Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 64. Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti ("Službeni glasnik RS", broj 71/03) i člana 17. Statuta Nacionalne službe za zapošljavanje ("Službeni glasnik RS", br. 8/04, 35/04 i 70/04),
Upravni odbor Nacionalne službe za zapošljavanje, na sednici od 20. jula 2004. godine, doneo je

PRAVILNIK

O KORIŠĆENjU SREDSTAVA NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLjAVANjE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 88 od 3. avgusta 2004; 32/05, 92/06)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Pravilnikom o korišćenju sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: Pravilnik), uređuju se uslovi, kriterijumi i način korišćenja sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba), u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (u daljem tekstu: Zakon), Statutom Nacionalne službe i Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja prava i obaveza lica koja traže zaposlenje (u daljem tekstu: Pravilnik o uslovima).

Član 2.

Sredstva Nacionalne službe koriste se za namene utvrđene Zakonom i Statutom Nacionalne službe, a naročito za:
1) obavljanje poslova kojima se obezbeđuje ostvarivanje prava nezaposlenih na zaposlenje;
2) sprovođenje programa i mera aktivne politike zapošljavanja;
3) osiguranje za slučaj nezaposlenosti, ostvarivanje prava iz osiguranja i drugih prava, u skladu sa Zakonom;
4) druge obaveze utvrđene zakonom i opštim aktima Nacionalne službe.

Član 3.

Prvenstvo u usmeravanju i korišćenju sredstava Nacionalne službe imaju prava utvrđena Zakonom, Statutom Nacionalne službe, Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja prava i obaveza lica koja traže zaposlenje ("Službeni glasnik RS", broj 61/2004), i ovim pravilnikom.

Član 4.

Sredstva Nacionalne službe se mogu odobriti na korišćenje: nezaposlenom licu i drugom pravnom i fizičkom licu (u daljem tekstu: korisnik sredstava), pod uslovima i na način utvrđen ovim pravilnikom.
Sredstva se odobravaju na korišćenje bespovratno, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom.

II. OBAVLjANjE POSLOVA KOJIMA SE OBEZBEĐUJE OSTVARIVANjE PRAVA NEZAPOSLENIH NA ZAPOSLENjE

Član 5.

Sredstva Nacionalne službe za obavljanje poslova kojima se obezbeđuje ostvarivanje prava nezaposlenih na zaposlenje, koriste se za:
1) obaveštavanje o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje;
2) posredovanje u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu;
3) profesionalnu orijentaciju i savetovanje o izboru zanimanja.

Član 6.

Sredstva za obaveštavanje o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje koriste se za:
1) objavljivanje potreba poslodavaca za zapošljavanjem (u daljem tekstu: slobodni poslovi), u sredstvima javnog informisanja dostupnih građanima na teritoriji Republike ili posebnom glasilu Nacionalne službe, jedinstveno za područje Nacionalne službe;
2) objavljivanje slobodnih poslova na zahtev poslodavca da se prijava o potrebi za zapošljavanjem objavi u posebnoj formi i u određenom sredstvu javnog informisanja;
3) obaveštavanje lica koja traže zaposlenje (nezaposlenih i zaposlenih koji traže promenu zaposlenja), zaposlenih u inostranstvu i poslodavaca o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje, odnosno za obezbeđivanje radnika, objavljivanjem informativnih publikacija, biltena i sl. o aktuelnim podacima i kretanjima na tržištu rada.
Objavljivanje slobodnih poslova iz stava 1. tačka 2) ovog člana, Nacionalna služba vrši uz naknadu troškova objavljivanja od poslodavca, koji obuhvataju troškove pripreme i objavljivanja oglasa prema zahtevu poslodavca.

Član 7.

