Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 99. stav 5. Zakona o srednjoj školi ("Službeni glasnik RS", br. 50/92, 53/93 - dr. zakon, 67/93 - dr. zakon, 48/94 - dr. zakon, 24/96, 23/02, 25/02 - ispravka, 62/03 - dr. zakon, 64/03 - dr. zakon i 101/05 - dr. zakon),
Ministar prosvete i sporta donosi

PRAVILNIK

O EVIDENCIJI U SREDNjOJ ŠKOLI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 31 od 13. aprila 2006, 51/06, 44/13)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj, način vođenja i obrasci matične knjige učenika, knjige evidencije o obrazovno-vaspitnom radu i evidencije o: uspehu učenika na kraju školske godine, podeli predmeta na nastavnike, polaganju ispita, izdatim svedočanstvima, diplomama i drugim javnim ispravama koje vodi, odnosno izdaje srednja škola (u daljem tekstu: škola).

Član 2.

Matična knjiga vodi se posebno za svakog učenika u okviru odeljenja, počev od upisa u školu do završetka obrazovanja.
Matična knjiga vodi se na Obrascu br. 1, u obliku spoljnjeg tabaka i unutrašnjeg lista veličine 29,5x42cm, na 100-gramskoj hartiji, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Broj unutrašnjih listova odgovara broju učenika u odeljenju.
Unutrašnji list poseban je za svakog učenika i popunjava se od upisa učenika u školu do završetka njegovog obrazovanja.
Matičnu knjigu učenika za svako odeljenje vodi odeljenjski starešina.

Član 3.

Knjiga evidencije o obrazovno-vaspitnom radu vodi se posebno za svako odeljenje i sadrži lične podatke o svakom učeniku, evidenciju o uspehu u učenju i vladanju u prvom i drugom polugodištu, dnevnik rada, evidenciju o uspehu svih učenika na kraju polugodišta i na kraju školske godine i evidenciju o podeli predmeta na nastavnike u svakom odeljenju.
Knjiga evidencije o obrazovno-vaspitnom radu vodi se za svaku školsku godinu na Obrascu br. 2, u obliku knjige sa tvrdim koricama veličine 29x42cm, na 80-gramskoj hartiji (osim odeljka: "Ocene učenika po predmetima" na 100-gramskoj hartiji), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Kada se nastava izvodi i na jeziku nacionalne manjine, evidencija se vodi i na jeziku te manjine, osim dnevnika rada (razredna knjiga) koji se vodi samo na jeziku na kome se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad.
Sastavni deo knjige evidencije o obrazovno-vaspitnom radu jeste Knjiga evidencije ostalih oblika obrazovno-vaspitnog rada.
Knjiga evidencije ostalih oblika obrazovno-vaspitnog rada sadrži: spisak nastavnika koji ostvaruju ostale oblike obrazovno-vaspitnog rada, spisak učenika za koje se organizuju ostali oblici obrazovno-vaspitnog rada, evidenciju o njihovoj prisutnosti i evidenciju o časovima - sadržajima rada.
Evidencija iz stava 5. ovog člana vodi se na Obrascu br. 2a, u obliku knjige sa tvrdim koricama 25x35cm, na 80-gramskoj hartiji, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4.

Škola vodi evidenciju o polaganju ispita.
Zapisnik o polaganju ispita vodi se prilikom polaganja: popravnog, razrednog i dopunskog ispita, ispita po prigovoru ili žalbi, ispita za vanrednog učenika ili učenika koji završava školovanje u roku kraćem od predviđenog, ispita za stručnu osposobljenost, završnog ili specijalističkog i maturskog ispita.
Umetničke škole vode zapisnik o polaganju godišnjeg ispita kada je taj ispit propisan nastavnim planom i programom.
Zapisnik o polaganju popravnog, razrednog,