Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15. Zakona o inspekciji rada (...) propisujem

PRAVILNIK

O HIGIJENSKIM I TEHNIČKIM ZAŠTITNIM MERAMA PRI RADU U KUDELjARAMA

(Objavljen u "Sl. listu FNRJ", br. 46/47, + 15/65)

I. MOČENjE KONOPLjE

Član 1.

Konoplja se može močiti jedino u bazenima sagrađenim u tu svrhu. Zabranjeno je močiti konoplju u barama ili bilo kakvoj drugoj stajaćoj ili tekućoj vodi.

Član 2.

Zidovi bazena za močenje konoplje moraju biti potpuno obloženi materijalom koji će sprečavati svako odronjavanje zemlje, stvaranje blata i mulja u bazenima.
Pod bazena za močenje konoplje mora biti tako izgrađen da konoplja koja se moči ne može doći u dodir sa zemljom na dnu bazena. U tu svrhu pod bazena ima se pokriti ciglama ili betonirati.
Pod bazena za močenje konoplje ima biti izgrađen pod blagim nagibom sa slivnikom i otvorom na najnižem delu bazena radi ispuštanja vode i sa prelivom na gornjoj ivici površine vode za odliv suvišne vode.

Član 3.

Pena i druga nečistoća koja se u toku močenja konoplje sakuplja na površini vode ima se pre ispuštanje vode iz bazena sakupiti i izbaciti iz bazena, kako bi se sprečilo da pena sa nečistoćom na konoplji dospe u kudeljaru.

Član 4.

Za vodu koja se ispušta iz bazena primenjivaće se propisi o otpadnim vodama.

Član 5.

Za močenje konoplje treba upotrebljavati čistu vodu. Zabranjeno je upotrebljavati vodu u kojoj je već močena konoplja.

Član 6.

Rad oko slaganja konoplje u bazenima radi močenja i rad oko vađenja konoplje posle močenja dozvoljen je samo ako je voda iz bazena potpuno ispuštena.
Pritiskivanje konoplje u bazenima dozvoljeno je jedino sredstvima koja ne zagađuju i ne prljaju vodu.

Član 7.

Radnici uposleni na vađenju močene konoplje iz bazena moraju biti snabdeveni gumenim čizmama i nepromočivom odećom (ogrtačem).

Član 8.

Bazeni za močenje, kao i mesta za sušenje konoplje posle močenja, moraju biti što dalje od naseljenog mesta, a najmanje 100 m od same kudeljare.

II. PRERADA KONOPLjE

Radne prostorije

Član 9.

Ložište parnog kotla mora biti odvojeno požarnim zidom od ostalih radnih prostorija u kojima se prerađuje konoplja ili smešta kudelja. Eventualni pomoćni prolazi u požarnom zidu imaju biti snabdeveni gvozdenim vratima.
U dimnjaku parnog kotla mora postojati uređaj za hvatanje varnica.

Član 10.

Ukoliko je prostorija za smeštaj pozdera (otpadne ljuske) vezana otvorom sa odeljenjem ložišta, otvor mora biti snabdeven gvozdenim vratima, koja će se otvarati samo za vreme unošenja pozdera (otpadne ljuske) u odeljenje ložišta. Ova vrata inače moraju biti uvek zatvorena.
Zabranjuje se držanje veće količine pozdera (otpadne ljuske) u odeljenju ložišta.

Član 11.

Visina radnih prostorija u kojima se vrši mehanička prerada konoplje u kudelju mora iznositi najmanje 5 m.

Osvetljenje radnih prostorija

Član 12.

U radnim prostorijama u kojima se vrši mehanička prerada konoplje neposredna dnevna svetlost mora biti obezbeđena zastakljenim prozorima. Površina prozora mora iznositi najmanje 1/6 površine poda radnih prostorija.

Član 13.

U radnim prostorijama u kojima se vrši mehanička prerada konoplje ili smešta kudelja dozvoljeno je kao veštačko osvetljenje isključivo električno osvetljenje.

Provetravanje

Član 14.

Radne prostorije u kojima se prerađuje konoplja moraju biti snabdevene veštačkom ventilacijom.

Transmisija

Član 15.

Po mogućnosti treba težiti pojedinačnom pogonu pojedinih mašina radilica.
Svi pokretni delovi transmisije imaju biti potpuno ograđeni, i to punim ogradama do visine od 2 m iznad poda radne prostorije.

Član 16.

Svaka mašina radilica mora imati radnu i praznu remenicu radi nezavisnog puštanja u rad i zaustavljanja svake pojedine mašine radilice. Ovo se ne odnosi na mašine radilice sa pojedinačnim pogonom.
Svi pokretni delovi mašina radilica moraju biti potpuno ograđeni, i to sa punim ogradama.

Lomilice (breheri), trlice (rifleri) i mahalice (švingeri)

Član 17.

Poluga za zaustavljanje lomilice i trlice mora biti tako postavljena da se one mogu zaustaviti kako sa prednjeg (ulaznog) tako i sa stražnjeg (izlaznog) radnog mesta.
Ispred ulaznih valjaka mora postojati četvorougaoni gvozdeni ili limom obloženi drveni levak