Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 43. Zakona o kontroli, utvrđivanju i naplati javnih prihoda ("Službeni glasnik SRS", br. 76/91, 20/93, 37/93, 67/93 i 45/94),
Direktor Republičke uprave javnih prihoda donosi

PRAVILNIK

O KNjIGOVODSTVU JAVNIH PRIHODA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 17/96; 9/99)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se oblik i sadržina knjiga, knjigovodstvenih isprava i evidencija, knjiženje promena u javnim prihodima, zaključivanje i čuvanje knjiga, sastavljanje i dostavljanje godišnjeg obračuna u skladu sa zakonom i drugim propisima kojima su uređeni javni prihodi.

Član 2.

Ako je zakonom i opštim aktom u skladu sa zakonom ili ugovorom Republičkoj upravi javnih prihoda - Odelenju za utvrđivanje i naplatu javnih prihoda (u daljem tekstu: Odelenje), povereno utvrđivanje i naplata ili samo naplata drugih prihoda i za te prihode vodi se knjigovodstvo u skladu sa ovim pravilnikom.

II. KNjIGE

1. Oblik i sadržina knjiga

Član 3.

Knjige u smislu ovog pravilnika su jednoobrazne evidencije i ostale evidencije o stanju utvrđivanja, naplate, rasporeda, preknjižavanja, dugova, preplata, obračuna kamate, troškova prinudne naplate, povraćaja, storniranja i odloženih naplata javnih prihoda za fizička lica, pravna lica i preduzetnike kojima se vrši utvrđivanje i naplata ili samo naplata javnih prihoda.

Član 4.

U knjigama se obezbeđuju podaci za:
1) uvid u stanje i kretanje utvrđenih i naplaćenih javnih prihoda po vrstama, oblicima i rokovima dospelosti za naplatu i po obveznicima;
2) prenos stanja iz prethodne godine;
3) raspoređivanje i preknjižavanje javnih prihoda na propisane račune;
4) stanje dugova i preplata po obveznicima javnih prihoda;
5) obračun kamate;
6) troškove prinudne naplate, povraćaj, storniranje i odloženu naplatu javnih prihoda;
7) izradu analiza, izveštaja, informacija i saopštenja o kontroli, utvrđivanju i naplati javnih prihoda;
8) ocenjivanje i sagledavanje mera ekonomske i socijalne politike u oblasti javnih prihoda.

Član 5.

Knjige se vode po sistemu dvojnog knjigovodstva, s tim što se svaka promena iskazuje na dva računa tako da isti iznos jedan račun duguje a drugi račun potražuje.
Knjige mogu biti u slobodnim listovima, povezane ili prenesene na neki od medija računarskih sistema za obradu podataka, tako da se po potrebi mogu prikazati na ekranu i odštampati za pojedine račune iz sastava knjiga ili kao pregled celovitosti knjiga.

Član 6.

Računarski mediji na kojima se vrši obrada podataka o stanju i promenama u javnim prihodima jedinstveni su za sve knjige.

Član 7.

Za svakog obveznika javnih prihoda utvrđuje se individualni (matični) broj poreskog računa na kome se sprovode knjiženja svih zaduženja bez obzira na vrstu i oblik javnih prihoda kojima se zadužuje i rokove dospeća za naplatu.
U računarskim medijima na kojima se vrši obrada podataka obezbeđuju se pojedinačni i ukupni podaci o prometu i saldu računa javnih prihoda u klasi "1", i pojedinačni i ukupni podaci o prometu, dugu i preplati obveznika javnih prihoda u klasi "2".

2. Računarski plan javnih prihoda

Član 8.

Knjige se vode uz primenu jedinstvenih računa propisanih Računskim planom javnih prihoda koji sadrži šifre i nazive računa usklađenih sa propisima koji uređuju uplaćivanje određenih prihoda budžeta Republike, opštine i grada, budžetskih fondova i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja.
Računski plan javnih prihoda zasnovan je na bilansnom principu sa sledećim sadržajem klasa:
1) klasa "0" - računi novčanog prometa javnih prihoda;
2) klasa "1" - računi javnih prihoda,
3) klasa "2" - računi obveznika javnih prihoda.
Računski plan javnih prihoda čini sastavni deo ovog pravilnika.

Član 9.

Jedinstveni osnovni trocifreni računi (konta) iz člana 8. ovog pravilnika, u skladu sa Jugoslovenskim računovodstvenim standardima, raščlanjavaju se ili razrađuju po potrebi na sintetičke i analitičke račune (konta) dekadnim i rednim označavanjem, s tim što šifra sintetičkog računa (konta) ne može imati više od pet brojeva, a analitičkog računa (konta) više od sedam brojeva.
Računi (konta) glavne knjige sa pet brojeva klase "0", "1" i "2" na dugovnoj i potražnoj strani smatraju se sintetičkim računima.
Odelenje ne može da vrši raščlanjivanje ili razradu jedinstvenih osnovnih računa iz stava 1. ovog člana na sintetičke račune (konta).

Član 10.

Podaci za sintetičke račune (konta) obezbeđuju se na način koji odgovara tehnici koja se primenjuje u vođenju knjigovodstva javnih prihoda.

3. Glavne i pomoćne knjige

Član 11.

Knjige koje se vode po sistemu dvojnog knjigovodstva jesu:
1) glavna knjiga Obrazac GK-1;
2) glavni dnevnik Obrazac GK-2;
3) pomoćne knjige koje predstavljaju raščlanjenu ili razrađenu dopunu računa glavne knjige.

Član 12.

Glavna knjiga se sastoji od računa na koje se knjiže sva stanja i promene oko utvrđivanja, naplate, rasporeda, preknjižavanja, obračuna kamate, troškova prinudne naplate, povraćaja, storniranja i odloženih naplata javnih prihoda.
Kad se glavna knjiga vodi na nekom od medija računarskog sistema za obradu podataka knjiženje nastalih promena u javnim prihodima sprovodi se u glavnoj knjizi unosom podataka u računarski sistem uz pomoć aplikativnih programa, oblikujući odgovarajuće datoteke gde se čuvaju podaci.
Štampanje glavne knjige sa celovitim pregledom svakog računa vrši se po pravilu u toku godine prilikom usklađivanja knjiga i po isteku godine kada se sastavlja godišnji obračun.

Član 13.

Glavni dnevnik je knjiga u koju se hronološkim redom knjiže sve promene javnih prihoda.
Kad se dnevnik vodi na nekom od medija računarskog sistema za obradu podataka o nastalim promenama u javnim prihodima podaci se prihvataju hronološkim redom i deponuju u datotekama na nekom od medija računarskih sistema.
Štampanje dnevnika sa celovitim pregledom prometa vrši se po pravilu prilikom usklađivanja knjiga i po isteku godine kada se sastavlja godišnji obračun, s tim što po sadržaju i obliku kao izlazna informacija medija mora biti identična glavnom dnevniku.

Član 14.

Pomoćnim knjigama u smislu člana 11. tačka 3) ovog pravilnika smatraju se:
1) pomoćna knjiga individualnih (matičnih) računa obveznika javnih prihoda;
2) pomoćni dnevnik individualnih (matičnih) računa obveznika javnih prihoda:
3) knjiga blagajne.
Knjiženja u pomoćnoj knjizi i pomoćnom dnevniku sprovode se na obrascima:
1) individualni (matični) račun obveznika javnih prihoda - Obrazac PK-1,
2) pomoćni dnevnik - Obrazac PK-2.

Član 15.

Obrasci knjiga iz člana 11. tač. 1) i 2) i člana 14. stav 2. tač.1) i 2) ovog pravilnika GK-1, GK-2, PK-1 i PK-2, čine njegov sastavni deo.

Član 16.

Pomoćna knjiga i pomoćni dnevnik, u zavisnosti od načina naplate javnih prihoda, mogu se voditi po selima, katastarskim opštinama, mesnim zajednicama, ulicama, naplatnim reonima radnika za naplatu javnih prihoda i sl.

4. Urednost i ažurnost knjigovodstva i usklađivanje knjiga

Član 17.

U knjigama se knjiži početno stanje i sve promene u javnim prihodima nastale u toku kalendarske godine.
Knjiženje se vrši na osnovu knjigovodstvenih isprava po načelima urednosti i ažurnosti.
Načelo urednosti podrazumeva:
1) da se iz sprovedenih knjiženja u knjigama u svako vreme može utvrditi iznos utvrđenih zaduženja, izvršenih uplata,