Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Pravilnik je ukinut ("Sl. glasnik RS", br. 35/99), osim:
- člana 4. stav 2,
- člana 5,
- člana 47. stav 1,
- čl. 48. i 50. i
- člana 52. st. 1. i 2.
-------------------

Na osnovu člana 337. stav 2. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija ("Službeni glasnik SRS", broj 26/77) republički sekretar za pravosuđe i opštu upravu Socijalističke Republike Srbije, donosi

PRAVILNIK

O KUĆNOM REDU ZA IZDRŽAVANjE PRITVORA

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 14/78 i 35/99)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se kućni red za izdržavanje pritvora u okružnom zatvoru i zatvoru.

Član 2.

Pritvorenik se smešta u posebno odeljenje ili posebne prostorije okružnog zatvora, odnosno zatvora (u daljem tekstu: zatvor) i to po pravilu odvojeno od osuđenih lica.

Član 3.

U postupanju sa pritvorenikom ne sme se vređati njegova ličnost i dostojanstvo.
Prema pritvoreniku se mogu primeniti samo ona ograničenja koja su potrebna da se spreči bekstvo ili dogovor, koji bi mogao biti štetan za uspešno vođenje postupka.

II. PRIJEM U ZATVOR I RASPOREĐIVANjE PRITVORENIKA

Član 4.

Organ koji je odredio pritvor dostavlja upravi zatvora rešenje o određivanju pritvora i pismeni nalog za prijem pritvorenika.
Nalog za prijem pritvorenika u zatvor sadrži: prezime, očevo ime i ime, dan, mesec i godinu rođenja, mesto, opštinu i republiku odnosno pokrajinu gde je pritvorenik rođen, adresu stana, prebivalište-boravište, zanimanje, državljanstvo i narodnost, zakonski naziv krivičnog dela, datum i čas lišenja slobode, potrebu za izdvajanje od ostalih pritvorenika i potpis ovlašćenog organa koji nalog izdaje.
Kad je pritvorenik neidentifikovano ili nedovoljno identifikovano lice, pojedini podaci o pritvoreniku iz prethodnog stava mogu se dostaviti i naknadno ali najkasnije u roku od 48 sati od časa prijema pritvorenika u zatvor.
Ako uz nalog za prijem pritvorenika u zatvor nije priloženo i rešenje o pritvoru, organ koji je odredio pritvor dužan je da dostavi rešenje upravi zatvora najkasnije u roku od 24 časa od izdavanja naloga. Rešenje se dostavlja za svakog pritvorenika.
Upravnik ili drugi ovlašćeni radnik zatvora koji je primio pritvorenika izdaje pismenu potvrdu o prijemu pritvorenika u koju se unosi dan i čas prijema.

Član 5.

U zatvoru se vodi matična knjiga pritvorenika.
U matičnu knjigu za svakog pritvorenika unose se sledeći podaci:
1. redni broj;
2. prezime, očevo ime i ime;
3. ime i porodično prezime majke;
4. dan, mesec i godina rođenja;
5. mesto rođenja, opština, republika - odnosno pokrajina;
6. prebivalište - boravište;
7. državljanstvo i narodnost;
8. zanimanje;
9. školska sprema;
10. radno mesto na kojem je radio u vreme određivanja pritvora;
11. porodično stanje i broj dece;
12. naziv organa koji je odredio pritvor;
13. broj i datum naloga za prijem u pritvor i naziv organa koji je izdao nalog;
14. čas, dan, mesec i godina prijema otpuštanja iz zatvora;
15. naziv organa koji je izdao nalog za otpuštanje iz zatvora, broj i datum naloga;
16. podaci koji se odnose na raniju osuđivanost pritvorenika;
17. naziv organa koji je produžio pritvor i vreme produženja pritvora;
18. upućivanje pritvorenika u drugi organ ili organizaciju (KPD - bolnicu, zdravstvenu organizaciju i dr.);
19. primedbe.

Član 6.

Pri prijemu u zatvor utvrđuje se identitet pritvorenika na osnovu rešenja o određivanju pritvora ili naloga za prijem u zatvor, odnosno ličnih isprava (lične karte, putne isprave i drugih dokumenata pogodnih za utvrđivanje identiteta).
Lični pretres pritvorenika mogu vršiti samo službena lica istog pola.

Član 7.

Pritvoreniku se od stvari za ličnu upotrebu u zatvoru ostavlja: odelu, džemper (pulover), dva para veša, pidžama, obuća, papuče, čarape, dva peškira, maramice, naočare i ortopedska pomagala, pribor za čišćenje odela i obuće, češalj, četkica za zube i pasta, sapun, dva čaršava, jastučnica, dušek i najmanje dva ćebeta.
Po odobrenju organa koji vodi postupak pritvoreniku se mogu ostaviti i druge stvari za ličnu upotrebu.
Pritvoreniku će se oduzeti: novac, dragocenosti, noževi, makaze, britve, žileti za brijanje, igle, remen, šal, pertle, kravate, ogledalo i slične stvari podobne da se telo povredi kao i svi predmeti podobni za napad ili bekstvo iz zatvora.
Pojedine stvari iz stava 3. ovog člana mogu se pritvoreniku na njegovu molbu ostaviti na korišćenje ako ne postoji opravdana bojazan da bi on ili drugi pritvorenici, koji su smešteni sa njim u sobi, mogli sa tim predmetima sebi ili drugom naneti povredu ili izvršiti bekstvo.
Po molbi pritvorenika iz stava 4. ovog člana odlučuje upravnik uz saglasnost organa koji određuje pritvor, odnosno vodi postupak.

