Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 6. stav 2, člana 7. stav 1, člana 8. stav 2, člana 10. stav 7, člana 14. stav 2, člana 15, člana 17. stav 2, člana 18. stav 2. i člana 25. stav 3. Zakona o ličnoj karti ("Službeni glasnik RS", broj 62/06),
Ministar unutrašnjih poslova donosi

PRAVILNIK

O LIČNOJ KARTI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 11 od 30. januara 2007, 9/08)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se obrazac lične karte, zaštitni elementi, obrazac potvrde o podnetom zahtevu i obrasci za vođenje evidencija o ličnim kartama, kao i način izdavanja lične karte, način uzimanja biometrijskih podataka i veličina fotografije, uslovi za izdavanje lične karte u kraćem roku, način poništavanja lične karte i vođenje evidencije o ličnim kartama.

Član 2.

U obrazac lične karte može da se ugradi kontaktni mikrokontroler samo ako se sa tim saglasi lice kome se izdaje lična karta i u tom slučaju podatak o prebivalištu i adresi stana lica kome se izdaje lična karta, ne upisuje se u obrazac lične karte.
U kontaktni mikrokontroler mogu da se upisuju samo podaci iz člana 8. stav 1. Zakona o ličnoj karti ("Službeni glasnik RS", broj 62/06) - u daljem tekstu: Zakon.

II. OBRAZAC LIČNE KARTE

Član 3.

Obrazac lične karte je pravougaonog oblika, u vidu kartice, veličine 54x86,6 mm, izrađen je od polikarbonata uz dodatakPVCslojeva, u tri izvedene boje, sa dominantnim plavim tonovima na prednjoj strani obrasca.
Obrazac lične karte je izrađen u skladu sa standardimaISO/IEC7810, za dimenzije i fizičke karakteristike, iISO/IEC10373, za testiranje fizičkih karakteristika, iISO/IEC7816-1,ISO/IEC7816-2,ISO/IEC7816-3 iISO/IEC7816-4, koji se odnose na električna kola i kontakte.

Član 4.

(Brisan)

Član 5.

Zaštitni elementi na obrascu lične karte su: mikroštampa,OVI(optički promenljive boje) za grafički prikaz u obliku štita sa četiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta,guillochelinije,irisštampa,UVštampa,UVniti, kinegram iMLIzona.

Član 6.

Obrazac lične karte odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

III. IZDAVANjE LIČNE KARTE

Član 7.

Lice koje po odredbama Zakona ima pravo na ličnu kartu, zahtev za izdavanje lične karte podnosi organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova u mestu prebivališta, odnosno boravišta u Republici Srbiji.
Lice iz stava 1. ovog člana koje živi u inostranstvu, zahtev za izdavanje lične karte može podneti i preko nadležnog diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije koje raspolaže odgovarajućim tehničkim sredstvima za uzimanje biometrijskih podataka.

Član 8.

Lična karta se izdaje na pismeni zahtev i mora da sadrži čitko ispisane podatke predviđene u članu 13. Zakona.
Ako roditelji podnosioca zahteva nemaju jedinstveni matični broj ili je taj broj nepoznat, u zahtevu za izdavanje lične karte se navodi ime i prezime roditelja.
U zahtevu se navodi i jezik i pismo na kome treba upisati podatke u obrazac lične karte.
U zahtevu se posebno navodi da li je lice kome se izdaje lična karta saglasno da se u obrazac lične karte ugradi kontaktni mikrokontroler.

Član 9.

Podnosilac zahteva je dužan da potpiše zahtev. Ako je podnosilac zahteva nepismen ili iz drugih razloga nije u stanju da se potpiše, potpisaće ga lice koje on ovlasti, a koje pored ličnog imena podnosioca zahteva, navodi i svoje ime, adresu i broj lične karte.

Član 10.

