Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 27. stav 5, člana 28. stav 3. i člana 29. stav 5. Zakona o finansiranju političkih aktivnosti ("Službeni glasnik RS", broj 43/11),
Direktor Agencije za borbu protiv korupcije, donosi 21. septembra 2011. godine

PRAVILNIK

O EVIDENCIJAMA PRILOGA I IMOVINE, GODIŠNjEM FINANSIJSKOM IZVEŠTAJU I IZVEŠTAJU O TROŠKOVIMA IZBORNE KAMPANjE POLITIČKOG SUBJEKTA

(Objavljeno u "Sl. glasnik RS", br. 72 od 28 septembra 2011, 25/12, 31/13)

IOSNOVNE ODREDBE

Član 1.

(1) Ovim pravilnikom bliže se uređuju forma, sadržina i način vođenja evidencija o prilozima i o imovini i forma, sadržina i način podnošenja godišnjeg finansijskog izveštaja i izveštaja o troškovima izborne kampanje, koji su propisani Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti (u daljem tekstu: Zakon).
(2) Obrasci evidencija i izveštaja propisani su ovim pravilnikom i njegov su sastavni deo.
(3) Evidencije koje vode politički subjekti su:
1) Evidencija o prilozima koje je primio politički subjekt;
2) Evidencija o imovini političkog subjekta;
(4) Izveštaji koje Agenciji za borbu protiv korupcije (u daljem tekstu: Agencija) podnosi politički subjekti su:
1) Godišnji finansijski izveštaj i
2) Izveštaj o troškovima izborne kampanje.

IIEVIDENCIJE O PRILOZIMA I IMOVINI

Evidencija o prilozima

Član 2.

(1) Politički subjekt vodi evidenciju o svim prilozima koje je primio od pravnih, fizičkih lica i međunarodnih političkih udruženja za finansiranje redovnog rada i izborne kampanje.
(2) Evidencija se vodi po davaocima priloga, po vrsti priloga (novčani prilog, poklon, usluge pružene bez naknade ili pod uslovima koji odstupaju od tržišnih) i hronološki.
(3) U evidenciji iz stava 1. ovog člana kao novčani prilog evidentira se i otpust duga uz napomenu da je prilog dat u formi otpusta duga.
(4) U slučaju koalicije, kao političkog subjekta, koalicinim sporazumom se određuje član koalicije koji vodi evidenciju o prilozima koje prima koalicija.
(5) Članovi koalicije vode i sopstvene evidencije o prilozima.
(6) Evidencija iz stava 1. vodi se na Obrascu E-1.

Vrednost nenovčanih priloga

Član 3.

(1) Vrednost priloga datog u vidu usluge pružene bez naknade ili u vidu poklona iskazuje se kao tržišna vrednost pružene usluge, odnosno datog poklona.
(2) Vrednost priloga datog u vidu usluge pružene pod uslovima koji odstupaju od tržišnih procenjuje se s obzirom na odstupanja od uobičajene cene, roka i mesta izvršenja usluge.
(3) Odstupanja iz st. 1. i 2. ovog člana se moraju naznačiti u ugovoru o pružanju usluga ili o poklonu ili u računu izdatom za pruženu uslugu.
(4) Vrednost priloga iz stava 2. ovog člana iskazuje se kao razlika između tržišne i ugovorene vrednosti pružene usluge.
(5) Usluga pružena pod uslovima koji odstupaju od tržišnih pružena od strane fizičkog lica koje nije registrovano kod nadležnog organa za pružanje takve usluge evidentira se kao usluga pružena bez naknade.

Evidencija o imovini

Član 4.