Član 8.

Oduzimanje stvari vrši se zapisnički u prisustvu pritvorenika. U zapisnik se upisuje: prezime, ime oca i ime pritvorenika, vrsta količina i druge bitne osobine stvari koje se oduzimaju, datum i čas oduzimanja stvari, a kad se količina stvari označava brojem,broj stvari se upisuje slovima. Pritvoreniku se izdaje kopija zapisnika, koja služi kao potvrda o oduzetim stvarima. Zapisnik i kopiju potpisuje službeno lice koje je oduzelo stvari i pritvorenik. Kopija zapisnika koja se izdaje pritvoreniku overava se službenim pečatom zatvora.
Sa oduzetim novcem i oduzetim predmetima koji su služili za izvršenje krivičnog dela ili koji mogu biti od interesa za postupak, postupiće se na način kako odluči organ koji je odredio pritvor koga treba odmah obavestiti o nađenim i oduzetim stvarima.

Član 9.

Stvari oduzete od pritvorenika čuvaju se u prostoriji zatvora osigurane od kvarenja i oštećenja.
Novac i dragocenosti drže se u kasi ili na drugom sigurnom mestu. Stvari podložne kvarenju koje su oduzete od pritvorenika predaće se ili poslati o trošku pritvorenika njegovoj porodici ili licu koje on odredi. Na isti način može se postupiti sa stvarima koje nisu podložne kvarenju.

Član 10.

Po prijemu u zatvor pritvorenik se smešta u prijemnu prostoriju gde se uvodi u evidenciju i upoznaje sa osnovnim pravima i dužnostima koje ima za vreme trajanja pritvora.

Član 11.

Pritvorenici imaju pravo da se o svom trošku hrane, da nose svoje odelo i da se služe svojim posteljnim stvarima, da o svom trošku nabavljaju knjige, novine i druge stvari koje odgovaraju njihovim redovnim potrebama, ukoliko to ne bi bilo od štete za uspešno vođenje postupka. O tome odlučuje organ koji vodi postupak.
Kad zatvor ima biblioteku, pritvorenik može koristiti časopise, dnevnu štampu, i knjige iz biblioteke po odobrenju organa iz stava 1. ovog člana.

Član 12.

Raspored pritvorenika po prostorijama u zatvoru vrši upravnik zatvora imajući u vidu lična (kriminološka) svojstva pritvorenika i raspoloživost smeštajnog prostora.
Pritvorenici se smeštaju, po pravilu, u posebne prostorije tako da se odvojeno nalaze okrivljeni i optuženi od osuđenih.
U istoj prostoriji ne mogu biti smeštena lica različitog pola.
Maloletnici se smeštaju odvojeno od punoletnih lica. Sudija za maloletnike može odrediti da maloletnik bude u pritvoru zajedno sa punoletnim licem, ako bi izdvajanje maloletnika duže trajalo, a postoji mogućnost da se maloletnik smesti u prostoriju sa punoletnim licem koje na njega neće štetno uticati.
Pritvorenici protiv kojih se vodi postupak za krivična dela izvršena iz nehata raspoređuju se odvojeno od ostalih pritvorenika ako to dozvoljavaju smeštajne mogućnosti u zatvoru.

Član 13.

Pritvorenici koji su učestvovali u izvršenju istog krivičnog dela kao i pritvorenici koji su izvršili krivična dela koja su međusobno u vezi, po pravilu, neće se smestiti u istu prostoriju.
Lica koja su izvršila krivična dela u povratu neće se, po mogućnosti, smestiti u istu prostoriju sa drugim licima na koja bi mogla štetno uticati.
Pritvorenici koji boluju od zarazne ili neke druge lako prenosive bolesti, smeštaju se odvojeno od ostalih pritvorenika, o čemu donosi odluku upravnik zatvora na predlog zatvorskog lekara.

III. ZDRAVSTVENO-HIGIJENSKE MERE I ISHRANA

Član 14.

Neposredno po prijemu u zatvor izvršiće se opšti lekarski pregled pritvorenika. Lekarski nalaz se unosi u zdravstveni karton pritvorenika. Pritvorenik će se okupati, a izvršiće se dezinfekcija njegovog odela i stvari koje je doneo sa sobom, ako je to potrebno. Na isti način će se postupiti i sa predmetima koje pritvorenik kasnije primi na korišćenje.

Član 15.

Smeštaj pritvorenika treba da odgovara higijenskim zahtevima. Stambene prostorije ne smeju biti vlažne i moraju imati toliko prostora da na svakog pritvorenika dođe najmanje 8 m3 prostora.
Sobe u koje se smeštaju pritvorenici moraju biti osvetljene a