Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/04), prestale se da važe sve odredbe ovog Pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Prestale su da važe odredbe ovog Pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva na osnovu Pravilnika o kvalitetu i drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine za prehrambene proizvode ("Sl. list SCG", broj 56/03).
-------------------

Na osnovu člana 32. stav 1. u vezi sa članom 81. stav 2. i članom 84. stav 2. Zakona o standardizaciji ("Službeni list SFRJ", br. 38/77), u saglasnosti sa predsednikom Savzenog komiteta za poljoprivredu, predsednikom Saveznog komiteta za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu i saveznim sekretarom za tržište i opšte privredne poslove, direktor Saveznog zavoda za standardizaciju propisuje

PRAVILNIK

O KVALITETU KEKSA I PROIZVODA SRODNIH KEKSU

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 68/78, 63/79, "Sl. listu SCG", br. 56/03)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni uslovi koje u pogledu kvaliteta moraju ispunjavati keks i proizvodi srodni keksu (u daljem tekstu: proizvodi), kao i minimalni uslovi za obezbeđenje i očuvanje kvaliteta i higijenske ispravnosti proizvoda.
Uslovi propisani ovim pravilnikom moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu proizvoda.

Član 2.

Ako za pojedine proizvode ovim pravilnikom nije drukčije određeno, proizvodi koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju, moraju na omotu, sudu ili etiketi imati deklarisane sledeće podatke:
1) naziv proizvoda i njegovo trgovinsko ime, ako ga proizvod ima;
2) firmu, odnosno naziv i sedište proizvođača;
3) za kolače - datum, a za keks i druge proizvode srodne keksu - mesec i godinu do koje su upotrebljivi;
4) neto količinu (masu) proizvoda;
5) podatak o grupi upotrebljenih aditiva (obojeno prirodnom ili veštačkom bojom, aromatizirano prirodnom ili veštačkom aromom), dozvoljenih ovim pravilnikom;
6) vrstu i količinu materijala od biološke vrednosti, dodatih proizvodu radi obogaćenja njegovog sastava;
7) osnovne sirovine, po redosledu količina, od kojih je proizvod izrađen;
8) podatke od interesa za potrošače, ako je to za proizvod određeno ovim pravilnikom.
Deklaracija mora biti lako uočljiva, jasna i čitka.
Slova kojima su odštampani naziv proizvoda i firma, odnosno naziv proizvođača, moraju biti veća od slova kojima su odštampani ostali podaci u tekstu deklaracije.

Član 3.

Od deklarisane neto količine proizvoda može se odstupiti samo u slučajevima predviđenim ovim pravilnikom.
Dozvoljava se odstupanje od deklarisanih neto količina u originalnom pakovanju proizvoda, i to za:

a) keks, čajno pecivo, krekere, slano trajno pecivo, punjeni keks,
punjeno čajno pecivo, makronene i flipse:
- pakovanja do 100 g do 10%
- pakovanja od 101 do 250 g do 6%
- pakovanja preko 250 g do 3%
b) vafel proizvode i čokoladne vafel proizvode:
- pakovanja do 100 g do 12%
- pakovanja od 101 do 250 g do 8%
- pakovanja preko 250 g do 5%
v) biskvite, punjene biskvite i čokoladirane punjene biskvite:
- pakovanja do 100 g do 15%
- pakovanja od 101 do 300 g do 10%
- pakovanja preko 300 g do 7%
g) kolače od kiselog (fermentisanog) teksta i kolače od kiselog
(fermentisanog) testa sa voćem:
- pakovanja do 100 g do 10%
- pakovanja od 101 do 300 g do 6%
- pakovanja preko 300 g do 3%

s tim da prosečna neto količina - najmanje 10 nasumice izdvojenih i izmerenih pojedinačnih originalnih pakovanja mora biti u granicama tih odstupanja.

Član 4.

Ako proizvod ne pakuje proizvođač, deklaracija mora da sadrži i firmu, odnosno naziv i sedište organizacije udruženog rada koja je proizvod pakovala i datum do koga je proizvod upotrebljiv.

Član 5.

Ako neto količina proizvoda koji se stavlja u promet u originalnom pakovanju ne prelazi 300 g, deklaracija mora da sadrži samo naziv proizvoda, firmu, odnosno naziv i sedište proizvođača, odnosno organizacije udruženog rada koja je proizvod pakovala, neto količinu proizvoda, podatak o dodatim aditivima i datum do koga je proizvod upotrebljiv.

Član 6.

Ako ovim pravilnikom nije drukčije određeno, zabranjeno je bojenje, zaslađivanje i aromatizovanje proizvoda veštačkim sredstvima, konzerviranje proizvoda hemijskim sredstvima i zračenje jonizujućim ili ultravioletnim zracima, kao i dodavanje proizvodima drugih hemijskih sredstava.

Član 7.

Za one proizvode za koje ovim pravilnikom nisu propisani uslovi kvaliteta i uslovi za obezbeđenje i očuvanje kvaliteta i higijenske ispravnosti proizvoda, važe shodno uslovi propisani ovim pravilnikom za slične proizvode.
Za proizvode za koje ovim pravilnikom nisu propisani uslovi kvaliteta, proizvođač mora doneti proizvođačku specifikaciju.
Proizvođačka specifikacija mora da sadrži sve podatke iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika, laboratorijski nalaz ispitivanja proizvoda i kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje proizvoda.
Organizacije udruženog rada vode evidenciju o donesenim proizvođačkim specifikacijama u koju se unose sledeći podaci:
1) evidencijski broj specifikacije;
2) naziv i oznaka proizvoda;
3) datum donošenja specifikacije;
4) oznaka i datum izvršenog ispitivanja sastava proizvoda (hemijska analiza osnovnih sastojaka);
5) datum početka proizvodnje proizvoda, po specifikaciji.
Knjiga evidencije mora biti prošivena i overena od strane organizacije udruženog rada, a stranice označene brojevima.

Član 8.

Ovaj pravilnik se primenjuje i na uvezene proizvode, ako za pojedine proizvode nije posebnim popisima drukčije određeno.

Član 9.

Proizvodi se mogu transportovati i skladištiti ako su obezbeđeni uslovi za očuvanje njihovog kvaliteta i higijenske ispravnosti.
Proizvodi se moraju čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu, udaljeni od robe čije mirise mogu primiti.

Član 10.

Proizvodi, u smislu ovog pravilnika, su proizvodi dobijeni mešanjem, oblikovanjem, pečenjem ili drugim odgovarajućim postupkom obrade smeše dve ili više sledećih sirovina: mlinskih proizvoda, šećera, masnoća, mleka, jaja, meda, kokosovog brašna i sojinog brašna, začina, sredstava za rastenje testa i drugih dozvoljenih dodataka kojima se postiže ukus, struktura, miris i boja svojstveni ovim proizvodima.

Član 11.

Proizvodi, prema sastavu i načinu njihove obrade, su:
1) keks;
2) čajno pecivo;
3) medenjaci;
4) vafli;
5) krekeri;
6) trajna slana peciva;
7) makroneni;
8) flipsi;
9) kolači;
10) ostali proizvodi srodni keksu.

Član 12.

U proizvodnji proizvoda sme se upotrebiti pšenično brašno tipa "500", tipa "800" ili odgovarajući tip namenskog brašna (tip "600", tip "650", tip "700" i dr.) i pšenična krupica tipa "400", a pšenično brašno tipa "1100" i raženo brašno tipa "750" i tipa "950" samo ako je to ovim pravilnikom predviđeno.
U proizvodnji proizvoda može se umesto brašna delimično upotrebiti pšenični i kukuruzni skrob i skrob od krompira namenjen u prehrambene svrhe, pirinčano, sojino, suncokretovo i kukuruzno brašno, pšenična prekrupa (graham brašno), pšenične mekinje, kokosovo brašno, klice od pšenice i kukuruza, zobene pahuljice i semenke od bundeva.
U proizvodnji proizvoda mogu se upotrebiti proteinski proizvodi na osnovu soje, pšenice, mleka i dr., namenjeni u prehrambene svrhe.

Član 13.

U proizvodnji proizvoda mogu se upotrebiti saharoza, invertni šećer, med, glukoza (bezvodna ili monohidratna) fruktoza, skrobni sirup, sladni ekstrakt i izo-šećer.
Pod pojmom "šećeri" u proizvodnji proizvoda podrazumevaju se, osim saharoze, invertni šećer, glukoza (bezvodna ili monohidratna), fruktoza, skrobni sirup i izo-šećer.

Član 14.

U proizvodnji proizvoda mogu se upotrebiti biljne, odnosno životinjske masti, rafinirana, odnosno hidrirana ulja i masti (maslac, maslo, svinjska mast, margarin, kakao-maslac i dr.) ili njihove smeše.

Član 15.

U proizvodnji proizvoda mogu se upotrebiti sve vrste jezgra jezgrastog (lupinastog) i koštičavog voća, sveže voće i proizvodi od voća.
U proizvodnji proizvoda mogu se dodati prirodni začini. Takvi začini ne moraju se deklarisati.

Član 16.

Za rastenje testa može se upotrebiti pekarski kvasac (oblikovan, presovan, sušen), kiselo testo, natrijum bikarbonat (soda bikarbona), amonijum bikarbonat, prašak za pecivo, a, kao dodaci, sledeće kiseline i njihove soli: vinska,