Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/04), prestale se da važe sve odredbe ovog Pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Prestale su da važe odredbe ovog Pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva na osnovu Pravilnika o kvalitetu i drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine za prehrambene proizvode ("Sl. list SCG", broj 56/03).
-------------------

Na osnovu člana 32. stav 1. i člana 81. stav 2. Zakona o standardizaciji ("Službeni list SFRJ", br. 38/77), u saglasnosti sa predsednikom Saveznog komiteta za poljoprivredu, predsednikom Saveznog komiteta za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu i saveznim sekretarom za tržište i opšte privredne poslove, direktor Saveznog zavoda za standardizaciju propisuje

PRAVILNIK

O KVALITETU VOĆA, POVRĆA I PEČURKI

(Objavljeno u "Sl. listu SFRJ", br. 29/79, 53/87, "Sl. listu SCG" br. 31/03, 56/03)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni uslovi kvaliteta koje moraju ispunjavati voće, povrće i pečurke (u daljem tekstu: proizvodi), namenjeni potrošnji u svežem stanju, odnosno posle kulinarske pripreme (za povrće), kao i uslovi pakovanja u cilju obezbeđenja očuvanja kvaliteta i higijenske ispravnosti proizvoda.
Uslovi propisani ovim pravilnikom moraju biti ispunjeni kako u proizvodnji, tako i u prometu.

Član 2.

Za proizvode za koje ovim pravilnikom nisu propisani uslovi kvaliteta i uslovi za očuvanje upotrebne vrednosti i higijenske ispravnosti, shodno važe odredbe ovog pravilnika za srodne, odnosno slične proizvode.

Član 3.

Sveže voće i povrće koje se stavlja u promet mora biti deklarisano na način propisan odgovarajućim odredbama ovog pravilnika (čl. 4. i 10).

Član 4.

Ako za pojedine proizvode ovim pravilnikom nije drukčije propisano, svaka jedinica pakovanja, u paletnim sanducima i na transportnim kontejnerima, mora imati deklaraciju.
Deklaracija sadrži podatke o:
1) nazivu proizvoda, odnosno sorti - za proizvode za koje je to propisano ovim pravilnikom;
2) firmi, odnosno nazivu i sedištu proizvođača;
3) godini proizvodnje;
4) roku upotrebe i godini berbe - za proizvode za koje je to propisano ovim pravilnikom;
5) kategoriji kvaliteta (klasi);
6) kalibru proizvoda, ako je to ovim pravilnikom predviđeno.

Član 5.

Sveže voće i povrće mora se uskladištavati i čuvati na način kojim se obezbeđuje očuvanje kvaliteta i higijenske ispravnosti do momenta isporuke neposrednom potrošaču. Ovi proizvodi moraju se pakovati samo u prikladnu ambalažu predviđenu ovim pravilnikom, kojom se obezbeđuje očuvanje njihovog kvaliteta i higijenske ispravnosti.
Sveže voće i povrće mora se transportovati odgovarajućim prevoznim sredstvima kojima se obezbeđuje očuvanje kvaliteta i higijenske ispravnosti do momenta potrošnje.

Član 6.

Ako ovim pravilnikom nije drukčije propisano, njegove odredbe obavezne su za sve organizacije udruženog rada, druga pravna lica i građane koji voće i povrće proizvode i stavljaju u promet.

Član 7.

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na uvezeno voće i povrće.

II. VOĆE

Član 8.

Pod voćem, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se plodovi različitih vrsta voćaka umereno toplog, suptropskog i transportnog područja, kao i samoniklih dugovečnih drvenastih biljaka, namenjeni za ljudsku ishranu u svežem stanju.

Član 9.

Voće koje se stavlja u promet mora ispunjavati sledeće uslove:
1) da je zrelo;
2) da je sveže;
3) da nije zaprljano, ovlaženo i natrulo;
4) da ne sadrži ostatke sredstava za zaštitu bilja u količinama većim od maksimalno dozvoljenih;
5) da nema stran i neprijatan ukus i miris i da ne sadrži strane primese;
6) da nema naprslina, uboja niti oštećenja prouzrokovanih biljnim bolestima i štetočinama, ako to ovim pravilnikom za pojedine vrste i klase voća nije drukčije određeno.
Pored uslova iz stava 1. ovog člana, voće mora ispunjavati i druge posebne uslove propisane ovim pravilnikom za pojedine vrste i klase voća.
Kao zrelo voće u prometu na malo (fiziološki zrelo), u smislu tačke 1. stava 1. ovog člana, podrazumeva se voće koje je pogodno za neposrednu potrošnju u svežem stanju.
Voće koje ne ispunjava uslove iz tač. 1, 2, 3. i 6. stava 1. ovog člana mora se vidno označiti kao proizvod nižeg kvaliteta.

Član 10.

Radi stavljanja u promet po odredbama ovog pravilnika, voće se po kvalitetu razvrstava u tri klase: ekstra,IiII, ako ovim pravilnikom nije drukčije određeno za pojedine vrste i sorte voća.
Klasa voća iz odredbe stava 1. ovog člana utvrđuje se prema vrsti i sorti voća, stepenu zrelosti, krupnoći, odnosno težini, obliku, boji i ukusu plodova, odsustvu nedostataka i drugim karakteristikama morfološkog ili anatomskog i organoleptičkom karaktera.
U klasu ekstra razvrstavaju se plodovi visokokvalitetnih sorti, koji nemaju nikakve nedostatke u pogledu svojstva navedenih u stavu 2. ovog člana.
U klasuIrazvrstavaju se plodovi visokokvalitetnih sorti, koji imaju neznatne nedostatke najvećim delom morfološko-fizičkog karaktera, koji im ne umanjuju vrednost u toku transporta i čuvanja.
U klasuIIrazvrstavaju se plodovi koji imaju manje nedostatke zbog kojih se ne mogu razvrstati u prethodnu klasu, ali ispunjavaju minimalne uslove iz člana 9. ovog pravilnika.
Kod svih klasa voća dozvoljena su odstupanja koja su za svaku vrstu voća posebno određena odredbama ovog pravilnika.

Član 11.

Voće koje se stavlja u promet mora biti razvrstano i ujednačeno po krupnoći (kalibru) plodova, ako je to ovim pravilnikom određeno za pojedine vrste i sorte odnosno klase kvaliteta proizvoda.
Kalibar ploda određuje se merenjem obima ili prečnika najšireg dela ploda, ili merenjem njegove težine, ili prema broju plodova u jedinici pakovanja.
U jedinici pakovanja najviše do 10% plodova može po broju ili težini, odstupati od kalibra označenog u deklaraciji zaIiIIklasu.
Odstupanje od kalibra označenog u deklaraciji za ekstra klasu može da iznosi najviše do 5%.

Član 12.

Voće se pakuje i stavlja u promet u ambalaži koja je za pojedine vrste, sorte i klase kvaliteta propisana ovim pravilnikom.
Voće namenjeno prometu na malo može se pakovati u specijalnu ambalažu različitih osobina i od različitog materijala, kao što su kartonske i furnirske kutije, kese od plastične mase, tekstila, celofana ili hartije, kontejneri od lepenke, korpice i sl.
Izuzetno od odredbe stava 2. ovog člana, manje osetljivo voće može se isporučivati i u rasutom stanju (rinfuza). Pod rasutim stanjem, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se voće pakovano u paletne sanduke.
Deklaracija za voće u rasutom stanju mora da sadrži podatak o vrsti voća, i klasu kojoj pripada.

Član 13.

U svakoj jedinici pakovanja voće mora biti istog porekla, ujednačeno po krupnoći i stepenu zrelosti i iste vrste, sorte i klase kvaliteta.

Član 14.

Odredbe ovog pravilnika, osim odredaba člana 9. ne odnose se na voće koje individualni proizvođači iznose na tržište i to u količinama od najviše 50kgplodova jedne vrste ili sorte voća.

Voće umereno toplog pojasa

1. Jabuke (Malus domestica Borkh M. silvestris L.)

Član 15.

Radi stavljanja u promet jabuke se po kvalitetu razvrstavaju u tri klase - ekstraIiII.

Član 16.

U klasu ekstra razvrstavaju se plodovi visokokvalitetnih sorti jabuka iz svetskog i domaćeg sortimenta, koji su u svakom pogledu visokog kvaliteta zbog čega su velike upotrebne vrednosti.
Jabuke klase ekstra moraju biti dobro razvijene i bez ikakvih nedostataka. One moraju odgovarati karakteristikama sorte po obliku, krupnoći, boji i čistoći pokožice, zrelosti i ukusu, u sorti sa krupnim plodovima prečnik jabuka mora biti najmanje 65mm, a u sorti sa sitnim plodovima - najmanje 60mm.
U jedinici pakovanja toleriše se do 5% plodova koji ne odgovaraju uslovima propisanim za klasu ekstra ali ispunjavaju kvalitetne zahteve sledeće niže klase.
U jedinici pakovanja do 5% plodova može imati 5mmmanji ili veći prečnik od prečnika propisanog za tu klasu. Najviše 5% plodova može biti bez peteljki. U sorti kao što je "Granny Smith"i "Democrat"toleriše se do 25% plodova bez peteljki ako nema oštećenja od biljnih bolesti i štetočina.
Dozvoljava se karakteristična rđasta prevlaka u jamici peteljke ploda, ukoliko to nije posledica prouzrokovana biljnim bolestima i štetočinama, a kod kožara i preko celog ploda jer je to sortna odlika.

Član 17.

U klasuIrazvrstavaju se jabuke visokokvalitetnih i kvalitetnih sorti, sa svim sortnim karakteristikama, bez većih nedostataka, s tim što može biti nešto sitnijih plodova u sorti sa krupnim plodovima prečnika najmanje 60mmi u sorti sa sirnim plodovima prečnika najmanje 55mm.
Tolerišu se manja ulegnuća na pokožici ploda izazvana udarom ili lakim pritiskom, koja ne utiču na održivost i organoleptička svojstva ploda, a njihova ukupna površina ne sme prelaziti 2cm2po plodu.
Dozvoljava se do 2% plodova sa oštećenjima izazvanim mehaničkim