Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15. stav 2. tačka 2. Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/2006),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA NARODNU BANKU SRBIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 117 od 12. decembra 2007, 57/08, 3/09, 80/11)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir za Narodnu banku Srbije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, kao i sadržina grupa računa i pojedinih računa u Kontnom okviru za Narodnu banku Srbije.

Član 2.

Narodna banka Srbije ne može uvoditi druge dvocifrene ni trocifrene račune osim računa propisanih ovim pravilnikom.

Član 3.

Narodna banka Srbije može dalje raščlanjavati trocifrene račune prema svojim potrebama.

II. SADRŽINA GRUPA RAČUNA I POJEDINIH RAČUNA

KLASA 0: GOTOVINA, GOTOVINSKI EKVIVALENTI, ZLATO I POTRAŽIVANjA IZ OPERATIVNOG POSLOVANjA

Član 4.

Na računima grupe 00 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti u dinarima, iskazuju se gotovina na žiro i tekućim računima, gotovina u blagajni i ostala novčana sredstva u dinarima. Gotovina i gotovinski ekvivalenti procenjuju se po nominalnoj, odnosno fer vrednosti, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.
Na računu 000 iskazuju se novčana sredstva na žiro i tekućim računima, kao i promet preko žiro i tekućih računa. Sredstva iskazana na ovom računu jednaka su izvodu žiro i tekućih računa. Potražni saldo na žiro i tekućim računima (poslednjeg dana u mesecu i na dan bilansa) iskazuje se na računu 408. Iznosi koji se ne mogu evidentirati na odgovarajućim računima evidentiraju se na prolaznim i privremenim računima.
Na računu 001 iskazuju se gotovina u blagajni i gotovinski promet koji se vrši preko blagajne, gotovina u trezoru, gotovina na putu i sl.
Na računu 003 iskazuju se gotovina i gotovinski ekvivalenti koji nisu obuhvaćeni navedenim računima ove grupe (izdvojena sredstva na namenskim računima, menice, čekovi i dr.).
Na računu 009 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 5.

Na računima grupe 01 - Opozivi depoziti i krediti u dinarima, iskazuju se opozivi depoziti i krediti i krediti po repo transakcijama. Vrednuju se po nominalnoj, odnosno fer vrednosti, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.
Na računu 011 iskazuju se opozivi depoziti koje Narodna banka Srbije, u skladu sa ugovorom, može da unovči uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti.
Na računu 012 iskazuju se opozivi krediti koje Narodna banka Srbije, u skladu sa ugovorom, može da unovči uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti.
Na računu 013 iskazuju se krediti po repo transakcijama u dinarima, na osnovu repo ugovora o kupovini hartija od vrednosti sa ugovorenom obavezom njihovog reotkupa.
Na računu 019 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 6.

Na računima grupe 02 - Potraživanja za kamatu i za naknadu, potraživanja po osnovu prodaje, potraživanja po osnovu promene fer vrednosti derivata i druga potraživanja u dinarima, iskazuju se potraživanja za obračunatu kamatu i naknadu, potraživanja po osnovu prodaje i druga potraživanja u dinarima.
Na računu 020 iskazuju se potraživanja po obračunatoj kamati koja se odnose na tekući obračunski period a dospevaju za naplatu u tekućem ili narednom mesecu.
Potraživanja po obračunatoj kamati suspenduju se na teret ispravke vrednosti ako je izvršena ispravka vrednosti tih potraživanja, na teret prihoda po obračunatoj kamati ako je ovaj prihod formiran u toku obračunskog perioda, kao i na teret rashoda od suspenzije kamata ako je taj prihod iskazan u prethodnim obračunskim periodima.
Na računu 021 iskazuju se potraživanja po obračunatoj naknadi u dinarima koja se odnose na tekući obračunski period a dospevaju za naplatu u tekućem ili narednom mesecu.
Na računu 022 iskazuju se potraživanja od kupaca po osnovu prodaje u dinarima.
Na računu 023 iskazuju se pozitivni efekti promene vrednosti derivata u korist prihoda od promene vrednosti derivata.
Na računu 024 iskazuju se potraživanja koja se ne evidentiraju na navedenim računima ove grupe ali se po njima utvrđuje prihod.
Na računu 029 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 7.

Na računima grupe 03 - Ostala potraživanja u dinarima, iskazuju se potraživanja po osnovu datih avansa, potraživanja od zaposlenih, potraživanja po osnovu pretplaćenih poreza i doprinosa, potraživanja po sredstvima datim za obavljanje poslova u ime i za račun Narodne banke Srbije, ostala potraživanja iz operativnog poslovanja, kao i prolazni i privremeni računi i potraživanja u obračunu.
Na računu 030 iskazuju se avansi dobavljačima, dati depoziti i kaucije, kao i druga slična potraživanja za obrtna sredstva, u dinarima.
Na računu 031 iskazuju se avansi dobavljačima za trajna ulaganja u dinarima (nematerijalna ulaganja i osnovna sredstva).
Na računu 032 iskazuju se potraživanja od zaposlenih u dinarima po osnovu akontacija za službena putovanja, po osnovu naknada šteta koje su zaposleni pričinili banci, po osnovu manjkova koji se nadoknađuju od zaposlenih i druga slična potraživanja.
Na računu 033 iskazuju se potraživanja za više plaćene poreze, doprinose i druge dažbine utvrđene na dan bilansa.
Na računu 035 iskazuju se potraživanja po sredstvima datim pravnim licima za obavljanje određenih poslova iz operativnog poslovanja u ime i za račun Narodne banke Srbije.
Na računu 036 iskazuju se ostala finansijska potraživanja iz operativnog poslovanja za koja nije predviđen poseban račun u ovoj grupi računa.
Na računu 037 iskazuju se iznosi koji se u trenutku knjiženja izvoda žiro i tekućeg računa nisu mogli evidentirati na odgovarajućim računima. Pojedinačne stavke evidentirane na ovom računu ne mogu biti starije od pet radnih dana.
Na računu 038 iskazuju se potraživanja u obračunu u dinarima.
Na računu 039 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 8.

Na računima grupe 05 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti u stranoj valuti, iskazuju se devizni računi, gotovina u blagajni i ostala novčana sredstva u stranoj valuti.
Na računu 050 iskazuju se novčana sredstva na redovnim i posebnim deviznim računima banke, kao i promet preko tih računa. Sredstva iskazana na ovim računima jednaka su stanju na deviznim računima kod banaka (prema izvodu banke, potvrdi salda banke ili drugom sličnom dokumentu o sravnjivanju stanja). Potražni saldo na deviznom računu kod banke (poslednjeg dana u mesecu i na dan bilansa) iskazuje se na računu 508. Iznosi koji se ne mogu evidentirati na odgovarajućim računima evidentiraju se na prolaznim i privremenim računima u stranoj valuti.
Na računu 051 iskazuju se efektivni strani novac u blagajni i promet koji se vrši preko blagajne, efektivni strani novac u trezoru, efektivni strani novac na putu i sl.
Na računu 053 iskazuju se gotovina i gotovinski ekvivalenti u stranoj valuti koji nisu obuhvaćeni navedenim računima ove grupe (izdvojena sredstva na namenskim računima, menice, čekovi i dr.).
Na računu 059 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 9.

Na računima grupe 06 - Opozivi depoziti i krediti u stranoj valuti, iskazuju se opozivi depoziti i krediti i krediti po repo transakcijama. Vrednuju se po nominalnoj, odnosno fer vrednosti, u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim standardima.
Na računu 061 iskazuju se opozivi depoziti u stranoj valuti koje Narodna banka Srbije, u skladu sa ugovorom, može da unovči uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti.
Na računu 062 iskazuju se opozivi krediti u stranoj valuti koje Narodna banka Srbije, u skladu sa ugovorom, može da unovči uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti.
Na računu 063 iskazuju se krediti po repo transakcijama u stranoj valuti, na osnovu repo ugovora o kupovini hartija od vrednosti sa ugovorenom obavezom njihovog reotkupa.
Na računu 069 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 10.

Na računima grupe 07 - Zlato i ostali plemeniti metali, iskazuju se zlato i ostali plemeniti metali koji ulaze u sastav deviznih rezervi.
Na računu 070 iskazuje se zlato koje ulazi u sastav deviznih rezervi.
Na računu 071 iskazuju se ostali plemeniti metali koji ulaze u sastav deviznih rezervi.
Na računu 079 iskazuje se ispravka vrednosti računa ove grupe.

Član 11.

Na računima grupe 08 - Potraživanja za kamatu i za naknadu, potraživanja po osnovu prodaje, potraživanja po osnovu promene fer vrednosti derivata i druga potraživanja u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja za obračunatu kamatu i naknadu, potraživanja po osnovu prodaje i druga potraživanja u stranoj valuti.
Na računu 080 iskazuju se potraživanja po obračunatoj kamati u stranoj valuti koja se odnose na tekući obračunski period a dospevaju za naplatu u tekućem ili narednom mesecu.
: