Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15. stav 2. tačka 2. Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/2006) i člana 27. stav 2. tačka 1. Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima ("Službeni glasnik RS", broj 5/2005),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA DRUŠTVA ZA UPRAVLjANjE DOBROVOLjNIM PENZIJSKIM FONDOVIMA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 15 od 8. februara 2007, 3/09)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir za društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima (u daljem tekstu: Kontni okvir), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, kao i sadržina pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 2.

Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: društvo za upravljanje fondom) iskazuje stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, kao i prihode i rashode, i utvrđuje rezultate svog poslovanja prema sadržini pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 3.

Stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja društva za upravljanje fondom evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima propisanim u Kontnom okviru, u skladu s MRS i MSFI.
Propisani osnovni (trocifreni) računi mogu se, po potrebi, raščlanjavati na analitičke račune, u skladu sa zahtevima MRS, MSFI i ovim pravilnikom.

II. SADRŽINA RAČUNA

Klasa 1: Stalna sredstva

Član 4.

Na računima grupe 10 - Nematerijalna ulaganja, iskazuju se nematerijalna ulaganja onako kako su utvrđena u MRS i MSFI. Priznavanje i procenjivanje nematerijalnih ulaganja vrši se u skladu s MRS 36 i MRS 38, MSFI 3 i ostalim relevantnim MRS i MSFI. U okviru računa ove grupe otvaraju se analitički računi za potrebe evidentiranja ispravke vrednosti sredstava po osnovu amortizacije i obezvređenja.

Član 5.

Na računima grupe 11 - Nekretnine i oprema, iskazuju se zemljište, građevinski objekti, oprema, kao i druge nekretnine i oprema, prema nazivima računa. Društvo za upravljanje fondom koristi analitičke račune za posebno iskazivanje nekretnina i opreme u vlasništvu i nekretnina i opreme pod finansijskim zakupom. Procenjivanje imovine na računima ove grupe vrši se u skladu s MRS 16, MRS 17, MRS 36 i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Član 6.

Na računima grupe 12 - Investicione nekretnine, iskazuju se nekretnine koje društvo za upravljanje fondom poseduje ili drži pod zakupom radi ostvarivanja prihoda od zakupa ili kapitalne dobiti. Procenjivanje ovih nekretnina vrši se u skladu s MRS 40 i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Član 7.

Na računima grupe 13 - Dugoročni finansijski plasmani, iskazuju se dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, hartije od vrednosti raspoložive za prodaju za koje se ne očekuje da će biti prodate u roku od godinu dana od dana sticanja. Dugoročni finansijski plasmani priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim MRS i MSFI. Promene vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana iskazuju se na analitičkim računima ispravke vrednosti.
Na računu 130 iskazuju se hartije od vrednosti sa određenim ili odredivim rokom dospeća dužim od godinu dana koje društvo za upravljanje fondom namerava da drži do dospeća.
Na računu 131 iskazuju se hartije od vrednosti koje su određene kao raspoložive za prodaju ali za koje se ne očekuje da će biti prodate u roku od godinu dana od dana sticanja.
Na računu 132 iskazuju se novčana sredstva kod banaka oročena na rok duži od godinu dana od dana bilansa.
Na računu 138 iskazuju se dugoročni finansijski plasmani koji nisu obuhvaćeni ostalim računima grupe 13.
Na potražnoj strani računa 139 iskazuju se, isključivo za potrebe bilansa, delovi potraživanja po dugoročnim plasmanima koji, u skladu sa ugovorom (prema anuitetnom planu), dospevaju u periodu od jedne godine od dana bilansa (u narednoj poslovnoj godini). Iznosi koji se iskazuju na ovom računu utvrđuju se na osnovu važećih ugovora. Na ovom računu se ukupan iznos utvrđenih potraživanja iskazuje samo na dan bilansa. Posle otvaranja bilansa za naredni obračunski period ili narednu godinu, ovaj se iznos zatvara crvenim stornom (račun 220).
Analitički računi ovog računa prate sadržinu ove grupe (računi 130-138).

Član 8.

Na računima grupe 14 - Odložena poreska sredstva, iskazuju se odložena poreska sredstva utvrđena na osnovu MRS 12, drugih relevantnih MRS i MSFI, kao i na osnovu zakona kojim se uređuje oporezivanje dobiti privrednih društava.
Na računu 140 iskazuju se odložena poreska sredstva preneta iz prethodne godine i poreska sredstva nastala u toku tekuće godine po osnovu umanjenja poreza na dobit u budućim periodima, a u korist računa 361. Za iznos smanjenja ovih sredstava tereti se račun 360.

Član 9.

Na računima grupe 15 - Stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja, iskazuju se stalna sredstva koja društvo za upravljanje fondom namerava da proda i sredstva poslovanja koje se obustavlja, u skladu s MSFI 5.

Klasa 2: Zalihe, kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina

Član 10.

Na računima grupe 20 - Zalihe, iskazuju se zalihe materijala i sitnog inventara, nepokretnosti namenjene prodaji i druge zalihe.
Na računima grupe 21 - Potraživanja, iskazuju se potraživanja od dobrovoljnih penzijskih fondova (u daljem tekstu: fond) kojima upravlja društvo za upravljanje fondom i druga potraživanja.
Na računu 210 iskazuju se potraživanja od fondova kojima upravlja društvo za upravljanje fondom. Ova potraživanja iskazuju se na analitičkim računima posebno za svaki fond, a ti se računi dalje raščlanjavaju na potraživanja za naknadu pri uplati doprinosa, potraživanja za naknadu za upravljanje fondom i potraživanja od fondova po drugim osnovima.
Na računu 211 iskazuju se potraživanja za kamate.
Na računu 219 iskazuju se potraživanja za zakupnine, potraživanja od zaposlenih i druga potraživanja.

Član 11.

Na računima grupe 22 - Kratkoročni finansijski plasmani, iskazuju se hartije od vrednosti i ostali plasmani s rokom dospeća, odnosno prodaje do godinu dana od dana sticanja, odnosno od dana bilansa. Na posebnim analitičkim računima ove grupe vodi se evidencija o nabavnoj vrednosti i o ispravci vrednosti.
Na računu 220 iskazuju se iznosi dugoročnih plasmana koji dospevaju u roku od godinu dana od dana bilansa (račun 139). Iznosi iskazani na ovom računu se u narednom obračunskom periodu crvenim stornom prenose u korist računa 139.
Na računu 221 iskazuju se novčana sredstva oročena na rok do godinu dana od dana bilansa.
Na računu 222 iskazuju se hartije od vrednosti izdate s rokom dospeća do godinu dana a za koje postoji namera i sposobnost da se drže do dospeća.
Na računu 223 iskazuju se hartije od vrednosti raspoložive za prodaju za koje se očekuje da će biti prodate u roku do godinu dana od dana sticanja, odnosno od dana bilansa.
Na računu 224 iskazuju se hartije od vrednosti po poštenoj vrednosti kroz bilans uspeha, na način predviđen u MRS 39.
Na računu 229 iskazuju se kratkoročni finansijski plasmani koji nisu obuhvaćeni ostalim računima grupe 22.

Član 12.

Na računima grupe 23 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti, iskazuju se depoziti po viđenju, gotovina i druga novčana sredstva.
Na računu 230 iskazuju se stanja i promene novčanih sredstava na tekućim računima. Analitički račun se otvara za svaki tekući račun.
Na računu 231 iskazuju se uplate i isplate gotovog novca i drugih vrednosnica.
Na računu 232 iskazuju se stanja i promene na deviznom računu.
Na računu 233 iskazuju se uplate i isplate efektivnog stranog novca.
Na računu 239 iskazuju se novčana sredstva koja nisu obuhvaćena ostalim računima grupe 23.

Član 13.

Na računima grupe 24 - Porez na dodatu vrednost, iskazuje se porez na dodatu vrednost, prema nazivima računa ove grupe.

Član 14.

Na računima grupe 25 - Aktivna vremenska razgraničenja, iskazuju se potraživanja za nefakturisane prihode tekućeg perioda i plaćeni rashodi budućih perioda.
Na računu 250 iskazuju se iznosi prihoda tekućeg obračunskog perioda koji ne dospevaju za naplatu u tom periodu.
Na računu 251 iskazuju se plaćeni iznosi rashoda budućih obračunskih perioda.

Član 15.

Na računima grupe 26 - Potraživanja za više plaćen porez na dobit, iskazuje se iznos razlike između