Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 28. Zakona o samoupravnim interesnim zajednicama obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik SRS", br. 48/74, 44/75, 53/75, 21/77, 54/77, 19/78 i 25/82) u vezi sa čl. 2, 4, 6. i 13. Zakona o kreditiranju i stipendiranju studenata i učenika ("Službeni glasnik SRS", br. 1/68 i 25/78) i člana 54. Statuta Zajednice usmerenog obrazovanja za teritoriju Republike,
Skupština Zajednice usmerenog obrazovanja za teritoriju Republike na zajedničkoj sednici Veća korisnika obrazovanja i Veća radnika u obrazovanju od 11. jula 1984. godine, donela je

PRAVILNIK

O KREDITIRANjU STUDENATA

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 30/84, 39/87, 13/89 i 19/89)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom, u skladu sa odredbama Zakona o kreditiranju i stipendiranju studenata i učenika, uređuju se principi, uslovi i merila za izbor korisnika studentskih kredita (dalje: kredit), uslovi pod kojima prestaje korišćenje kredita, uslovi i obaveze vraćanja iskorišćenog kredita, odnosno oslobađanje obaveze vraćanja kredita i druga pitanja od značaja za međusobna prava i obaveze davaoca kredita - Republička zajednica usmerenog obrazovanja (dalje: Zajednica) korisnika kredita i saudruživača u sredstvima za dodelu kredita.

Član 2.

Osnovni ciljevi kreditiranja studenata su:
- zadovoljavanje potreba u kadrovima organizacija udruženog rada i društva u celini;
- obezbeđivanje materijalnih preduslova za ujednačavanje uslova studiranja;
- podsticanje boljeg uspeha i efikasnijeg završavanja studija.

Član 3.

Postoje dve vrste kredita:
- osnovni
- kadrovski.
Osnovni kredit je beskamatni zajam, koji se vraća pod uslovima i na način utvrđen ovim pravilnikom, ukoliko se ne steknu uslovi za oslobađanje obaveze vraćanja kredita.
Kadrovski kredit je beskamatni zajam koji se ne vraća, ako student završi studije u predviđenom roku i izvrši ugovornu radnu obavezu.

Član 4.

Pravo na osnovni ili kadrovski kredit imaju svi državljani SFRJ upisani kao redovni studenti na visokoškolskim organizacijama na teritoriji SFRJ koji imaju prebivalište na teritoriji SR Srbije van teritorija SAP, ako ispune školske, materijalne i druge uslove predviđene ovim pravilnikom i drugim aktima zajednice.
Izuzetno, pravo na osnovni i kadrovski kredit mogu da ostvare i redovni studenti koji imaju prebivalište na teritoriji druge republike ili autonomne pokrajine.
Odluku za ostvarivanje prava na osnovni kredit za studente iz stava 2. ovog člana donosi Izvršni odbor Skupštine Republičke zajednice usmerenog obrazovanja po posebno utvrđenim kriterijumima a u skladu sa ostalim uslovima iz pravilnika.
Pravo na kadrovski kredit ostvaruju redovni studenti iz stava 2. ovog člana, ako prihvate radnu obavezu u organizacijama udruženog rada na teritoriji SR Srbije van teritorija SAP.

Član 5.

Pod redovnim studentima u smislu odredaba ovog pravilnika podrazumeva se student koji je prvi put upisan u prvi semestar, odnosno koji je prvi put upisan u zimski semestar godine studija koju upisuje.
Pod radnom obavezom u smislu odredaba ovog pravilnika, podrazumeva se obaveza studenta da posle završenih studija provede na radu u ugovorom određenoj organizaciji u svojstvu radnika u udruženom radu isti period vremena za koji je koristio kredit.

Član 6.

Osnovni kredit se dodeljuje u cilju obezbeđivanja povoljnijih uslova za studiranje, postizanja boljih rezultata u toku studija i zadovoljavanja opštedruštvenih potreba u kadrovima.
Kadrovski kredit se dodeljuje radi zadovoljavanja konkretnih potreba u kadrovima određene organizacije udruženog rada, društveno-političke organizacije, organa i drugih organizacija i obezbeđivanja boljih uslova za studiranje i podsticanje rezultata u studijama.

II. USLOVI ZA DODELU KREDITA

Član 7.

