Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 11. Osnovnog zakona o prometu i smeštaju zapaljivih tečnosti i gasova ("Službeni list SFRJ", br. 10/65 i 25/70), u saglasnosti sa saveznim sekretarom za privredu, savezni sekretar za unutrašnje poslove propisuje

PRAVILNIK

O IZGRADNjI POSTROJENjA ZA TEČNI NAFTNI GAS I O USKLADIŠTAVANjU I PRETAKANjU TEČNOG NAFTNOG GASA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 24/71, "Sl. glasniku RS", br. 24 od 30. marta 2012)

Član 1.

Izgradnja postrojenja za tečni naftni gas i uskladištavanje i pretakanje tečnog naftnog gasa vrše se na način određen Tehničkim propisima o izgradnji postrojenja za tečni naftni gas i o uskladištavanju i pretakanju tečnog naftnog gasa, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 2.

U postojećim postrojenjima za tečni naftni gas moraju se mere obezbeđenja predviđene odredbama ovog pravilnika sprovesti u roku od dve godine od dana njegovog stupanja na snagu.

Član 3.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o upotrebi tečnih gasova u domaćinstvima i ugostiteljskim, zanatskim i trgovinskim radnjama ("Službeni list FNRJ", br. 34/62).

Član 4.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

TEHNIČKI PROPISI O IZGRADNjI POSTROJENjA ZA TEČNI NAFTNI GAS I O USKLADIŠTAVANjU I PRETAKANjU TEČNOG NAFTNOG GASA

1. OBJAŠNjENjE POJMOVA

1.1 Niže navedeni pojmovi, u smislu ovih propisa, imaju sledeća značenja:

1.2 Tečni naftni gas (u daljem tekstu: gas) su naftni ugljovodonici (propan, propen, butan, buten i njihovi izomeri) i njihove smeše u tečnom ili gasovitom stanju, čiji parni pritisak prelazi 1,25kp/cm2pri 40oC, koji odgovaraju jugoslovenskim standardima.

1.3 Parni pritisak je pritisak para gasa izražen ukp/cm2pri 40oCu ravnotežnom stanju sa tečnošću.

1.4 Maksimalni dozvoljeni radni pritisak je najveći dozvoljeni unutrašnji radni pritisak ukp/cm2pri 40oC, za koji je posuda konstruisana ili najveći unutrašnji radni pritisak koji odobrava nadležna inspekcija.

1.5 Ispitni pritisak je unutrašnji pritisak ukp/cm2koji je za 50% veći od radnog pritiska pri 40oC.

1.6 Rezervoar za gas je svaka zatvorena posuda izrađena i odobrena za punjenje gasom (prenosni rezervoar, stabilni rezervoar, transportna cisterna), koja ispunjava uslove predviđene važećim jugoslovenskim standardima.

1.7 Postrojenje za gas je rezervoar, boca ili drugi uređaj odnosno skup uređaja koji predstavlja jednu tehnološku celinu.

1.8 Boca za gas je posuda cilindričnog oblika koja se može upotrebljavati samo u vertikalnom položaju.

1.9 Prenosni rezervoari (kontejneri) su posude specijalno izgrađene i opremljene za transport i uskladištavanje gasa, punjenja 250, 500, 1000 i 2000 kg.

1.10 Oprema za gas je oprema otporna na dejstvo gasa i nepropusna do pritiska koji je na njoj označen.
1.11 Isparivač je uređaj za isparavanje gasa.
1.12 Pokazivač nivoa je uređaj koji pokazuje nivo tečne faze gasa u posudi.
1.13 Primarni regulacioni krug su uređaji na instalaciji ili postrojenju za gas, koji su pod pritiskom jednakim ili većim od pritiska u rezervoaru.
1.14 Sekundarni regulacioni krug su svi uređaji na instalaciji ili postrojenju za gas, iza prvostepene redukcije pritiska, koji su pod pritiskom manjim od pritiska u rezervoaru.
1.15 Prvostepena redukcija pritiska su uređaji za redukciju pritiska (smanjenje pritiska u rezervoaru), koji mogu reducirati pritisak u tečnoj ili parnoj fazi gasa.
1.16 Drugostepena redukcija i regulacija pritiska su uređaji za redukciju i regulaciju pritiska na radni pritisak trošila.
1.17 Uređaj za mešanje je postrojenje koje se upotrebljava za prethodno mešanje isparenog gasa sa vazduhom pre njegove distribucije i potrošnje.
1.18 Stepen punjenja je procentualni odnos težine gasa u posudi i težine vode, koju bi ta posuda sadržavala na temperaturi od 15oC.
1.19 Uskladištavanje gasa je svako trajno ili privremeno držanje gasa u rezervoarima i bocama radi proizvodnje (skladišta proizvođača), distribucije (skladišta distributera) i potrošnje (skladišta potrošača).
1.20 Trajno držanje gasa je uskladištavanje gasa u trajanju dužem od 180 dana.
1.21 Privremeno držanje gasa je uskladištavanje gasa u pokretne posude (transportne cisterne, prenosne rezervoare i boce).
1.22 Pretakalište su mesto i uređaji za priključenje transportnih cisterni na stabilnu instalaciju.
1.23 Pristupni put je put odnosno kolosek predviđen za pristup transportnih cisterni pretakalištu, koji je sastavni deo pretakališta.
1.24 Sigurnosni uređaj je ventil ili druga naprava koja štiti delove postrojenja od pritiska iznad propisanih vrednosti.
1.25 Pritisak otvaranja sigurnosnog ventila je pritisak pri kojem počinje otvaranje ventila i ispuštanje gasa. On mora biti za 10% veći od maksimalno dozvoljenog radnog pritiska posude odnosno cevovoda na kome je sigurnosni ventil instaliran.
1.26 Zaporni organ je ventil za zatvaranje, zasun, slavina ili slični uređaj postavljen na postrojenju za zatvaranje tečne ili parne faze gasa.
1.27 Ventil protiv loma cevi je ventil koji odvaja delove postrojenja (posude i cevovode) zatvaranjem protoka gasa u slučaju loma spoja ispred njega i ne može se smatrati zapornim organom.
1.28 Pokazivač protoka je uređaj za pokazivanje protoka tečne faze ga sa.
1.29 Regulator nivoa je uređaj koji reguliše visinu nivoa tečne faze gasa.
1.30 Odgovarajuća ventilacija je ventilacija koja onemogućava stvaranje koncentracije gasa u vazduhu veće od 25% od donje granice zapaljivosti.
1.31 Transportna cisterna (auto-cisterna, cisterna prikolica, vagon-cisterna i sl.) je rezervoar cilindričnog oblika zapremine do 80 m3čvrsto vezan za pokretno postolje, koji se upotrebljava za transport gasa.
1.32 Sistem sa bocama je svaka instalacija za korišćenje gasa kod koje se za uskladištavanje koriste boce.
1.33 Sistem sa rezervoarima je svaka instalacija za korišćenje gasa kod koje se za uskladištenje koriste rezervoari.
1.34 Odobren (atestiran) rezervoar ili uređaj odnosno odobrena (atesti rana) oprema je svaki rezervoar ili uređaj odnosno oprema koji su ispitani od strane ovlašćene domaće ustanove ili priznate inostrane ustanove odnosno koji ispunjavaju uslove predviđene važećim jugoslovenskim standardom.
1.35 Siguran uređaj je uređaj ispitan i u praksi proveren od strane ovlašćenih stručnjaka.
1.36 Značajni objekti su najbliži mogući izvori paljenja ili objekti na susednom zemljištu koji ne pripadaju postrojenju.
1.37 Punjenje po zapremini je sadržaj posude (rezervoara, transportne cisterne ili boce) koji je dostigao određenu zapreminu.
1.38 Punjenje po težini je sadržaj posude (rezervoara, transportne cisterne ili boce) koji je određen merenjem posude pre i posle punjenja.

2. POSTROJENjA ZA GAS

2.1 Rezervoari za gas
2.1.1 Zajedničke odredbe
2.1.1.1 Rezervoar za gas mora biti odobren.
2.1.1.2 Rezervoar može biti nadzemni i podzemni.
2.1.1.3 Nadzemni rezervoar može biti:
- cilindričnog ili kuglastog oblika;
- ležeći ili stojeći;
- stabilni (nepokretni) ili prenosni (pokretni).
2.1.1.4 Podzemni rezervoar može biti ležeći i cilindričnog oblika.
2.1.1.5 Rezervoar mora imati sledeće oznake:
1) naziv proizvođača;
2) fabrički broj;
3) godinu izrade;
4) debljinu plašta i podnice;
5) oznaku materijala od kog je izrađen;
6) žig ili druge oznake nadležne inspekcije;
7) ukupni sadržaj posude;
8) radni pritisak za koji je rezervoar izrađen ukp/cm2;
9) oznaku maksimalnog dozvoljenog punjenja gasom pri temperaturi od 40oC, a u skladu sa tabelom 3. koja je odštampana uz ove propise i čini njihov sastavni deo, i to:
- za gas koji je samo butan,
- za gas koji je samo propan ili smeša propana i butana. Oznake se ispisuju u litrima ili kilogramima, a prema specifičnoj težini gasa;
10) natpis: SAMO ZA TEČNI NAFTNI GAS ČIJI PARNI PRITISAK NE PRELAZI 6,6