Sredstva Nacionalne službe za posredovanje u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu, koriste se za:
1) stvaranje uslova za vođenje evidencije o licima koja traže zaposlenje i prijavljenim potrebama za zapošljavanjem, u skladu sa propisima o evidenciji u oblasti rada (nabavku sredstava i obrazaca za vođenje evidencija) i razvoj jedinstvenog informacionog sistema u oblasti zapošljavanja (nabavku i održavanje računarske opreme, izradu i održavanje programskih paketa rešenja, obuka zaposlenih Nacionalne službe na ovim poslovima i sl.);
2) organizovanje obuke nezaposlenih za aktivno traženje posla (ATP-1), koja po svojoj nameni treba da dovede do smanjenja dobrovoljne nezaposlenosti;
3) organizovanje kluba za aktivno traženje posla "Job club" za edukaciju (osposobljavanje) i trening nezaposlenih, za usvajanje veština za aktivno traženje posla;
4) organizovanje sajmova zapošljavanja - neposredno povezivanje (susretanje) nezaposlenih i poslodavaca određenih zanimanja i kvalifikacija, radi zadovoljavanja kadrovskih potreba poslodavaca, odnosno zapošljavanja nezaposlenih;
5) upućivanje nezaposlenog na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti, ako u postupku posredovanja u zapošljavanju ili ostvarivanja drugog prava po osnovu nezaposlenosti, postoji sumnja u zdravstvenu sposobnost nezaposlenog;
6) ostvarivanje prava nezaposlenog na naknadu troškova u postupku zapošljavanja posredstvom Nacionalne službe (1. troškove slanja prijave na oglas o slobodnim poslovima nezaposlenog koji ostvaruje pravo na materijalno obezbeđenje; 2. troškove prevoza, kada je nezaposleni pozvan na razgovor kod poslodavca radi izbora za zasnivanje radnog odnosa van mesta prebivališta; 3. jednokratne novčane pomoći za naknadu putnih i selidbenih troškova, kada nezaposleni zasnuje radni odnos na neodređeno, odnosno određeno vreme u trajanju od najmanje godinu dana, van mesta prebivališta; 4. troškova zdravstvenih pregleda i izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za rad);
7) posredovanje za zapošljavanje nezaposlenih u inostranstvu (priprema, prevoz i praćenje nezaposlenih do mesta rada i sl.).
Poslodavac koji bez opravdanih razloga odustane od zaključivanja ugovora o radu sa nezaposlenim koji je, na osnovu potvrde tog poslodavca, ostvario pravo na naknadu troškova zdravstvenih pregleda i izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za rad, dužan je da Nacionalnoj službi nadoknadi troškove ove naknade, u roku od 30 dana od dana prijema zahteva Nacionalne službe.
Posredovanje za zapošljavanje u inostranstvu, Nacionalna služba vrši uz naknadu troškova posredovanja od inostranog poslodavca na osnovu ugovora koji zaključuje sa inostranim poslodavcem i organizacijom za zapošljavanje države iz koje je inostrani poslodavac, u skladu sa međunarodnim ugovorom.

Član 8.

Sredstva Nacionalne službe za profesionalnu orijentaciju i savetovanje o izboru zanimanja koriste se, naročito za:
1) pripremanje i nabavku publikacija, brošura i psiholoških mernih instrumenata za profesionalnu orijentaciju;
2) izradu i realizaciju projekta profesionalne orijentacije (centri za profesionalno informisanje i savetovanje, motivacioni program za aktivno traženje posla namenjen nezaposlenim licima, evaluacija (praćenje) usluga u profesionalnoj orijentaciji, standardizacija psiholoških mernih instrumenata.
3) organizovanje sajmova profesionalne orijentacije u cilju prevencije nezaposlenosti kroz sveobuhvatno profesionalno informisanje učenika.

III. SPROVOĐENjE PROGRAMA I MERA AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLjAVANjA

Član 9.

Nacionalna služba sprovodi programe i mere aktivne politike zapošljavanja, koji se finansiraju iz sredstava predviđenih za njihovo ostvarivanje i iz doprinosa i drugih sredstava Nacionalne službe, u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom.
Program aktivne politike zapošljavanja za Republiku (u daljem tekstu: Program), Nacionalna služba sprovodi jedinstveno na teritoriji Republike iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije, sredstava Nacionalne službe i drugih sredstava, u skladu sa zakonom.
Programe za teritorijalnu autonomiju (u daljem tekstu: pokrajinski program) i lokalnu samoupravu (opština, grad), Nacionalna služba sprovodi na području za koje je program donet, iz sredstava teritorijalne autonomije, odnosno lokalne samouprave i drugih sredstava, u skladu sa zakonom.

Član 10.

Sredstva iz člana 9. ovog pravilnika, za sprovođenje programa i mera aktivne politike zapošljavanja, koriste se naročito za:
1) podsticanje novog zapošljavanja odobravanjem subvencije doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti (u daljem tekstu: obavezno socijalno osiguranje), koje plaća poslodavac, poslodavcu koji sa nezaposlenim zasnuje radni odnos na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom, u skladu