Uz zahtev za izdavanje lične karte podnosilac zahteva dužan je da stavi na uvid ličnu kartu ili drugu ispravu iz koje se može utvrditi njegov identitet, izvod iz matične knjige rođenih, u slučaju promene prezimena prilikom sklapanja braka - izvod iz matične knjige venčanih, uverenje o državljanstvu - samo kod prvog izdavanja lične karte po odredbama Zakona, i druge isprave kojima se dokazuju podaci iz zahteva, i da uz zahtev priloži:
1) fotografiju veličine 50x50 mm, koja verno prikazuje njegov lik - za lice kome se prvi put izdaje lična karta po odredbama Zakona. Fotografija ne sme da bude starija od šest meseci i mora da ispunjava uslove propisane u članu 21. ovog pravilnika;
2) dokaz o uplaćenoj naknadi za obrazac lične karte i troškove tehničke izrade lične karte.

Član 11.

Prilikom prijema zahteva za izdavanje lične karte službeno lice utvrđuje identitet podnosioca zahteva, kao i da li zahtev sadrži propisane podatke, da li je zahtev potpisan i da li su uz zahtev stavljeni na uvid i priloženi propisana dokumenta i dokazi.
Ako se proverom ustanovi da je podnesen zahtev nepotpun, odnosno da podnosilac zahteva nije priložio potrebne dokumente i dokaze, zbog čega se po takvom zahtevu ne može postupati, službeno lice će podnosiocu zahteva ukazati na nedostatke u zahtevu, ostavljajući mu primeren rok da ih otkloni.
Ako podnosilac zahteva u određenom roku ne otkloni nedostatke, smatraće se da je odustao od zahteva, o čemu se donosi zaključak i obaveštava podnosilac zahteva.

Član 12.

Kad službeno lice koje primi zahtev utvrdi da je zahtev za izdavanje lične karte uredan i da se po njemu može postupati, na pogodnom mestu na zahtevu stavlja zabelešku i svojim potpisom potvrđuje da je zahtev podnesen u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom.

Član 13.

Prilikom prijema zahteva za izdavanje lične karte, podnosiocu zahteva se izdaje potvrda.
Potvrda iz stava 1. ovog člana izdaje se na obrascu veličine 21x15 cm, izrađenom od hartije bele boje, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 14.

Zahtev za izdavanje lične karte lica koje nema previbalište, odnosno boravište u Republici Srbiji, zajedno sa uzetim biometrijskim podacima, nadležno diplomatsko ili konzularno predstavništvo Republike Srbije će bez odlaganja proslediti Ministarstvu unutrašnjih poslova - Policijskoj upravi za grad Beograd, radi rešavanja.

Član 15.

Službeno lice koje rešava o zahtevu vrši proveru kroz evidenciju o ličnim kartama, utvrđuje identitet, državljanstvo, kao i provere drugih podataka značajnih za odlučivanje.
Izvršene provere i radnje službeno lice potvrđuje svojim potpisom na zahtevu za izdavanje lične karte.

Član 16.

Kad se zbog lečenja, bolesti ili smrti člana porodice, neodložnog službenog puta ili drugih opravdanih razloga koji ne trpe odlaganje zatraži hitno izdavanje lične karte, podnosilac zahteva dužan je da uz zahtev priloži i dokaze o razlozima za izdavanje lične karte u roku kraćem od propisanog (lekarsko uverenje, telegram o smrti člana porodice, putni nalog, dokaz o zaključenju braka, dokaz o registraciji privrednog društva i sl.).

Član 17.

Kad se zahteva izdavanje nove lične karte iz razloga navedenog u članu 19. stav 1. tačka 2. Zakona, smatra se da fotografija na ličnoj karti više ne odgovara izgledu njenog imaoca ako je lik imaoca lične karte bitno promenjen kao posledica prirodnih promena i promena nastalih usled fizičkih uticaja (hirurške intervencije, povrede i dr.).

Član 18.

(Brisan)

Član 19.

Lična karta uručuje se