Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Pravilnika o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica ("Sl. list SCG", br. 4/04), prestale se da važe sve odredbe ovog Pravilnika koje se odnose na deklarisanje i označavanje upakovanih namirnica.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Prestale su da važe odredbe ovog Pravilnika koje se odnose na uslove upotrebe aditiva na osnovu Pravilnika o kvalitetu i drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine za prehrambene proizvode ("Sl. list SCG", broj 56/03).
-------------------

Na osnovu člana 26. stav 1. Zakona o jugoslovenskim standardima i normama kvaliteta proizvoda ("Službeni list SFRJ", br. 2/74), u saglasnosti sa saveznim sekretarom za rad i socijalnu politiku i saveznim sekretarom za poljoprivredu, savezni sekretar za privredu propisuje

PRAVILNIK

O KVALITETU PROIZVODA OD MESA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ" br. 29/74, 13/78, 41/80, 2/85, 55/91, "Sl. listu SCG", br. 56/03)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni uslovi koje u pogledu osnovnih i dodatnih sastojaka i hemijskog sastava, organoleptičkih svojstava i tehnološke obrade moraju ispunjavati proizvodi od mesa stoke za klanje, peradi (živine) i divljači, kao i minimalni uslovi pakovanja, transportovanja i čuvanja tih proizvoda.
Uslovi propisani ovim pravilnikom moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu proizvoda od mesa.

Član 2.

Za proizvode od mesa za koje je to ovim pravilnikom određeno, proizvođačke organizacije udruženog rada dužne su doneti proizvođačke specifikacije pre početka proizvodnje tih proizvoda.
Proizvodi iz stava 1. ovog člana ne smeju se stavljati u promet pod istim ili sličnim nazivom koji imaju proizvodi za čiju proizvodnju ovim pravilnikom nije predviđeno obavezno donošenje proizvođačke specifikacije, kao ni pod nazivom koji bi mogao dovesti u zabludu potrošače u pogledu njihovog kvaliteta.

Član 3.

Proizvođačka specifikacija mora da sadrži:
1) naziv proizvoda i njegovo trgovinsko ime, ako ga proizvod ima, kao i grupu proizvoda kojoj pripada (na primer: "polutrajna kobasica", "konzerve od mesa u komadima" i sl.);
2) firmu i naziv i sedište proizvođača;
3) vrstu i količinu sirovina i dodataka izraženih u mernim jedinicama ili u procentima;
4) kratak opis tehnološkog postupka za proizvodnju proizvoda;
5) opis organoleptičkih svojstava proizvoda.
O donesenim proizvođačkim specifikacijama vodi se posebna evidencija (knjiga proizvođačkih specifikacija).

Član 4.

Proizvodi od mesa koji se stavljaju u promet moraju biti deklarisani na način propisan ovim pravilnikom.
Deklarisanje proizvoda od mesa vrši proizvođač. Ako pojedine proizvode od mesa ne pakuje proizvođač, deklaracija mora sadržati, pored podataka propisanih ovim pravilnikom za te proizvode, i podatke o firmi i nazivu i sedištu onog ko je proizvod pakovao, kao i datum pakovanja.

Član 5.

U proizvodnji proizvoda od mesa mogu se upotrebljavati samo meso i organi stoke za klanje, peradi i divljači za koje je veterinarskim pregledom utvrđeno da su ispravni za ljudsku ishranu.
Meso i organi stoke za klanje, peradi i divljači koji su veterinarskim pregledom ocenjeni kao manje vredni, mogu se upotrebljavati u proizvodnji proizvoda od mesa samo ako se taj podatak unese u deklaraciju gotovog proizvoda.
Proizvodi od mesa ne smeju da sadrže rezidue antibiotika i hormona.

Član 6.

Ako ovim pravilnikom, drugim propisima o kvalitetu životnih namirnica ili propisima o zdravstvenom nadzoru nad životnim namirnicama nije drukčije određeno, zabranjeno je u proizvodnji proizvoda od mesa upotrebljavati sredstva za konzervisanje, vezivanje vode i povezivanje sastojaka nadeva, kao i za bojenje proizvoda.

Član 7.

Proizvodi od mesa moraju se pakovati, čuvati i transportovati na način koji obezbeđuje očuvanje njihovog kvaliteta i higijenske ispravnosti.

Član 8.

U proizvodnji proizvoda od mesa moraju biti obezbeđeni i uslovi određeni posebnim propisima koji se odnose na proizvodnju i preradu mesa.

Član 9.

Kod proizvoda od mesa pakovanja do 500 g neto-težina može odstupati do 2% od deklarisane neto-težine, a kod proizvoda pakovanja preko 500 g - do 1%, s tim da prosek neto-težine kod 20 pakovanja do 500 g i kod 10 pakovanja preko 500 g mora odgovarati prosečno deklarisanoj neto-težini.

Član 10.

Ako posebnim propisima nije drukčije određeno, odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na uvezene proizvode od mesa.

Član 11.

Odredbe ovog pravilnika obavezne su za sve organizacije udruženog rada i druga pravna lica i građane, koji proizvode i stavljaju u promet proizvode od mesa.

II. ZNAČENjE POJEDINIH IZRAZA

Član 12.

