Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 14. stav 1. tačka 11) i člana 61. stav 1. Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti ("Službeni glasnik RS", br. 110/05 i 50/06 - ispravka),
Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj, na sednici održanoj 16. maja 2008. godine, doneo je

PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA DODELjIVANjE, POTVRĐIVANjE I ODUZIMANjE STATUSA CENTRA IZUZETNIH VREDNOSTI, NAUČNOISTRAŽIVAČKI RAD I FINANSIRANjE CENTRA IZUZETNIH VREDNOSTI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 60 od 13. juna 2008, 52/13)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi i merila za dodeljivanje, potvrđivanje i oduzimanje statusa centra izuzetnih vrednosti, naučnoistraživački rad i finansiranje centra izuzetnih vrednosti (u daljem tekstu: Pravilnik).

Član 2.

Status centra izuzetnih vrednosti može steći institut, odnosno fakultet ili njihov organizacioni deo, odnosno njihovi organizacioni delovi, ako su pored uslova propisanih ovim pravilnikom i Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti ("Službeni glasnik RS", br. 110/05 i 50/06 - ispravka) - (u daljem tekstu: Zakon), u vremenskom periodu u poslednjih pet godina ostvarili vrhunske i međunarodno priznate naučne i stručne rezultate i na osnovu toga imaju razvijenu međunarodnu naučnu, tehničku i tehnološku saradnju.
Aktom o osnivanju zajedničkog centra izuzetnih vrednosti uređuju se međusobna prava i obaveze osnivača centra.
Ako status centra izuzetnih vrednosti stekne organizacioni deo ili organizacioni delovi instituta, odnosno visokoškolske ustanove, centar izuzetnih vrednosti nema svojstvo pravnog lica.

II. DODELjIVANjE, POTVRĐIVANjE I ODUZIMANjE STATUSA CENTRA IZUZETNIH VREDNOSTI

Član 3.

Akt o dodeli, potvrđivanju ili oduzimanju statusa centra izuzetnih vrednosti donosi Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj, na osnovu odluke Odbora za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija.
Da bi Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj doneo akt iz stava 1. ovog člana, potrebno je da Odbor za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija, prethodno, sprovede postupak akreditacije centra izuzetnih vrednosti.
Odbor za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija može doneti pozitivnu ili negativnu odluku o akreditaciji centra izuzetnih vrednosti, a na osnovu sprovedenog postupka akreditacije centra izuzetnih vrednosti.

Član 4.

Postupak akreditacije centra izuzetnih vrednosti, kao i kriterijumi i merila za dodeljivanje i potvrđivanje statusa centra izuzetnih vrednosti propisani su u čl. 11.-14. Pravilnika o vrednovanju naučnoistraživačkog rada i postupku akreditacije naučnoistraživačkih organizacija ("Službeni glasnik RS", broj 90/2006).
Odbor za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija, shodno Zakonu o naučnoistraživačkoj delatnosti i Pravilniku o vrednovanju naučnoistraživačkog rada i postupku akreditacije naučnoistraživačkih organizacija, sprovodi postupak akreditacije svake četvrte godine (redovni postupak), ili u kraćem roku (vanredni postupak), za naučnoistraživačke organizacije koje su upisane u Registar naučnoistraživačkih organizacija, kao i postupak za potvrđivanje ili oduzimanje statusa centra izuzetnih vrednosti.
Na osnovu pozitivne odluke Odbora za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija o akreditaciji centra izuzetnih vrednosti, Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj donosi akt o dodeli ili potvrđivanju statusa centra izuzetnih vrednosti.
Ako Odbor za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija, u redovnom ili vanrednom postupku iz stava 2. ovog člana, u postupku akreditacije utvrdi da akreditovani centar izuzetnih vrednosti kome je Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj dodelio ili potvrdio status centra izuzetnih vrednosti, prestane da ispunjava neki od uslova koji su propisani Pravilnikom o vrednovanju naučnoistraživačkog rada i postupku akreditacije naučnoistraživačkih organizacija, tada donosi negativnu odluku o akreditaciji centra izuzetnih vrednosti.
Na osnovu negativne odluke Odbora za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija iz stava 4. ovog člana, Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj donosi akt o oduzimanju statusa centra izuzetnih vrednosti, a centar se briše iz Registra naučnoistraživačkih