Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 43. stav 1. tačka 2. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe ("Službeni list SFRJ", br. 53/91), savezni sekretar za rad, zdravstvo, boračka pitanja i socijalnu politiku, u sporazumu sa saveznim sekretarom za trgovinu i saveznim sekretarom za poljoprivredu, propisuje

PRAVILNIK

O KOLIČINAMA PESTICIDA, METALA I METALOIDA I DRUGIH OTROVNIH SUPSTANCIJA, HEMIOTERAPEUTIKA, ANABOLIKA I DRUGIH SUPSTANCIJA KOJE SE MOGU NALAZITI U NAMIRNICAMA

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 5/92 i 11/92)

Član 1.

U namirnicama koje se stavljaju u promet u Saveznoj Republici Jugoslaviji mogu se nalaziti ostaci pesticida, teških metala i nemetala, anabolika, veterinarskih lekova, mikotoksina, policikličkih aromatskih ugljovodonika, polihlorovanih bifenila i drugih kontaminenata u količinama propisanim ovim pravilnikom.

Član 2.

Pod pesticidima, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se hemijska sredstva koja se upotrebljavaju:
1) za suzbijanje prouzrokovača biljnih bolesti, štetnih insekata, pregljeva, stonoga, puževa, nematoda, glodara i ptica, za suzbijanje korova ili za regulisanje rasta biljaka;
2) za uništavanje štetočina i gljivica koje napadaju uskladištene poljoprivredne proizvode;
3) za uništavanje insekata i drugih organizama koji prenose prouzrokovače zaraznih bolesti na ljude i životinje i raznih molestanata i parazita kod ljudi i životinja.
Pod pesticidima, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se i produkti biotransformacije pesticida, kao i zagađenja u gotovom proizvodu.

Član 3.

Namirnice se mogu stavljati u promet ako količina pesticida koje one sadrže prilikom stavljanja u promet nije veća od količine označene u tabeliI- Dozvoljene količine pesticida u namirnicama, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Dozvoljene količine pesticida u vodi koja služi za javno snabdevanje stanovništva kao voda za piće ili za proizvodnju namirnica namenjenih prodaji regulisane su posebnim pravilnikom.
Namirnice i njihovi delovi koji se ispituju na sadržaj pesticida date su po grupama namirnica u tabeliII- Klasifikacija namirnica i delovi namirnica koji se ispituju na sadržaj pesticida, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4.

Začini, mirođije, dodaci hrani (aditivi) i slični proizvodi mogu sadržati do deset puta veće količine, a čajevi do pet puta veće količine pesticida od maksimalno dozvoljenih količina datih u tabeliI.
Kod koncentrata za supe, punomasnog i obranog mleka u prahu, suvog voća i povrća i sličnih dehidriranih namirnica koje se upotrebljavaju razređene ili rekonstruisane, sadržaj pesticida ispituje se na oblik u kome se namirnice upotrebljavaju za ishranu.

Član 5.

Ostaci pesticida u kravljem mleku iskazuju se na ukupnu masu mleka. Kod sirovog mleka i punomasnog mleka poreklom od druge životinjske vrste, rezidue se izražavaju na osnovu sadržaja masti. U tabeliItolerancija za pesticide u mleku odnosi se na sirovo i standardizovano kravlje mleko.
U proizvodima od mleka sa sadržajem masti više od 2%, ostaci pesticida iskazuju se na sadržaj masti - maksimalni limit je za 25 puta veći od granice utvrđene za mleko.
U proizvodima od mleka sa sadržajem masti manje od 2%, ostaci pesticida iskazuju se na ukupnu masu proizvoda - maksimalni limit je za polovinu manji od utvrđenog limita za mleko.
Ostaci pesticida u mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti više od 10% iskazuju se na sadržaj masti. U tabeliItolerancija za pesticide u mesu i proizvodima od mesa odnosi se na meso i proizvode od mesa sa sadržajem masti više od 10%.
U mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti 10% ili manje, ostaci pesticida iskazuju se na ukupnu masu bez kostiju - maksimalni limit je za 10 puta manji od granice utvrđene u mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti više od 10%, ali ne sme biti ispod 0,01 mg/kg.

Član 6.

Namirnice koje sadrže ostatke dva ili više pesticida ili njihovih metabolita s istim delovanjem mogu se stavljati u promet ako zbir procenata ostataka svakog pesticida i štetnog metabolita u odnosu na njihovu toleranciju ne prelazi 100%.
Namirnice koje sadrže ostatke dva ili više pesticida ili njihovih metabolita, s poznatim sinergističkim dejstvom povećanja toksičnosti na toplokrvne organizme, ne mogu se stavljati u promet, bez obzira na količine pesticida, odnosno metabolita koje sadrže.

Član 7.

Sirove ili poluprerađene namirnice koje sadrže pesticide u većim količinama nego što je dozvoljeno mogu se stavljati u promet ako, posle odgovarajuće obrade prema tehnološkom procesu proizvodnje, količini pesticida nije veća od količine određene u tabeli 1.
Namirnice iz stava 1. ovog člana mogu se stavljati u promet posle odgovarajuće obrade prema tehnološkom procesu proizvodnje samo ako se laboratorijskim ispitivanjem u zdravstvenim i drugim organizacijama ovlašćenim za analize i superanalize pesticida u namirnicama utvrdi da količina pesticida nije veća od količine određene u tabeliI.

Član 8.

Namirnice se mogu stavljati u promet ako količina metala i nemetala u tim namirnicama nije veća od količine označene u tabeliIII- Dozvoljene količine metala, nemetala i nekih specifičnih kontaminenata u namirnicama izražene u mg/kg, odnosno mg/l, koja je odštampana uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 9.

Namirnice životinjskog porekla mogu se stavljati u promet ako ne sadrže količine anabolika (hormone i druge supstancije sa hormonalnim i anabolnim delovanjem) u količinama koje se mogu dokazati propisanim ili priznatim metodama.

Član 10.

Namirnice životinjskog porekla mogu se stavljati u promet ako ne sadrže:
- supstancije sa tireostatskim delovanjem,
- trankilanse i beta-blokatore,
- hemioterapeutike (nitrofurani, karbadoks, dimetridazol i dr.) u količinama koje se mogu dokazati propisanim ili priznatim metodama.

Član 11.

Mleko i proizvodi od mleka, meso i proizvodi od mesa, jaja i proizvodi od jaja, slatkovodne ribe i med mogu se stavljati u promet ako ne sadrže količine antibiotika u količinama koje se mogu dokazati propisanim ili priznatim metodama.

Član 12.

Mleko i proizvodi od mleka, meso i proizvodi od mesa, jaja i proizvodi od jaja, slatkovodne ribe, med i ostale namirnice životinjskog porekla mogu se stavljati u promet ako ne sadrže ostatke sulfonamida u količinama većim od 0,10 mg/kg.

Član 13.

Sveža morska riba ne sme sadržavati više od 20 mg histamina na 100 g ribljeg mesa.
Smrznuta morska riba, riblje konzerve i pasterizovane polukonzerve ne smeju sadržavati više od 40 mg histamina na 100 g ribljeg mesa.

Član 14.

Polihlorovane bifenile ne smeju sadržavati:
1) mleko i mlečni proizvodi (na sadržaj masti) više od 1,0 mg/kg;
2) živina i ostale vrste mesa (svinjsko, goveđe, ovčje) i njihovi proizvodi (na sadržaj masti) više od 2,0 mg/kg;
3) jaja (bez ljuske) više od 0,3 mg/kg;
4) ribe, školjke, rakovi i mekušci (jestivi deo) više od 3,0 mg/kg.

Član 15.

Aflatoksine (B1 + G1) ne smeju sadržavati, i to:
1) pšenica, kukuruz, pirinač, ječam i ostala žita - više od 5 mikrograma/kg;
2) brašna od žita - više od 3 mikrograma/kg;
3) pasulj, grašak, sočivo - više od 5 mikrograma/kg;
4) lešnik, orah, badem, brašno od kokosa - više od 3 mikrograma/kg;
5) pržena kafa, prženi kakaovac i prženi kikiriki - više od 5 mikrograma/kg;
6) čajevi - više od 5 mikrograma/kg;
7) začini - više od 30 mikrograma/kg;
8) meso i proizvodi od mesa - više od 0,5 mikrograma/kg.
Mleko i mlečni proizvodi ne smeju sadržavati aflatoksina M1 više od 0,5 mikrograma/kg, niti aflatoksinaB1više od 0,5 mikrograma/kg.
Namirnice od tač. 1. do 8. ovog člana, kao i mleko i proizvodi od mleka, ne smeju sadržavati ohratoksina više od 10 mikrograma/kg.
Sok od jabuka ne sme sadržavati patulina više od 50 mikrograma/kg.
Žitarice ne smeju sadržavati zearalenona više od 1 mikrograma/kg.

Član 16.

Količina benzo(a) pirena u dimljenim proizvodima ne sme biti veća od 5 mikrograma/kg.

Član 17.

Ako namirnice ne ispunjavaju uslove iz čl. 3, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15. i 16. ovog pravilnika, smatraju se higijenski neispravnim i ne smeju se stavljati u promet.

Član 18.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o količinama pesticida i drugih otrovnih materija, hormona, antibiotika i mikotoksina koji se mogu nalaziti u životnim namirnicama ("Službeni list SFRJ", br. 59/83 i 79/87).

Član 19.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

TabelaI

DOZVOLjENE KOLIČINE PESTICIDA U NAMIRNICAMA

--------------------------------------------------------------------------------------------
R. Trivijalni Hemijski naziv Dozvoljena Vrsta namirnice
br. (generički) količina u
naziv mg/kg(1)
namirnice
--------------------------------------------------------------------------------------------
1 2 3 4 5
: 91;1:--------------------------------------------------------------------------------------------
: 91;0: 1 ACEFAT (I) O-S-dimetil
: 91;0: acetilfosforamidotioat 1,0zelena salata, citrusi
0,5 soja, krompir
: