Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Odlukom Ustavnog suda brojIUo-855/2010 ("Sl. glasnik RS", br. 50 od 7. juna 2013), utvrđuje se da Pravilnik o kriterijumima za umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije i o uslovima i načinu legalizacije objekata ("Službeni glasnik RS", broj 26/11), nije u saglasnosti sa Ustavom i prestaje da važi danom objavljivanja ove odluke Ustavnog suda u "Službenom glasniku Republike Srbije".
------------------------
Na osnovu člana 185. stav 13. i člana 196. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US i 24/11),
Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja donosi

PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA ZA UMANjENjE NAKNADE ZA UREĐIVANjE GRAĐEVINSKOG ZEMLjIŠTA U POSTUPKU LEGALIZACIJE I O USLOVIMA I NAČINU LEGALIZACIJE OBJEKATA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 26 od 15. aprila 2011, 50/13)

I. UVODNA ODREDBA

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se propisuju: kriterijumi za umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije za porodične stambene objekte i stanove u stambenim zgradama čija je neto korisna površina do 100m2, odnosno 200m2 i objekte izgrađene iz sredstva budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave, odnosno sredstava pravnih lica čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave; kriterijumi za objekte, odnosno delove objekta izgrađene, odnosno rekonstruisane ili dograđene bez građevinske dozvole, odnosno bez odobrenja za izgradnju za koje se ne može naknadno izdati građevinska dozvola, odnosno rešenje kojim se ti radovi odobravaju; način izrade i sadržina tehničke dokumentacije propisane za postupak legalizacije, kao i sadržina i način izdavanja građevinske i upotrebne dozvole, odnosno rešenja kojim se odobravaju izvedeni radovi za objekte, odnosno delove objekta koji su predmet legalizacije.
Odredbe ovog pravilnika primenjuju se na započete postupke za legalizaciju, odnosno za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole, koji nisu okončani po odredbama Pravilnika o kriterijumima za određivanje naknade u postupcima legalizacije, kriterijumima za objekte za koje se ne može naknadno izdati građevinska dozvola, kao i o sadržini i načinu izrade tehničke dokumentacije i sadržini i načinu izdavanja građevinske i upotrebne dozvole za objekte koji su predmet legalizacije ("Službeni glasnik RS", br. 89/09 i 5/10).

II. KRITERIJUMI ZA UMANjENjE NAKNADE ZA UREĐIVANjE GRAĐEVINSKOG ZEMLjIŠTA

Član 2.

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije za porodične stambene objekte i stanove u stambenim zgradama čija je neto korisna površina do 100m2, odnosno 200m2, bez obzira na ukupnu površinu objekta, utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:
1) stepena komunalne opremljenosti;
2) godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta;
3) urbanističke zone;
4) položaja lokacije;
5) namene objekta;
6) neto korisne površine objekta;
7) vremena zaključenja ugovora kojim se uređuju međusobni odnosi u pogledu uređivanja građevinskog zemljišta;
8) vremena zaključenja ugovora o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu pribavljanja propisane dokumentacije.
Naknada iz stava 1. ovog člana umanjuje se za 99% za svakih 25m2 po članu porodičnog domaćinstva do 100m2, a ako je predmetni objekat, odnosno stan površine veće od 100m2, naknada se umanjuje za 60% za sledećih 100m2, u odnosu na visinu naknade koju propisuje jedinica lokalne samouprave za uređivanje građevinskog zemljišta. Ako porodično domaćinstvo ima manje od četiri člana, umanjenje od 99% se primenjuje po članu domaćinstva, a naknada za ostatak površine do 100m2 se umanjuje u iznosu od 60% u odnosu na propisanu visinu naknade.
Naknada iz stava 2. ovog člana može se umanjiti i za objekte, odnosno stanove za površinu veću od 200m2, ako je to propisano aktom jedinice lokalne samouprave kojim se uređuje naknada za uređivanje građevinskog zemljišta.
Naknada iz stava 2. ovog člana može se umanjiti i vlasnicima porodičnih stambenih objekata i stanova u stambenim zgradama u iznosu od 60% u odnosu na visinu naknade koju propisuje jedinica lokalne samouprave za uređivanje građevinskog zemljišta, za prvih 100m2 u objektu, bez obzira na ukupnu površinu objekta, odnosno stana i bez ispunjenja uslova propisanih u članu 4. ovog pravilnika, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.
Naknada iz st. 2. i 4. ovog člana može se umanjiti licu koje sa jedinicom lokalne samouprave zaključi ugovor o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ili ugovor o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu pribavljanja propisane dokumentacije do 30. juna 2012. godine, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Član 3.

Prilikom obračuna površina za umanjenje naknade iz člana 2. ovog pravilnika, za stanove u stambenim zgradama, obračunava se neto korisna površina stana, bez obzira na ukupnu površinu stambene zgrade u kojoj se stan nalazi.
Umanjenja naknade iz člana 2. ovog pravilnika ne primenjuje se na porodične stambene objekte i stanove, kada su izgrađeni u ekstra ili prvoj urbanističkoj zoni, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Član 4.

Umanjenje iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika može ostvariti lice koje je podnelo zahtev za legalizaciju objekta koji je izgrađen do 11. septembra 2009. godine, kao i lice koje je na tom objektu steklo pravo svojine do 5. aprila 2011. godine i koje je trajno rešavalo svoje stambeno pitanje, pod uslovom da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva (bračni drug, deca rođena u braku ili van braka, usvojena ili pastorčad, koji žive sa podnosiocem zahteva u zajedničkom domaćinstvu) nemaju drugu nepokretnost na teritoriji jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi objekat koji je predmet legalizacije.
Ispunjenost uslova za umanjenje naknade iz stava 1. ovog člana, utvrđuju se na osnovu priloženih dokaza, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o opštem upravnom postupku (isprave, iskazi svedoka, izjave stranaka i dr.).

III. KRITERIJUMI ZA OBJEKTE, ODNOSNO DELOVE OBJEKTA IZGRAĐENE BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE ZA KOJE SE NE MOŽE NAKNADNO IZDATI GRAĐEVINSKA DOZVOLA

Stepen završenosti objekta

Član 5.

Za objekte koji su izgrađeni bez građevinske dozvole do 11. septembra 2009. godine može se naknadno izdati građevinska dozvola ako je objekat izgrađen, odnosno završen u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i ovim pravilnikom.
Izuzetno, građevinska dozvola može se izdati i za objekte visokogradnje koji nisu u potpunosti izgrađeni, kada se utvrdi da su na objektu izvedeni grubi građevinski radovi sa formiranim konstruktivnim sklopom, odnosno kada objekat poseduje noseće elemente: temelj, zidove, armirano betonske ili čelične stubove sa gredama, odnosno armirano betonsku tavanicu, a na kojima nije postavljena spoljna stolarija, koji nije ukrovljen, nisu izvedeni razvodi unutrašnjih instalacija, ni završni građevinsko-zanatski radovi (fasaderski, podopolagački, stolarski i sl.), što predstavlja minimalni stepen izgrađenosti za ovu vrstu objekata.

Objekti izgrađeni na površinama javne namene

Član 6.

Objekti izgrađeni, dograđeni ili rekonstruisani bez građevinske dozvole mogu biti predmet legalizacije ako su izgrađeni na površinama javne namene, odnosno na zemljištu planiranom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili površina javne namene za koje se, utvrđuje javni interes u skladu sa odredbama posebnog zakona, osim za linijske infrastrukturne objekte za koje građevinsku dozvolu izdaje nadležno mnistarstvo, odnosno nadležni organ autonomne pokrajine, kao i za objekte saobraćajne komunalne infrastrukture, ako organ, posebna organizacija, javno preduzeće ili drugo pravno lice kao upravljač tog javnog dobra da pismenu saglasnost za legalizaciju.
Predmet legalizacije iz stava 1. ovog člana mogu biti i objekti izgrađeni na zelenim površinama, osim objekata izgrađenih u postojećim uređenim javnim zelenim površinama, kao i objekti izgrađeni u zaštitnom pojasu državnog puta II reda ili opštinskog puta, ako upravljač tog javnog dobra da pismenu saglasnost za legalizaciju.
Pismenu saglasnost iz st. 1. i 2. ovog člana po službenoj dužnosti pribavlja organ nadležan za naknadno izdavanje građevinske dozvole.

Objekti izgrađeni u zoni zaštite kulturnog dobra

Član 7.

Objekti izgrađeni, dograđeni ili rekonstruisani bez građevinske dozvole u zoni zaštite kulturnog dobra od izuzetnog značaja ili u zoni zaštite kulturnih dobara upisanih u Listu svetske kulturne i prirodne baštine, odnosno radovi na samom kulturnom dobru od izuzetnog značaja ili kulturnog dobra upisanog u Listu svetske kulturne i prirodne baštine, mogu biti predmet legalizacije ako organ, odnosno posebna organizacija koja se bavi poslovima zaštite kulturnih dobara da pismenu saglasnost za legalizaciju.
Saglasnost iz stava 1. ovog člana sadrži i potrebne propisane mere tehničke zaštite, koje se obavezno moraju sprovesti pre izdavanja upotrebne dozvole za predmetni objekat,