Školski uslov za dodelu kredita ispunjava redovan student koji uredno izvršava statutom visokoškolske organizacije utvrđene obaveze tj. upisuje semestre i godine studija i do, statutom predviđenog roka trajanja studija, završi studije.
Školski uslov za dodelu osnovnog i kadrovskog kredita u smislu odredbe stava 1. ovog člana ispunjava student, ako u toku studija nije izgubio više od jedne godine.
Školski uslov za dodelu osnovnog i kadrovskog kredita ispunjavaju i studenti koji su iz objektivnih razloga izgubili više od jedne godine i to:
- ako je zbog bolesti bio sprečen, u školskoj godini duže od 3 meseca neprekidno;
- zbog dosluženja redovnog vojnog roka u JNA.

Član 8.

Materijalni uslov ispunjava redovan student ako mu mesečni prihod po članu domaćinstva u kome živi ne prelazi iznos utvrđen konkursom Zajednice za dodelu kredita, ili odlukom saudruživača u sredstvima.

Član 9.

Kredit se dodeljuje za vreme trajanja redovne nastave i za vreme do šest meseci po isteku tog roka za studente fakulteta, odnosno do četiri meseca za studente škola na kojima se stiče više obrazovanje.
Kredit se isplaćuje mesečno unapred, a mesečni iznos kredita utvrđuje se na osnovu odluke Skupštine Zajednice u skladu sa odredbama ovog pravilnika, konkursom i drugim aktima Zajednice.

Član 10.

Korisnik kredita nema pravo da istovremeno koristi stipendiju ili kredit od drugog davaoca.

III. KONKURS ZA DODELU KREDITA

Član 11.

Kredit se dodeljuje na osnovu javnog konkursa koji raspisuje Zajednica.
Konkurs za dodelu kredita raspisuje se i objavljuje na početku školske godine, uz prethodno mišljenje saudruživača u sredstvima za dodelu kredita.
Konkursom se utvrđuju uslovi za dodeljivanje kredita u skladu sa odredbama ovog pravilnika i odlukama Skupštine Zajednice.

Član 12.

Konkurs za dodelu kredita objavljuje se u dnevnoj štampi, a prijava sa potrebnim dokumentima o ispunjavanju uslova predviđenih konkursom može se podneti do roka utvrđenog konkursom.

Član 13.

Brisan.

Član 14.

U sprovođenju konkursa za dodelu osnovnog studentskog kredita učestvuje nadležni organ skupštine opštine, prema mestu prebivališta studenata.

Član 15.

Izbor korisnika kadrovskog kredita vrši saudruživač u sredstvima za dodelu kadrovskih kredita, na osnovu sledećih kriterijuma:
- godine studija,
- prosečne ocene na studijama,
- materijalnog stanja.
Međusobna prava, obaveze i odgovornosti saudruživača sredstava u sredstvima za dodelu kadrovskih kredita i Zajednice uređuju se samoupravnim sporazumom.

IV. POSTUPAK ZA DODELU KREDITA

Član 16.

Prijava sa potrebnim dokazima o ispunjavanju školskog, materijalnog i drugih uslova za dodelu osnovnog kredita dostavlja se skupštini opštine na čijoj teritoriji student ima prebivalište, a za dodelu kadrovskog kredita saudruživaču sredstava.

Član 17.

Dokaz o ispunjenju školskog uslova za dodelu kredita smatra se propisno izdato uverenje visokoškolske organizacije, koje sadrži:
- ime, ime oca i prezime studenta;
- dan, mesec i godina rođenja;
- mesto rođenja,
- godinu kada je prvi put upisao prvi semestar i semestar koji upisuje i naziv visokoškolske organizacije;
- smer - odsek - grupu;
- uspeh iz prethodne godine školovanja;
- dužina trajanja nastave u semestrima.
Uspeh iz prethodne godine školovanja izražava se prosečnom ocenom, koja se izračunava tako što se zbir ocena svih položenih ispita u prethodnoj godini podeli sa brojem položenih ispita.
Za studente prve godine studija mesto prosečne ocene unosi se ocena uspeha iz završnog razreda prethodnog obrazovanja.

Član 18.

Dokaz o ispunjenju materijalnog uslova smatra se propisno izdato uverenje ili druga isprava nadležnog organa skupštine opštine i drugih organa i organizacija koji