(1) Politička stranka vodi evidenciju o imovini po vrsti (stalna imovina, obrtna imovina, kapital, dugoročna rezervisanja i obaveze, vanbilansna aktiva i vanbilansna pasiva).
(2) U delu evidencije koji se odnosi na stalnu imovinu iskazuju se podaci o nematerijalnim ulaganjima, nekretninama, postrojenjima i opremi, učešću u kapitalu zadužbina čiji je osnivač politički subjekt, osnovnim sredstvima u pripremi i avansima za osnovna sredstva i o ostalim nepomenutim osnovnim sredstvima, a koja se evidentiraju u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji.
(3) U delu evidencije koji se odnosi na obrtnu imovinu iskazuju se podaci o zalihama, kratkoročnim potraživanjima, gotovini i gotovinskim ekvivalentima i o ostaloj nepomenutoj poslovnoj imovini, a koja se evidentira u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji.
(4) U delu evidencije koji se odnosi na kapital iskazuju se podaci o osnovnom kapitalu, neraspoređenoj dobiti i gubitku, kao i o nastalim promenama u toku godine na ovim pozicijama.
(5) U delu evidencije koji se odnosi na dugoročna rezervisanja i obaveze iskazuju se podaci o dugoročnim obavezama, kratkoročnim finansijskim obavezama, obaveze po osnovu zarada, autorskih honorara i ugovora o delu i o ostalim nepomenutim obavezama, a koje se evidentiraju u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji.
(6) U delu evidencije koji se odnosi na vanbilansnu aktivu iskazuju se podaci o potraživanjima političkog subjekta po osnovu položenog izbornog jemstva i o ostalim pozicijama vanbilansne aktive koje se evidentiraju u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji.
(7) U delu evidencije koji se odnosi na vanbilansnu pasivu iskazuju se podaci o obavezama političkog subjekta po osnovu položenog izbornog jemstva i o ostalim pozicijama vanbilansne pasive koje se evidentiraju u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji.
(8) Evidencija iz stava 1. ovog člana vodi se na Obrascu E-2.

Način vođenja evidencija

Član 5.

(1) Evidencije iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika vode se prema vremenu nastanka promena (hronološki), na osnovu uredne i verodostojne dokumentacije (izveštaji o promenama i stanju sredstava na računu, blagajnički nalozi i dnevnici, popisne liste, ugovori, računi, zapisnici o primopredaji, potvrde o prijemu, obračuni, pismene izjave davaoca priloga, pružaoca usluge i dr.).
(2) Evidencija iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika vode se u elektronskoj i pisanoj formi, na obrascima evidencija propisanim ovim pravilnikom. Podaci u elektronskoj i pisanoj formi evidencije su istovetni.
(3) Pisana forma evidencije na svakoj strani u gornjem levom uglu sadrži oznaku obrasca evidencije, ispod koje je ispisan naziv vrste evidencije i oznaka godine za koju se evidencija vodi, u gornjem desnom uglu sadrži naziv političkog subjekta i u donjem desnom uglu sadrži redni broj strane i ukupan broj strana evidencije.
(4) Evidencije iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika vode se za period od 1. januara do 31. decembra i zaključuju se 31. decembra za tekuću godinu u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji. Pisane forme evidencije se zaključuju stavljanjem datuma i mesta zaključenja evidencije, potpisom ovlašćenog lica iz člana 31. Zakona i pečatom političkog subjekta na poslednjoj strani evidencije.
(5) Iznosi i vrednosti u evidencijama iz čl. 2. i 3. iskazuju se u dinarima.

IIIGODIŠNjI FINANSIJSKI IZVEŠTAJ

Sadržina godišnjeg finansijskog izveštaja

Član 6.

(1) Godišnji finansijski izveštaj se sačinjava na ObrascuI-1, koji je propisan ovim pravilnikom.
(2) Izveštaj iz stava (1) ovog člana sadrži podatke o političkom subjektu, odnosno registrovanoj političkoj stranci, prihodima i rashodima i imovini političkog subjekta, odnosno registrovane političke stranke.
(3) Izveštaj iz stava (1) ovog člana se sačinjava na osnovu knjigovodstvene dokumentacije, evidencija propisanih ovim pravilnikom i prateće verodostojne dokumentacije