U smislu ovog pravilnika podrazumeva se pod:
1) soljenjem - obrada kuhinjskom solju mesa, masnog tkiva i creva;
2) salamurenjem - obrada mesa solima za salamurenje;
3) pasterizovanim (polutrajnim) konzervama - proizvodi koji su termički obrađivani na temperaturi ispod 100oC;
4) sterilizovanim (trajnim) konzervama - proizvodi koji su termički obrađivani na temperaturi iznad 100oC;
5) mesnim testom (pratom) - mesna masa dobivena usitnjavanjem toplog ili ohlađenog ili smrznutog goveđeg ili svinjskog mesa, uz dodatak kuhinjske soli ili soli za salamurenje i ostalih ingredijencija salamure i vode u količini potrebnoj da se postigne testasta konzistencija, s tim što se mesno testo može proizvoditi samo od mesa I,IIiliIIIkategorije;
6) mesnim obrescima - manji komadi mesa koji sedobijajuprilikom oblikovanja (krojenja) i iskorišćavanja trupa zaklane stoke ili salamurenog mesa koji ne sadrže više od 25% masnog tkiva;
7) masnim obrescima - komadi mesa koji ne sadrže više od 50% masnog tkiva. Masni obresci koji sadrže preko 50% masnog tkiva smatraju se kao masno tkivo;
8) ostacima vezivnog tkiva (štes) - pretežno vezivnotkivni delovi preostali prilikom obrade mesa, bez vratne žile (ligamentum nuchae) a ahilove tetive, ostaci perikarda (osrčja), medijastinuma i sl.;
9) krvnom plazmom - odvojeni tečni ili osušeni deo krvi stabilizovan fosfatima ili citratima (antikoagulansi);
10) bujonom - vodeni ekstrakt mesa dobiven kuvanjem;
11) supom - vodeni ekstrakt jestivih delova stoke za klanje dobiven kuvanjem, s tim što se, po potrebi, može koristiti i začinsko bilje, odnosno začin;
12) ostacima masnog tkiva - ostaci masnog tkiva proizvedeni vlažnim postupkom topljenja masti;
13) emulzijom - homogena smešta masnog tkiva svinja ili goveda i vode, dobivena upotrebom proteinskih preparata životinjskog porekla (natrijum-kazeinata i mišićnih proteina) ili proteina kvasca, odnosno proteina biljnog porekla (izolati soje);
14) praškom za pokrivanje (posipanje i oblaganje) - smeša ili pojedinačno korišćenje sledećih materija: talka, magnezijum-oksida, kalcijum-karbonata, pirinčanog brašna i krompirovog skroba;
15) crnim mrljama u većoj meri - diskoloracija površine sadržaja konzerve u vidu pruga čija dužina prelazi polovinu visine zida limenke, a širina preko4 mm, ili čija površina mrlja iznosi preko 1 cm2. Ako se na sadržaju konzerve nalazi više pruga i mrlja, njihova ukupna površina ne sme da pređe 1 cm2 za konzerve do150 g, odnosno 2 cm2 za konzerve preko150 g;
16) malo izdvojenim želeom i masti - žele i mast u količini većoj od 6% od neto težine proizvoda;
17) osnovnim sastojcima - meso stoke za klanje, svih kategorija, slanina i iznutrice;
18) dodatnim sastojcima - prehrambeni proizvodi koji se upotrebljavaju u proizvodnji proizvoda od mesa;
19) aditivima - sredstva koja se dodaju proizvodima od mesa radi produženja njihovog trajanja, odnosno održavanja i poboljšanja biološke vrednosti, boljeg izgleda, ukusa i mirisa i lakšeg tehnološkog postupka pri proizvodnji.

III. PROIZVODI OD MESA STOKE ZA KLANjE

Član 13.

Proizvodima od mesa stoke za klanje, u smislu ovog pravilnika, smatraju se proizvodi dobiveni usitnjavanjem, soljenjem, salamurenjem sušenjem na vazduhu ili sublimacijom, dimljenjem, ekstrakcijom, termičkom obradom mesa, masnog tkiva, iznutrica i kožica obrađenih trupova stoke za klanje, sa upotrebom dodatnih sastojaka, odnosno bez upotrebe dodatnih sastojaka.
Meso kopitara, ovčije i kozje meso može se upotrebljavati u proizvodnji proizvoda iz stava 1. ovog člana, samo ako je to za pojedine proizvode propisano ovim pravilnikom, s tim što deklaracija proizvoda mora sadržati i podatak o upotrebi tih vrsta mesa.

Član 14.

Pod mesom stoke za klanje koje služi za proizvodnju proizvoda od mesa podrazumeva se skeletna muskulatura sa uraslim masnim i vezivnim tkivom, kostima i rskavicama, krvnim i limfnim sudovima, limfnim čvorovima i živcima goveda, svinja, ovaca, koza i kopitara.
Meso iz stava 1. ovog člana razvrstava se u sledeće kategorije:
1)Ikategorija - meso koje je rutinskim radom što potpunije očišćeno od tetiva i većih naslaga masnog tkiva, većih krvnih žila i većih limfnih čvorova;
2)IIkategorija - meso bez većih nakupina urašćenog vezivnog i masnog tkiva, kao i mesni obresci;
3)