Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 152. stav 5. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 52/11 i 55/13),
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donosi

PRAVILNIK

O ISPITU I STRUČNOM USAVRŠAVANjU PROSVETNIH SAVETNIKA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 78 od 3. septembra 2013, 86/13)

Predmet Pravilnika

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se: program, način i rok za polaganje ispita za prosvetnog savetnika, sastav i način rada komisije ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: Ministarstvo) pred kojom se polaže ispit, obrazac uverenja o položenom ispitu za prosvetnog savetnika, naknadu za rad članova komisije, program i oblike stručnog usavršavanja prosvetnog savetnika i druga pitanja u vezi sa stručnim usavršavanjem prosvetnog savetnika.

Program ispita za prosvetnog savetnika

Član 2.

Ispit za prosvetnog savetnika (u daljem tekstu: ispit) ima za cilj da utvrdi posedovanje neophodnih znanja i sposobnosti za prosvetnog savetnika, kao i da je ovladao veštinama potrebnim za vršenje stručno-pedagoškog nadzora.
Programom ispita obuhvaćene su teme čija se primena proverava na ispitu.
Program ispita dat je u Prilogu 1 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Polaganje ispita

Član 3.

Ispit polaže državni službenik Ministarstva koji obavlja poslove prosvetnog savetnika (u daljem tekstu: zaposleni).

Rok za polaganje ispita

Član 4.

Zaposleni podnosi zahtev za odobravanje polaganja ispita najkasnije u roku od tri meseca od dana prijema u radni odnos, odnosno od raspoređivanja na radno mesto na kome se obavljaju poslovi prosvetnog savetnika.
Ispit se polaže u roku od šest meseci od dana prijema zaposlenog u radni odnos, odnosno od raspoređivanja na radno mesto na kome se obavljaju poslovi prosvetnog savetnika.
Ako rok za polaganje ispita ističe u vreme trajanja letnjeg školskog raspusta, ispit se polaže najkasnije do 30. septembra tekuće godine.

Ispit

Član 5.

Ispit se sastoji iz:
1) pismenog rada,
2) ostvarivanja neposrednog uvida u rad ustanove, odnosno doma učenika, nastavnika, vaspitača, stručnog saradnika i direktora, u skladu sa izabranom temom,
3) obrazlaganja ocene ostvarenosti posećenog oblika obrazovno-vaspitnog rada kome je prisustvovao i odbrane pismenog rada.

Komisija

Član 6.

Ministar nadležan za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: ministar) obrazuje komisiju od pet članova, od kojih je jedan predsednik i četiri člana komisije i to: tri člana iz reda zaposlenih u Ministarstvu i po jednog člana iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
Za članove komisije imenuju se lice koje je steklo visoko obrazovanje na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine ili na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije ili specijalističke strukovne studije) po propisu koji uređuje visoko obrazovanje, počev od 10. septembra 2005. godine i najmanje osam godina rada u oblasti obrazovanja, odnosno u državnim organima, organima autonomne pokrajine ili organima jedinice lokalne samouprave na poslovima obrazovanja i vaspitanja i licencu za nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika.
Ministar obrazuje jednu ili više ispitnih komisija, po potrebi.

Način polaganja ispita

Član 7.

U roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, komisija određuje:
- temu pismenog rada,
- ustanovu ili dom učenika gde će zaposleni ostvariti neposredan uvid u rad ustanove, odnosno doma učenika, nastavnika, vaspitača, stručnog saradnika i direktora,
- mesto i vreme odbrane pismenog rada i obrazlaganja ocene ostvarenosti posećenog oblika obrazovno-vaspitnog rada kome je zaposleni prisustvovao.
Zaposlenom i ustanovi, odnosno domu učenika gde se vrši neposredan uvid u njihov rad dostavlja se, 15 dana pre polaganja ispita, pismeno obaveštenje o polaganju ispita koje sadrži:
1) temu za pismeni rad,
2) vreme i način predaje rada komisiji,
3) ustanovu, odnosno dom učenika gde će se vršiti neposredan uvid u rad ustanove, odnosno doma učenika, nastavnika, vaspitača, stručnog saradnika i direktora i početak ovog dela ispita,
4) mesto i vreme odbrane pismenog rada i obrazlaganja ocene ostvarenosti posećenog oblika obrazovno-vaspitnog rada kome je zaposleni prisustvovao,
5) sastav komisije pred kojom se polaže ispit.

Tok ispita

Član 8.

Ispit se polaže u Ministarstvu i u ustanovi, odnosno domu učenika gde se vrši neposredan uvid u rad ustanove, odnosno doma učenika, nastavnika, vaspitača, stručnog saradnika i direktora.
Ispit počinje dostavljanjem pet primeraka pismenog rada predsedniku komisije u roku od sedam radnih dana od dana prijema obaveštenja o polaganju ispita. Predsednik komisije dostavlja rad članovima komisije.
Pismeni rad ima do 10 strana kucanog teksta, format A4, margine 2,5 i pismoTimes New Roman, veličine slova 12pti proreda 1, i izrađuje se u pet primeraka. Komisija pregleda pismeni rad u roku od pet radnih dana od dana prijema rada.
Svaki član komisije daje ocenu sa obrazloženjem za pismeni rad, a završna ocena se donosi usaglašavanjem svih članova komisije.
Zaposleni koji je za pismeni rad dobio ocenu "položio" pristupa polaganju preostalog dela ispita.

Ocenjivanje na ispitu

Član 9.

Komisija ocenjuje odvojeno svaki deo ispita i na osnovu toga daje ocenu o ispitu u celini.
Uspeh zaposlenog na ispitu se ocenjuje opisnom ocenom "položio" ili "nije položio".
Zaposleni koji ne pokaže neophodna znanja, veštine i sposobnosti za prosvetnog savetnika, ocenjuje se ocenom "nije položio".
Zaposleni koji iz jednog od tri dela ispita bude ocenjen ocenom "nije položio", kao i zaposleni koji bez opravdanog razloga nije predao pismeni rad u roku, nije pristupio izvođenju odgovarajućeg oblika obrazovno-vaspitnog rada u ustanovi ili domu učenika ili je u toku ispita odustao od daljeg polaganja, nije položio ispit.
Zaposlenom koji položi ispit izdaje se uverenje o položenom ispitu za prosvetnog savetnika.

Odlaganje polaganja ispita

Član 10.

Ako je zaposleni sprečen da pristupi polaganju ispita ili dela ispita, dužan je da o tome obavesti Ministarstvo do početka ispita ili dela ispita i dostavi dokaze o razlozima sprečenosti, najkasnije u roku od tri dana od dana kada je obavestio Ministarstvo.
Ministarstvo procenjuje opravdanost razloga zbog kojih zaposleni nije pristupio polaganju ispita ili dela ispita.
Ako je izostanak opravdan, Ministarstvo određuje novi rok za polaganje ispita i o tome obaveštava zaposlenog.

Zapisnik

Član 11.

O toku ispita vodi se zapisnik koji potpisuju predsednik i svi članovi komisije.
Zapisnik sadrži: sastav komisije i rešenje ministra kojim je komisija imenovana, ime i prezime zaposlenog, broj i datum obaveštenja o