanove o lečenju koja potvrđuje postojanje akutnog oboljenja, povrede, akutnog pogoršanja hronične bolesti ili otpusnu listu od operacije (ne stariju od tri meseca) kao i drugu navedenu, neophodnu medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje uputnu dijagnozu; započinjanje rehabilitacije sprovodi se najkasnije u roku od tri meseca od ocene nadležne lekarske komisije
- za određene indikacije otpusnu listu odgovarajuće zdravstvene ustanove ili mišljenje dva (2) lekara odgovarajuće specijalizacije (ne starije od šest meseci), uz drugu priloženu neophodnu medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje uputnu dijagnozu; započinjanje rehabilitacije sprovodi se najkasnije u roku od tri meseca od ocene nadležne lekarske komisije
- za određene indikacije za koje je predviđena prevencija pogoršanja, odnosno nastanka komplikacija određene hronične bolesti medicinska dokumentacija koja potvrđuje uputnu dijagnozu.
4) potrebu pratioca u toku trajanja produžene rehabilitacije;
5) dužinu trajanja produžene rehabilitacije;
6) mogućnost produženja (nastavka korišćenja) već započete rehabilitacije, uz određene indikacije.
Pod odgovarajućom zdravstvenom ustanovom iz stava 1. tačka 3. al. 1-3. ovog člana podrazumeva se zdravstvena ustanova za lečenje neuroloških oboljenja, lečenje oboljenja srca i krvnih sudova, lečenje reumatskih oboljenja, lečenje bolesti respiratornog sistema, lečenje povreda i oboljenja lokomotornog sistema, lečenje endokrinoloških oboljenja, odnosno lečenje onkoloških oboljenja kod dece, u zavisnosti od medicinske indikacije zbog koje se osigurano lice upućuje na produženu rehabilitaciju u smislu odredaba ovog pravilnika.
Ukoliko se osigurano lice nalazi na stacionarnom lečenju zbog bolesti navedene u Listi indikacija, medicinsku dokumentaciju iz Liste indikacija zamenjuje izveštaj bolnice o osnovnoj bolesti osiguranog lica, toku lečenja i funkcionalnom statusu, kojim bolnica predlaže kontinuirani nastavak lečenja produženom rehabilitacijom. Započinjanje produžene rehabilitacije sprovodi se odmah po dobijanju ocene nadležne lekarske komisije, direktnim prevoženjem iz jedne u drugu zdravstvenu ustanovu.
Lekarska komisija može izuzetno da odobri produženu rehabilitaciju i nakon isteka rokova propisanih u stavu 1. tačka 3) ovog člana, u slučaju nastanka komplikacije nakon preloma ili operacije, a najduže u roku do 90 dana od isteka propisanog roka.

Kontraindikacije

Član 7.

Na korišćenje produžene rehabilitacije ne može biti upućeno obolelo ili povređeno osigurano lice kod koga je prisutno neko od oboljenja ili stanja koja predstavljaju kontraindikaciju za korišćenje produžene rehabilitacije, i to:
1) psihoza, asocijalno ponašanje ili sklonost ka samoubistvu;
2) nekontrolisani EPI napadi;
3) bolesti zavisnosti;
4) akutna infektivna bolest i febrilno stanje;
5) aktivni i evolutivni oblici plućne i vanplućne tuberkuloze;
6) dekompenzacija vitalnih organa;
7) dijabetesna ketoacidoza i hiperosmolarni sindrom;
8) maligne bolesti u fazi lečenja ili odmakloj fazi bolesti;
9) trudnoća;
10) senilni marazam i teži oblici generalizovane arterioskleroze;
11) akutna faza reumatske bolesti;
12) nestabilna angina pektoris;
13) ozbiljni poremećaji srčanog ritma, odnosno nekontrolisane aritmije;
14) loše regulisana arterijska hipertenzija;
15) flebotromboza dubokih vena nogu;
16) embolija pluća;
17) imobilizacija.

Predlog za upućivanje

Član 8.

Predlog za upućivanje osiguranog lica na produženu rehabilitaciju daje izabrani lekar primarne zdravstvene zaštite na uputu koji važi najduže 30 dana od dana izdavanja. Uput izabranog lekara uz uputnu