Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 4. stav 3. tačka 2. Zakona o računovodstvu ("Službeni list SRJ", br. 46/96), savezni ministar za finansije propisuje

PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA BANKE I DRUGE FINANSIJSKE ORGANIZACIJE

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 51 od 10. oktobra 1997; 31/98, 56/98, 45/99, 35/01, 4/02)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir za banke i druge finansijske organizacije (u daljem tekstu: banke) koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2.

Banke iskazuju stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, rashode i prihode i utvrđuju rezultate poslovanja prema sadržini pojedinih računa u kontnom okviru propisanim ovim pravilnikom.

Član 3.

Stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima u Kontnom okviru.
Propisani osnovni računi mogu se raščlanjavati, po potrebi, na analitičke račune, s tim što:
1. U okviru računa 102 - Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima povezanim bankama, 103 - Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima drugim bankama, 152 - Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti povezanim bankama, 153 - Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti drugim bankama, i trocifrenim računima grupe 21 - Kratkoročni krediti i plasmani u dinarima komitentima i grupe 26 - Kratkoročni krediti i plasmani u stranoj valuti komitentima, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje dospelih potraživanja po odgovarajućim pozicijama dugoročnih kredita i plasmana.
2. U okviru računa klase 1 - Krediti i plasmani bankama, klase 2 - Krediti i plasmani komitentima i računa grupe 30 - Hartije od vrednosti i drugi plasmani namenjeni prodaji, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje indirektnih otpisa za procenjeni iznos nenaplativih potraživanja po kreditima i drugim plasmanima - analitički računi ispravke vrednosti za nenaplativa potraživanja (račun 650).
3. U okviru računa grupe 33 - Nematerijalna ulaganja i računa grupe 34 - Osnovna sredstva, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje amortizovane vrednosti ovih sredstava - analitički računi ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava (račun 642).
4. U okviru računa grupe 30 - Hartije od vrednosti i drugi plasmani namenjeni prodaji, grupe 31 - Dugoročna ulaganja u hartije od vrednosti, grupe 32 - Učešća u kapitalu, računa 304 i 305 - Sopstvene akcije, računa 580 - Obaveze za sopstvene hartije od vrednosti i računa 581 - Obaveze za ostale hartije od vrednosti, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje odstupanja tržišne vrednosti ovih sredstava i obaveza od njihove nabavne vrednosti.
5. U okviru računa 300 do 307 računa grupe 30 - Hartije od vrednosti i drugi plasmani namenjeni prodaji, grupe 31 - Dugoročna ulaganja u hartije od vrednosti, računa 580 - Obaveze za sopstvene hartije od vrednosti i računa 581 - Obaveze za ostale hartije od vrednosti, banka obezbeđuje posebne analitičke račune i za iskazivanje iznosa kamata sadržanih u hartijama od vrednosti koje se odnose na budući period (računi 388, 389 i 598 i 599).
6. U okviru računa 308 i 309 računa grupe 30 - Hartije od vrednosti i drugi plasmani namenjeni prodaji, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje nominalnog iznosa otkupljenih plasmana i iznosa odstupanja nabavne vrednosti od nominalne vrednosti tih plasmana.
7. U okviru računa 388 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja u dinarima, 389 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti, 598 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja u dinarima i 599 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje iznosa potraživanja i obaveza po osnovu obračunate suspendovane kamate.
8. U okviru računa 801 - Opšta rezervisanja, 652 - Rashodi opštih rezervisanja za dugoročne rizike i 732 - Prihodi od ukidanja neiskorišćenih opštih rezervisanja za dugoročne rizike, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje iznosa po vrstama rezervisanja.
9. U okviru računa grupe 60 - Rashodi kamata i grupe 70 - Prihodi od kamata, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje iznosa koji su originalno (u momentu nastanka poslovne promene) nominirani u dinarima i iznosa koji su originalno nominirani u stranoj valuti.
10. Na računu 711 - Provizije po izdatim garancijama i drugim jemstvima, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje jednokratno obračunatih provizija i provizija koje se obračunavaju na preostali iznos izdatih garancija i drugih jemstava na principu kamata.
11. Na računu 760 - Naplaćena otpisana potraživanja, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje naplaćenih potraživanja koja su otpisana u tekućem obračunskom periodu i naplaćenih potraživanja koja su otpisana u prethodnom obračunskom periodu.
12. U okviru osnovnih računa klasa 1 i 2, banka obezbeđuje posebne analitičke račune za iskazivanje vrednosti subordiniranih plasmana. Pod subordiniranim plasmanima podrazumevaju se plasmani koji se, u slučaju likvidacije ili stečaja pravnog lica, mogu da naplate samo nakon što se obaveza prema ostalim poveriocima pravnog lica u stečaju isplate u punom iznosu.
Podaci na sintetičkim (trocifrenim) računima obezbeđuju se na način koji odgovara tehnici koja se uobičajeno primenjuje u vođenju knjigovodstva.

Član 4.

Račune propisane Kontnim okvirom banke dalje raščlanjuju prema svojim potrebama.

II. SADRŽINA GRUPA RAČUNA I POJEDINIH RAČUNA

Klasa 0: Gotovina i gotovinski ekvivalenti, depoziti kod Narodne banke Jugoslavije i kratkoročne hartije od vrednosti koje se mogu refinansirati kod Narodne banke Jugoslavije

Član 5.

Na grupi računa 00 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti, iskazuju se depoziti po viđenju (žiro-račun i devizni računi) kod NBJ - ZOP i drugih banaka u zemlji i inostranstvu, gotovina u blagajni, gotovinski ekvivalenti i plemeniti metali i neposredno utrživi predmeti od plemenitih metala.
Na računu 000 - Žiro-račun, iskazuju se isključivo poslovna sredstva na žiro-računu kod NBJ - ZOP i ukupan promet preko žiro-računa banke. Iznos sredstava iskazan na ovom računu jednak je stanju na izvodu žiro-računa banke ako je to stanje pozitivno ili jednako nuli. Potražni saldo na žiro-računu na dan bilansa iskazuje se na računu 408 - Krediti za dnevnu likvidnost od Narodne banke Jugoslavije. Svi prolazni i privremeni računi žiro-računa iskazuju se u okviru računa 139 - Prolazni i privremeni računi žiro računa.
Na računu 001 - Gotovina u blagajni u dinarima, iskazuju se gotovina u blagajni i gotovinski promet koji se vrši preko blagajne, gotovina u trezoru i gotovina na putu (sabirni centar, trezor i sl).
Na računu 002 - Ostala novčana sredstva u dinarima, iskazuju se ostala sredstva na računima namenjena poslovanju i neposredno unovčive (uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti) hartije od vrednosti (obveznice, blagajnički zapisi, državni zapisi, certifikati o depozitu i slične hartije od vrednosti), sa rokom dospeća najviše do tri meseca, i koje su, u skladu sa poslovnom politikom banke, pribavljene za potrebe očuvanja primarnih rezervi likvidnosti.
Na računu 003 - Devizni računi kod povezanih banaka, iskazuju se transakcioni i ostali devizni depoziti po viđenju kod povezanih banaka u zemlji i inostranstvu. Na dan bilansa iznos sredstava iskazan na ovom računu jednak je stanju na deviznom računu kod povezane