Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 122. Zakona o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS", broj 83/92),
Direktor Republičkog geodetskog zavoda donosi

PRAVILNIK

O KATASTARSKOM KLASIRANjU ZEMLjIŠTA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 37/94, 49/94)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se način na koji se vrši katastarsko klasiranje zemljišta.

Član 2.

Katastarskim klasiranjem zemljišta (u daljem tekstu: katastarsko klasiranje) određuje se kultura i klasa svake parcele plodnog zemljišta.
Katastarsko klasiranje vrši se po katastarskim opštinama u okviru katastarskog sreza, na osnovu prirodnih i ekonomskih uslova proizvodnje i utvrđene osnove klasiranja zemljišta.

Član 3.

Prirodni uslovi proizvodnje koji su od značaja za katastarsko klasiranje su: zemljišna svojstva, nadmorska visina, nagib terena, ekspozicija, erozija, vodoležnost, vodoplavnost i dr.
Ekonomski uslovi proizvodnje koji su od značaja za katastarsko klasiranje su: položaj katastarske opštine u odnosu na centar katastarskog sreza, položaj katastarske parcele u okviru katastarske opštine, pristupačnost putevima, stanje saobraćajnica i drugo.

Član 4.

Parcele plodnog zemljišta, prema načinu korišćenja svrstavaju se u jednu od sledećih osam kultura:
1) njiva;
2) vrt;
3) voćnjak;
4) vinograd;
5) livada;
6) pašnjak;
7) šuma;
8) trstik i močvara.
Neplodne površine i zemljišta koja se koriste za posebne namene ne raspoređuju se ni u jednu kulturu.
Za neplodne površine utvrđuje se vrsta neplodnosti.
Za zemljišta koja služe za posebne namene i ne koriste se u poljoprivredi i šumarstvu, utvrđuje se vrsta namene.

Član 5.

U okviru svake kulture plodnog zemljišta iz člana 4. ovog pravilnika zemljište se raspoređuje u najviše osam klasa.
Raspoređivanje se vrši tako što se zemljište sa najboljim uslovima proizvodnje uvršćuje u prvu klasu, a zemljišta sa lošijim uslovima proizvodnje razvrstavaju u ostale katastarske klase, pri čemu u katastarskom srezu nije dozvoljeno preskakanje rednih brojeva klasa.

II. IZRADA OSNOVE KATASTARSKOG KLASIRANjA ZEMLjIŠTA ZA KATASTARSKI SREZ

Član 6.

Za svaki katastarski srez sačinjava se osnova katastarskog klasiranja zemljišta (u daljem tekstu: osnova klasiranja).
Izrada osnove klasiranja prethodi katastarskom klasiranju u katastarskoj opštini.
Osnova klasiranja obuhvata:
1) utvrđivanje prirodnih i ekonomskih uslova proizvodnje;
2) određivanje sreskih uglednih zemljišta;
3) izradu spiska sreskih uglednih zemljišta;
4) označavanje sreskih uglednih zemljišta;
5) određivanje okvira klasa za pojedine kulture u katastarskim opštinama.

Član 7.

Za svaku klasu postojeće kulture u katastarskom srezu određuje se sresko ugledno zemljište, otvaranjem i proučavanjem pedoloških profila.
U katastarskom srezu u kome se nalazi veći broj pedoloških tipova zemljišta, za svaku postojeću kulturu i klasu može se odrediti više uglednih zemljišta.

Član 8.

Za sresko ugledno zemljište odabira se katastarska parcela prosečne veličine i plodnosti u svojoj katastarskoj klasi, koja se nalazi u većoj grupi katastarskih parcela iste klase i kulture i koja celom svojom površinom ima istu plodnost.
Ako za neku klasu i kulturu ne postoji parcela jednake plodnosti na celoj svojoj površini, za sresko ugledno zemljište može se odabrati i deo parcele koji ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana.

Član 9.

Po određivanju sreskih uglednih zemljišta sačinjava se spisak sreskih uglednih zemljišta za poljoprivredne kulture i spisak sreskih uglednih zemljišta za šume, na obrascima br. 1 i 2, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 10.

Sreska ugledna zemljišta označavaju se na skicama detalja i fotoskicama dvostrukim kvadratom iscrtanim crnim tušem oko kruga u kome je upisana oznaka kulture i klase.

Član 11.

U okviru izrade osnove klasiranja za svaku katastarsku opštinu utvrđuje se broj mogućih klasa po pojedinim kulturama (u daljem tekstu: okviri klasa).

III. KATASTARSKO KLASIRANjE ZEMLjIŠTA U KATASTARSKOJ OPŠTINI

Član 12.

Katastarsko klasiranje u katastarskoj opštini obuhvata:
1) utvrđivanje prirodnih i ekonomskih uslova proizvodnje;
2) određivanje opštinskih uglednih zemljišta;
3) označavanje opštinskih uglednih zemljišta;
4) detaljno klasiranje;
5) izradu spiska opštinskih uglednih zemljišta;
6) izradu spiska delimičnih promena kultura;
7) sastavljanje zapisnika o klasiranju zemljišta.

Član 13.

Katastarsko klasiranje u katastarskoj opštini vrši komisija za katastarsko klasiranje zemljišta prema osnovi klasiranja u katastarskom srezu.

Član 14.

Katastarsko klasiranje u katastarskoj opštini vrši se prema delu osnove klasiranja zemljišta u katastarskom srezu, koji se odnosi na katastarsku opštinu u kojoj se vrši klasiranje zemljišta.
Klasiranje svake kulture u katastarskoj opštini vrši se prema okvirima klasa iz osnove klasiranja katastarskog sreza, počev od određene najbolje klase za tu kulturu, s tim što je dozvoljeno preskakanje pojedinih klasa.

Član 15.

Opštinska ugledna zemljišta odabiraju se po principima koji važe za sreska ugledna zemljišta.
Sreska ugledna zemljišta na teritoriji katastarske opštine ujedno su i opštinska ugledna zemljišta.

Član 16.

Za opštinsko ugledno zemljište jedne kulture i klase uzima se ona parcela koja po svojim prirodnim i ekonomskim uslovima za proizvodnju uz uobičajeni način obrade, najviše odgovara sreskom uglednom zemljištu iste kulture i klase.
U postupku utvrđivanja opštinskih uglednih zemljišta najpre se utvrđuju ugledna zemljišta na delu katastarske opštine na kome su zastupljena najbolja zemljišta svih kultura.

Član 17.

Opštinska ugledna zemljišta označavaju se na skicama detalja i fotoskicama kvadratom izvučenim crnim tušem oko kruga u kome je upisana oznaka kulture i klase.

Član 18.

Određivanje kulture i klase za svaku katastarsku parcelu plodnog zemljišta vrši se prema opštinskom uglednom zemljištu kome ta parcela najviše odgovara po svojim prirodnim i ekonomskim uslovima proizvodnje.
Ako katastarska parcela nije jednake plodnosti na celoj svojoj površini, delovi parcele različite plodnosti dobijaju različite klase.
Na skici detalja, odnosno na fotoskici, delovi parcele različite plodnosti odvajaju se pravim linijama izvučenim zelenim tušem, čiji se položaj određuje odmeranjem od poznatih tačaka utvrđenih premerom.
U slučaju pogrešno upisanih ili dešifrovanih oznaka kultura na skicama detalja, odnosno fotoskicama, ispravka se vrši precrtavanjem crnim tušem, ali tako da budu vidljive prethodno upisane oznake