Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/04), prestale se da važe sve odredbe ovog Pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Prestale su da važe odredbe ovog Pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva na osnovu Pravilnika o kvalitetu i drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine za prehrambene proizvode ("Sl. list SCG", broj 56/03).
-------------------

Na osnovu člana 32. stav 1. i člana 81. stav 2. Zakona o standardizaciji ("Službeni list SFRJ", br. 38/77), u saglasnosti sa predsednikom Saveznog komiteta za poljoprivredu, predsednikom Saveznog komiteta za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu i saveznim sekretarom za tržište i opšte privredne poslove, direktor Saveznog zavoda za standardizaciju propisuje

PRAVILNIK

O KVALITETU PROIZVODA OD VOĆA, POVRĆA I PEČURKI I PEKTINSKIH PREPARATA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 1/79, 20/82, 39/89, 74/90, 46/91, "Sl. listu SRJ", br. 33/95, 58/95, "Sl. listu SCG", br. 56/03, 12/05)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni uslovi koje u pogledu kvaliteta moraju ispunjavati proizvodi od voća, povrća i pečurki i pektinski preparati (u daljem tekstu: proizvodi), kao i minimalni uslovi za obezbeđenje i očuvanje kvaliteta proizvoda.
Uslovi propisani ovim pravilnikom moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu proizvoda.

Član 2.

Za proizvode za koje ovim pravilnikom nisu propisani uslovi kvaliteta i uslovi za obezbeđenje i očuvanje kvaliteta i higijenske ispravnosti, shodno važe uslovi propisani ovim pravilnikom za grupu srodnih proizvoda iz ovog pravilnika.
Za proizvode za koje ovim pravilnikom nisu propisani uslovi kvaliteta, proizvođač je dužan da donese proizvođačku specifikaciju pre početka proizvodnje.
Organizacije udruženog rada i druga pravna lica donose proizvođačke specifikacije i za proizvode za koje je to ovim pravilnikom izričito predviđeno.
Proizvođačka specifikacija mora da sadrži podatke iz deklaracije navedene u članu 5. ovog pravilnika, kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje proizvoda, prema opadajućem redosledu upotrebljenih količina i izveštaj o izvršenoj laboratorijskoj analizi osnovne sastojke.
Organizacije udruženog rada vode evidenciju o donesenim proizvođačkim specifikacijama i u nju unose sledeće podatke:
1) evidencijski broj specifikacije;
2) naziv proizvoda i njegovo trgovinsko ime, koga proizvod ima;
3) datum donošenja specifikacije;
4) datum izvršenog laboratorijskog ispitivanja proizvoda;
5) datum početka proizvodnje po odnosnoj specifikaciji;
6) grupu kojoj proizvod pripada.

Član 3.

Proizvodi iz ovog pravilnika mogu se stavljati u promet samo u originalnom pakovanju, ako za pojedine proizvode ovim pravilnikom nije drukčije propisano.
Pod originalnim pakovanjem, u smislu stava 1. ovog člana, podrazumeva se pakovanje proizvoda u ambalažu kojom se obezbeđuje originalnost kvaliteta proizvoda do njegove potrošnje.

Član 4.

Proizvodi od voća i povrća koji se stavljaju u promet moraju biti deklarisani na način propisan ovim pravilnikom.

Član 5.

Ako za pojedine proizvode ovim pravilnikom nije drugačije propisano, svi proizvodi koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju moraju na omotu, sudu ili etiketi imati deklaraciju.
Deklaracija sadrži:
1) naziv proizvoda i njegovo trgovinsko ime, ako ga proizvod ima;
2) firmu, odnosno naziv i sedište proizvođača;
3) datum proizvodnje i rok upotrebe ili samo "upotrebljivo do" ili da je proizvod upotrebljiv do prvog dana narednog označenog meseca ili tromesečja, odnosno godine;
4) kategoriju kvaliteta proizvoda, ako je to ovim pravilnikom predviđeno;
5) neto količinu (masu ili zapreminu) proizvoda;
6) podatak o vrsti upotrebljenih boja, konzervansa, aroma i drugih aditiva dozvoljenih ovim pravilnikom, ako su dodavani;
7) osnovne sastojke proizvoda, ako je to ovim pravilnikom propisano;
8) vrstu i količinu materija od biološke vrednosti dodatih radi obogaćivanja sastava. Ako jeL-askorbinska kiselina dodata kao antioksidans, ne mora se deklarisati;
9) podatke od interesa za potrošača, ako je to za proizvode određeno ovim pravilnikom.
Deklaracija mora biti lako uočljiva, jasna i čitka.
Tekst deklaracije koji se odnosi na bojenje i konzervisanje proizvoda, npr. obojeno veštačkom bojom, konzervisano sorbinskom kiselinom i dr., mora biti neposredno ispod naziva proizvoda.
Slova kojima su odštampani naziv proizvoda i firma, odnosno ime proizvođača moraju biti veća od slova kojima su odštampani podaci o deklaraciji, osim za trgovinsko ime čija veličina slova nije ograničena.
Deklaracija ne sme da sadrži oznake (nazive, slike, crteže i dr.) koje bi mogle dovesti u zabludu potrošača u pogledu porekla i kvaliteta proizvoda.

Član 6.

Ako proizvode od voća i povrća ne pakuje proizvođač, deklaracija mora sadržati, pored podataka iz člana 5. stav 2. ovog pravilnika, firmu, odnosno naziv i sedište organizacije udruženog rada koja je proizvod pakovala i datum pakovanja.
Ako proizvod nije pakovan u originalno pakovanje, deklaracija mora da sadrži naziv proizvoda iz koga se vidi podatak o grupi proizvoda, datum proizvodnje i rok upotrebe.
Deklaracija za proizvode iz stava 2. ovog člana mora biti istaknuta na pogodnom, vidnom mestu.

Član 7.

Ako neto količina (masa) proizvoda koji se stavlja u promet u originalnom pakovanju ne prelazi 35 grama, deklaracija mora da sadrži: naziv proizvoda, firmu, odnosno naziv proizvođača, odnosno one organizacije udruženog rada koja je robu pakovala, neto količinu, rok upotrebe i datum proizvodnje.
Deklaracija iz stava 1. ovog člana mora da sadrži i podatak o bojenju i konzervisanju, odnosno dodatim aditivima prema članu 5. stav 2. tačka 6. ovog pravilnika.

Član 8.

Od neto količine proizvoda iz člana 7. ovog pravilnika, deklarisane u smislu člana 5. stav 2. tačka 5. ovog pravilnika, dozvoljavaju se sledeća odstupanja kod pojedinačnih pakovanja:

-------------------------------------
Deklarisana neto Najviše dozvoljeno
količina odstupanje
g ili ml %
-------------------------------------
50 8
100 6
200 4
500 3
1000 2
preko 2000 1,5
-------------------------------------

Za sušenu smokvu najviše dozvoljeno odstupanje neto mase može biti za 2% veće od vrednosti odstupanja koja su propisana za pojedinačna pakovanja drugih proizvoda i navedena u tabeli iz stava 1. ovog člana.
Za neto količine proizvoda, koje su deklarisane u pakovanjima između količina naznačenih u stavu 1. ovog člana, dozvoljava se odstupanje koje odgovara proseku odstupanja predviđenom za dve najbliže neto količine.
Prosek najmanje 10 pakovanja proizvoda mora da odgovara deklarisanoj neto količini proizvoda.

Član 9.

Ako ovim pravilnikom nije drukčije propisano, zabranjeno je bojenje, zaslađivanje i aromatizovanje, konzervisanje hemijskim sredstvima i zračenje jonizujućim i ultravioletnim zracima, proizvoda od voća i pečurki, kao i dodavanje drugih hemijskih sredstava tim proizvodima.

Član 10.

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na uvezene proizvode, kao i na proizvode namenjene izvozu, kao za pojedine proizvode nije propisom drukčije određeno.

Član 11.

Proizvodi se mogu transportovati i skladištiti ako su obezbeđeni uslovi koji obezbeđuju očuvanje njihovog kvaliteta.

Član 12.

Uslovi koje u pogledu higijenske ispravnosti proizvodi moraju ispunjavati utvrđuju se propisima o higijenskoj ispravnosti životnih namirnica.

Član 13.

Odredbe ovog pravilnika odnose se na sve organizacije udruženog rada, druga pravna lica i građane, koji proizvode i stavljaju u promet proizvode, ako njime nije drukčije određeno.

Član 13a

Konzervisano voće i povrće u limenkama (pasterizovano voće, pasterizovano povrće, kompoti, voćne salate, citrus-baze i sl.) pored uslova propisanih ovim pravilnikom za pojedine vrste proizvoda od voća i povrća, moraju ispunjavati i sledeće uslove:
1) da limenka nije deformisana;
2) da je spoljašnja površina limenke čista i bez znakova korozije;
3) da su dno i poklopac limenke neznatno ulegnuti;
4) da su šavovi limenke pravilno oblikovani;
5) da je uzdužni šav limenke preklopan zaštićen dopunskim slojem laka;
6) da su unutrašnje površine limenke zaštićene prevlakom laka koji mora biti hemijski otporan na delovanje sadržaja limenke, osim za kompot od jabuke, kruške, breskve, bele trešnje, belog grožđa, ananasa, grejpfruta, mandarine, banane, papaje, manga i guave, kao i za voćnu salatu od svih vrsta voća kod kojih mogu biti zaštićeni samo dno i poklopac.

Član 14.

(Brisan)

II. PROIZVODI OD VOĆA

Član 15.

Pod proizvodima od voća, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se:
1) smrznuto voće;
2) smrznuta kaša od voća;
3) pasterizovano voće;
4) pasterizovana kaša od voća;
5) matični voćni sok;
6) voćni sok;
7) koncentrisan voćni sok;
8) voćni sirup;
9) kompot;
10) slatko;
11) džem;
: