Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 24. Zakona o mladima ("Službeni glasnik RS", broj 50/11),
Ministar omladine i sporta donosi

PRAVILNIK

O FINANSIRANjU I SUFINANSIRANjU PROGRAMA I PROJEKATA OD JAVNOG INTERESA U OBLASTIMA OMLADINSKOG SEKTORA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 8 od 3. februara 2012, 11/13)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se način odobravanja programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora (u daljem tekstu: programi i projekti) i dodele sredstava, izgled i sadržina obrasca za konkurisanje i dokumentacija koja se uz predlog programa ili projekta podnosi, sadržina i izgled izveštaja o realizaciji programa i projekata i način praćenja realizacije odobrenih programa i projekata.

Član 2.

Raspored i korišćenje sredstava za programe i projekte vrši se u skladu sa zakonom, ovim pravilnikom i planom izvršenja budžeta za tekuću budžetsku godinu ministarstva nadležnog za poslove omladine (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 3.

Sredstva za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata dodeljuju se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Član 4.

Pravo da konkurišu za dodelu sredstava za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata imaju udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi, lokalne samouprave i ustanove, naučnoistraživački instituti i druga pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji (u daljem tekstu: nosioci programa i projekata), u skladu sa članom 21. stav 1. Zakona o mladima ("Službeni glasnik RS", broj 50/11 - u daljem tekstu: Zakon).
Udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi ostvaruju pravo iz stava 1. ovog člana pod uslovom da su upisani u Jedinstvenu evidenciju udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza (u daljem tekstu: Jedinstvena evidencija).
Nosioci programa i projekata moraju ispunjavati uslove iz člana 22. st. 1. i 2. Zakona.

Član 5.

Tekst konkursa se objavljuje u najmanje jednom od dnevnih listova koji izlaze na teritoriji cele Republike Srbije, kao i na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva, a sastavni deo svakog konkursa čine Smernice, koje utvrđuje Ministarstvo, i koje se objavljuju na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva.
Smernicama se naročito određuju:
1) ciljevi konkursa;
2) bliži uslovi i kriterijumi, koji se odnose na konkretan konkurs;
3) elementi predloga programa i projekata i način njihovog vrednovanja;
4) rokovi i način prijavljivanja na konkurs.
Rok za konkurisanje ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja konkursa u dnevnom listu.

Član 6.

Nosioci programa i projekata iz člana 4. stav 1. ovog pravilnika podnose prijavu za konkurisanje, na Obrascu OPK - Prijava za konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora (u daljem tekstu: Prijava), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Prijava se preuzima u prostorijama ili na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva.
Za tačnost i istinitost podataka navedenih u Prijavi odgovorno je lice koje potpisuje Prijavu.
Uz Prijavu se dostavljaju i:
1) predlog programa ili projekta sa prilozima koji se odnose na konkretan konkurs;
2) kopija Potvrde o registraciji redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za prethodnu finansijsku godinu ukoliko je ista dostavljena od strane Agencije za privredne registre, odnosno bilans prihoda i rashoda i bilans stanja za prethodnu finansijsku godinu sa dokazom da je izveštaj podnet Agenciji za privredne registre ukoliko je obrada dokumentacije od strane Agencije za privredne registre u toku (dostavljaju samo udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi, u skladu sa konkretnim konkursom);
3) overena kopija obrasca PDN (dostavljaju samo udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi, u skladu sa konkretnim konkursom);
4) izjava zastupnika udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza kojom se potvrđuje da nije bilo promena podataka upisanih u Jedinstvenu evidenciju ili popunjen Obrazac OJE-U - Prijava za upis u Jedinstvenu evidenciju udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza, u kojem su naznačene nastale promene.

Član 7.

Ministar nadležan za poslove omladine (u daljem tekstu: ministar) rešenjem obrazuje posebnu radnu grupu - Komisiju za stručni pregled podnetih predloga programa i projekata za finansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora (u daljem tekstu: Komisija).
Komisija ima pet članova, od kojih su tri člana predstavnici zaposlenih u Ministarstvu.
Komisija obavlja stručni pregled i vrednuje predložene programe i projekte, u skladu sa uslovima i kriterijumima navedenim u Zakonu, ovom pravilniku i konkursu i dostavlja ministru predlog za odobrenje programa ili projekta.
Radi potpunijeg sagledavanja kvaliteta predloga programa i projekata Komisija može tražiti pojašnjenja predloga programa i projekta i/ili obaviti intervju sa podnosiocem