Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 11. stav 3. Zakona o računovodstvu ("Službeni list SRJ", br. 46/96), savezni ministar za finansije propisuje

PRAVILNIK

O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA BILANS STANjA I BILANS USPEHA ZA PREDUZEĆA I ZADRUGE

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 6/97, 3/98, 17/2000, 24/2000, 4/02)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se obrasci i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja i Bilans uspeha za preduzeća i zadruge (u daljem tekstu: preduzeća).
Obrasci Bilans stanja i Bilans uspeha odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 2.

Prilikom popunjavanja obrazaca iz člana 1. ovog pravilnika, podaci se unose na određene pozicije iz kolone 2, odnosno oznake AOP-a iz kolone 3, sa grupa računa i računa označenih u koloni 1.
U pogledu sadržine pojedinih grupa računa i računa koji su označeni u koloni 1 obrazaca postupa se prema odredbama Pravilnika o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za preduzeća i zadruge ("Službeni list SRJ", br. 6/97).
U obrasce iz člana 1. ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3.

U prvom redu preambule obrazaca iz člana 1. ovog pravilnika, Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja (u daljem tekstu: Zavod) prilagođava obrasce za automatsku obradu podataka (AOP).

Član 4.

Preduzeće dostavlja Zavodu polugodišnji i godišnji račun na propisanim obrascima, u jednom primerku.

Član 5.

Preduzeće kod koga je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja, prodaja preduzeća ili vlasnička transformacija, ili se otvori postupak redovne likvidacije ili postupak stečaja, sa stanjem na dan 30. juna a koje sastavlja i podnosi godišnji račun u skladu sa članom 10. st. 2, 3. i 4. Zakona o računovodstvu ("Službeni list SRJ", br. 46/96), dostavlja Zavodu, u rokovima propisanim za dostavljanje polugodišnjeg računa, podatke na obrascima na kojima se sastavlja polugodišnji račun, sa naznakom: "Prethodni podaci za zbirnu obradu".

Član 6.

Radi obezbeđivanja zbirnih podataka, preduzeće kod koga je nastala statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja preduzeća dužno je da uz polugodišnji račun, odnosno godišnji račun dostavi Zavodu i podatke za period pre nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje. Te podatke preduzeće obezbeđuje na osnovu knjigovodstvene i druge evidencije i polugodišnjih i godišnjih računa.
Za period do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje preduzeća, preduzeće dostavlja Zavodu podatke na obrascima na kojima se sastavlja polugodišnji, odnosno godišnji račun, sa naznakom: "Do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje".
Prilikom dostavljanja podataka za period pre nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje preduzeća, preduzeće obezbeđuje uporedivost podataka prethodne i tekuće godine po teritoriji i delatnosti, kao i to da se podaci ne ponavljaju kod više preduzeća. U tom cilju preduzeće postupa na sledeći način:
1) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja preduzeća nastala u tekućoj godini, za preduzeće koje je prestalo sa poslovanjem podaci se iskazuju:
- na obrascu Bilans stanja, u koloni 4 - stanje iz kolone 7 aktive i kolone 5 pasive godišnjeg računa prethodne godine, odnosno početno stanje 1. januara tekuće godine;
- na obrascu Bilans uspeha, u koloni 5 - podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja, prodaje preduzeća ili vlasničke transformacije, a u koloni 4 - podaci o poslovanju za period za koji se sastavlja polugodišnji račun, odnosno za celu prethodnu godinu po godišnjem računu;
2) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja preduzeća nastala u prethodnoj godini, za preduzeće koje je prestalo sa poslovanjem, u koloni 4 obrasca Bilans uspeha iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, nezavisno od toga da li se podaci daju po polugodišnjem ili po godišnjem računu;
3) (brisana)
4) ako je statusna promena, promena oblika organizovanja ili prodaja preduzeća nastala 31. decembra, za preduzeće koje je prestalo sa poslovanjem na obrascu Bilans uspeha podaci se iskazuju samo u koloni 4.

II. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANjA

Član 7.

U obrazac Bilans stanja preduzeće unosi podatke u kolone 4 do 7, prema sadržini grupa računa i računa, označenih u koloni 1 ovog obrasca.
U obrazac Bilans stanja, prilikom izrade polugodišnjeg i godišnjeg računa, kao i prilikom nastanka statusnih promena, promena oblika organizovanja ili prodaje preduzeća, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, pod oznakom AOP-a br. 001 do 054 u aktivi i 101 do 148 u pasivi unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 4 unose se podaci iz kolone 7 aktive i kolone 5 pasive godišnjeg računa prethodne godine (početno stanje), a za tekuću godinu, odnosno za period za koji se sastavljaju polugodišnji i godišnji računi podaci se unose u kolone 5 i 6 aktive i kolonu 5 pasive, uzimanjem stanja sa računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja, a podaci za kolonu 7 u aktivi utvrđuju se oduzimanjem iznosa iskazanih u koloni 6 od iznosa iskazanih u koloni 5.
Ako su podaci u koloni 7 aktive i koloni 5 pasive iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 4 unose se tako korigovani podaci.
U obrazac Bilans stanja pod oznakom AOP-a br. 055 - Vanbilansna aktiva i br. 149 - Vanbilansna pasiva iskazuju se stanja sa konta vanbilansne evidencije iz kolone 1 ovog obrasca.

III. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 8.

U obrazac Bilans uspeha preduzeće unosi podatke u kolone 4 i 5, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) ovog obrasca.
U obrazac Bilans uspeha, prilikom izrade polugodišnjeg i godišnjeg računa, kao i prilikom nastanka statusnih promena, promena oblika organizovanja ili prodaje preduzeća, otvaranja, odnosno zaključenja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, unose se podaci pod oznakom AOP BR. 201 do 237 - Poslovni prihodi i rashodi, pod oznakom AOP br. 238. do 250 - Finansijski prihodi i rashodi, pod oznakom AOP br. 251 do 269 - Neposlovni i vanredni prihodi i rashodi, pod oznakom AOP br. 270 do 271 - Bruto rezultat preduzeća, pod oznakom AOP br. 272 do 273 - Dobitak i gubitak, pod oznakom AOP br. 274 - Porezi i doprinosi iz dobitka, pod oznakom AOP br. 275 do 277 - Neto rezultat preduzeća, pod oznakom AOP br. 278 - Ukupni prihodi, a pod oznakom AOP br. 279 - Ukupni rashodi. Podaci se unose sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca tako što se u kolonu 4 unose podaci iz kolone 5 obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu, odnosno za period za koji se sastavljaju polugodišnji i godišnji računi podaci se unose u kolonu 5 sa grupa računa i računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.
Ako su podaci u koloni 5 iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 4 unose se tako korigovani podaci.

IV. PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 9.

Izuzetno od odredbi člana 8. stav 2. ovog pravilnika, po periodičnom i godišnjem računu za 1997. godinu ne unose se podaci u kolonu 4 obrasca Bilans uspeha.

Član 10.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

: