Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 116. stav 1. Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana ("Službeni glasnik SRS", br. 36/91),
Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, donosi

PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANjE CENA USLUGA U OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE KOJE FINANSIRA REPUBLIKA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 15 od 21. marta 1992, 100/93, 12/94, 51/97, 70/03, 97/03, 99/04, 25/05, 77/05, 60/06, 8/11)

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi i merila za utvrđivanje cena usluga u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika koje osniva Republika (u daljem tekstu: ustanova socijalne zaštite), i u centrima za socijalni rad kada obezbeđuju smeštaj korisnika, kao i cena usluga smeštaja u drugu porodicu i cena programa rada centara za socijalni rad u delu poslova koji se odnose na vršenje javnih ovlašćenja.

Član 2.

Cene iz stava 1. ovog pravilnika utvrđuju se primenom normativa i standarda za obavljanje delatnosti u ustanovama za smeštaj korisnika i za obavljanje poslova centra za socijalni rad u vršenju javnih ovlašćenja, u skladu sa zakonom, koje propisuje ministarstvo nadležno za socijalna pitanja i primenom odredaba Pravilnika o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i potrebnih stručnih i drugih radnika za osnivanje ustanova socijalne zaštite i za obavljanje delatnosti, odnosno poslova socijalne zaštite ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 75/91).

Član 3.

Cena usluge ustanove socijalne zaštite utvrđuje se po korisniku u mesečnom iznosu, u skladu sa vrstom i kvalitetom usluga.

Član 4.

Cenu usluga u ustanovi socijalne zaštite i centru za socijalni rad, kada obezbeđuje smeštaj korisnika, čini deo sredstava koja su u ustanovi namenjena za:
1) materijalne troškove;
2) amortizaciju;
3) tekuće i investiciono održavanje;
4) nematerijalne troškove;
5) zarade i ostala primanja zaposlenih u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom; i
6) zakonske obaveze.
Cena iz stava 1. ovog člana utvrđuje se po korisniku za pun kapacitet ustanove, u skladu sa uslovima smeštaja.
Cena usluge smeštaja utvrđena na način iz stava 1. ovog člana uvećava se:
1) za 50% za jednokrevetne garsonjere i jednokrevetne apartmane;
2) za 45% za dvosobne apartmane sa jednokrevetnim sobama;
3) za 35% za dvokrevetne garsonjere i dvokrevetne apartmane;
4) za 30% za dvosobne apartmane sa dvokrevetnim sobama;
5) za 20% za jednokrevetne sobe.
Cena usluga smeštaja utvrđena na način iz stava 1. ovog člana uvećava se za kapacitete visokog standarda u skladu sa zakonom.

Član 5.

Izuzetno od člana 4. ovog pravilnika, cena usluga za nepopunjene kapacitete obračunava se:
1) u novoosnovanoj ustanovi, ustanovi u kojoj je izvršeno proširenje kapaciteta i ustanovi koja je ukinuta, u visini 60% od utvrđene najniže cene usluga i to najduže šest meseci od dana početka rada ustanove, proširenja kapaciteta, odnosno od dana donošenja odluke o ukidanju ustanove;
2) u zavodu za vaspitanje dece i omladine, domu za decu i omladinu i centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine, u visini 50% od utvrđene najniže cene usluga;
3) u domu za decu i omladinu ometanu u razvoju i zavodu za odrasla lica ometana u mentalnom razvoju i duševno obolela lica, u procesu transformacije ovih ustanova i smanjenja broja korisnika u odnosu na ukupni smeštajni kapacitet, u visini 60% od utvrđene najniže cene usluga.

Član 6.

Materijalni troškovi utvrđuju se prema najpovoljnijim tržišnim cenama po jedinici ovih troškova.

Član 7.

Amortizacija se utvrđuje u skladu sa zakonskim propisima i obračunava se po minimalnim zakonskim stopama.

Član 8.

Deo sredstava u ceni usluge koji je namenjen za tekuće i investiciono održavanje objekata i opreme utvrđuje se na osnovu drugih elemenata cene usluge iz člana 4. ovog pravilnika i čini 4% od te cene.

Član 9.

Cena usluge za korisnika koji preko pet dana a najduže do 30 dana odsustvuje iz ustanove obračunava se u visini 60% od utvrđene cene usluge.
Cena usluge za korisnika smeštaja u domu za decu i omladinu, odnosno u zavodu za vaspitanje dece i omladine, koji odsustvuje iz ustanove za vreme školskog raspusta, obračunava se u visini od 60% od utvrđene cene usluge za taj period.

Član 10.

Nematerijalni troškovi utvrđuju se u visini neophodnih troškova po najpovoljnijim tržišnim cenama, a prema potrošnji iz prethodne godine.

Član 10a

Mesečna naknada za izdržavanje deteta u hraniteljskoj porodici utvrđuje se jednom godišnje u iznosu od 52% od prosečne zarade bez poreza i doprinosa ostvarene po zaposlenom u Republici u junu mesecu tekuće godine i usklađuje se svakog meseca sa indeksom troškova života.
Naknada iz stava 1. ovog člana mesečno se uvećava:
1) za visinu iznosa dodatka za pomoć i negu drugog lica utvrđenog po propisima kojima se uređuje socijalna zaštita za dete koje je ometeno u razvoju u smislu zakona kojim se uređuje osnovna škola, osim za dete lako mentalno ometeno u razvoju;
2) za 50% od visine iznosa dodatka iz tačke 1) ovog stava za dete koje je lako mentalno ometeno u razvoju u smislu zakona kojim se uređuje osnovna škola, kao i dete kome je izrečena vaspitna mera;
3) za dete koje ima troškove prevoza jer se školuje u mestu van mesta prebivališta, i to:
(1) za 7,5% od zarade iz stava 1. ovog člana, za prevoz u međumesnom saobraćaju do 20 km;
(2) za 11% od zarade iz stava 1. ovog člana, za prevoz u međumesnom saobraćaju preko 20 km.
Uvećanja iz stava 2. ovog člana pripadaju ako se dodatak za pomoć i negu drugog lica, odnosno troškovi prevoza ne