Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 11 odeljakIIItačka 4 Uredbe o prenošenju poslova u nadležnost saveznih i republičkih organa uprave ("Službeni list FNRJ", br. 18/58 i 18/59), u saglasnosti sa saveznim Državnim sekretarijatom za unutrašnje poslove u smislu člana 3 stav 2 Osnovnog zakona o prekršajima ("Službeni list FNRJ", br. 2/59), Sekretarijat Saveznog izvršnog veća za saobraćaj i veze propisuje

PRAVILNIK

O ELEKTRIČNIM INSTALACIJAMA I ZAŠTITI OD POŽARA BRODOVA JUGOSLOVENSKE TRGOVAČKE MORNARICE

(Objavljen u "Sl. listu FNRJ", br. 22/60 i 28/60)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Putnički brodovi trgovačke mornarice FNRJ do zaključno 1000BRTkoji ne vrše međunarodna putovanja i teretni brodovi, kao i sa njima izjednačeni brodovi do zaključno 500BRTbez obzira na vrstu putovanja i granice plovidbe, moraju, prema odredbama ovog pravilnika biti snabdeveni uređajima za zaštitu od požara.
Električnim instalacijama prema odredbama ovog pravilnika, moraju biti snabdeveni putnički brodovi iz prethodnog stava, kao i teretni brodovi i sa njima izjednačeni brodovi od preko 200 do zaključno 500BRT.
Putnički brodovi bez obzira na tonažu koji vrše međunarodna putovanja i putnički brodovi od preko 1000BRTkoji ne vrše takva putovanja, kao i teretni brodovi i sa njima izjednačeni brodovi od preko 500BRTbez obzira na vrstu putovanja i granice plovidbe, moraju biti snabdeveni električnim instalacijama i uređajima za zaštitu od požara prema odredbama Međunarodne konvencije za zaštitu ljudskih života na moru (London, 1948).

Član 2.

Odredbe ovog pravilnika primenjivaće se na nove brodove.
Na postojeće brodove i brodove u gradnji primenjivaće se odredbe ovog pravilnika ako nije drukčije propisano.
Na tehničke plovne objekte primenjivaće se posebni propisi.

Član 3.

U smislu ovog pravilnika smatraju se:
1) kao putnički brodovi, pored brodova koji prevoze više od 12 putnika - brodovi za upravne, sanitetske, zabavne, sportske i druge slične svrhe;
2) kao brodovi izjednačeni sa teretnim brodovima - ribarski brodovi, remorkeri, brodovi-radionice, svetioničarski brodovi, brodovi za polaganje kablova i ostali brodovi bez mehaničkog pogona;
3) kao novi brodovi - brodovi čija je kobilica postavljena posle stupanja na snagu ovog pravilnika;
4) kao brodovi u gradnji - brodovi čija je kobilica postavljena pre stupanja na snagu ovog pravilnika, ali koji se na dan njegovog stupanja na snagu nalaze još u gradnji;
5) kao postojeći brodovi - brodovi koji se na dan stupanja na snagu ovog pravilnika nalaze u plovidbi, raspremi, obnovi ili rekonstrukciji.

Član 4.

Nadležni organ uprave u pomorstvu kome se pre početka gradnje ili preinačenja podnosi nacrt broda radi davanja eventualnih primedaba o sposobnosti broda za plovidbu, dužan je, u cilju davanja eventualnih primedaba u pogledu fiksnih uređaja (uređaja pričvršćenih za konstrukciju broda) za zaštitu od požara na putničkom brodu od preko 50BRTi teretnom brodu od preko 100BRT, zatražiti mišljenje nadležnog republičkog državnog sekretarijata za unutrašnje poslove.
Ako pri gradnji broda dođe do izmene odobrenog projekta u pogledu fiksnih uređaja za zaštitu od požara na brodu iz prethodnog stava, nadležni organ uprave u pomorstvu pre nego što odobri izmenu projekta dužan je zatražiti mišljenje nadležnog republičkog državnog sekretarijata za unutrašnje poslove.

Član 5.

Ispravnost električnih instalacija i uređaja za zaštitu od požara na brodu utvrđuje se pregledom u smislu odredaba Uredbe o utvrđivanju sposobnosti za plovidbu brodova trgovačke mornarice FNRJ ("Službeni list FNRJ", br. 40/50).
Pri vršenju osnovnog pregleda broda (član 4. stav 1 Uredbe o utvrđivanju sposobnosti za plovidbu brodova trgovačke mornarice FNRJ) učestvuje i pretstavnik nadležnog republičkog državnog sekretarijata za unutrašnje poslove koji je sa organom koji vrši osnovni pregled broda dužan dati mišljenje o ispravnosti uređaja za zaštitu od požara.
Organ koji vrši redovni i vanredni pregled broda može zatražiti od nadležnog republičkog državnog sekretarijata za unutrašnje poslove da učestvuje pri vršenju ovih pregleda. U tom slučaju republički državni sekretarijat za unutrašnje poslove dužan je učestvovati pri vršenju ovih pregleda i dati svoje mišljenje o ispravnosti uređaja za zaštitu od požara.

Član 6.

Električne instalacije i uređaji za zaštitu od požara moraju se na brodovima održavati u ispravnom stanju i biti stalno spremni za upotrebu.
Lice koje vrši pregled instalacija i uređaja iz prethodnog stava dužno je nađeno stanje i izdate naloge za uklanjanje utvrđenih neispravnosti ovih instalacija i uređaja ubeležiti u knjigu pregleda i nadzora (član 58 Pravilnika za izvršenje Uredbe o brodskim ispravama i knjigama brodova trgovačke mornarice FNRJ - "Službeni list FNRJ", br. 13/51 i 41/51).

Član 7.

Brodovima trgovačke mornarice FNRJ koji prema odredbama ovog pravilnika moraju imati električne instalacije i uređaje za zaštitu od požara, neće se dozvoliti plovidba ako te instalacije i uređaje nemaju, ili ako isti ne odgovaraju odredbama ovog pravilnika.
Neće se dozvoliti plovidba ni brodovima koji, prema odredbama ovog pravilnika, ne moraju imati električne instalacije, ako te instalacije imaju ali nisu izvedene prema odredbama ovog pravilnika.

II. ELEKTRIČNE INSTALACIJE

1. Izvođenje instalacija

Član 8.

Električne instalacije moraju biti izvedene prema važećim normama nekog od priznatih klasifikacionih zavoda i takve da ne pretstavljaju opasnost od izbijanja požara ili drugih nezgoda koje mogu ugroziti bezbednost broda, posade i putnika.
Električne instalacije moraju biti takve da u slučaju opasnosti za brod, omoguće u svakom slučaju rad svih službi neophodnih za sigurnost broda.

2. Izvori električne energije na putničkim brodovima

Član 9.

Putnički brodovi kojima je električna energija jedino sredstvo za pokretanje pomoćnih strojeva koji služe sigurnosti broda, moraju imati, i to:
1) brodovi do zaključno 200BRT- jedan izvor električne energije (generator) na sopstveni pogon (pogon nezavisan od glavnog pogonskog stroja broda);
2) brodovi od preko 200 do zaključno 500BRT- najmanje dva izvora električne energije, od kojih jedan može biti priključen za glavni pogonski stroj odnosno motor broda;
3) brodovi od preko 500BRT- dva izvora električne energije na sopstveni pogon.
Snaga ovih izvora električne energije mora biti tolika da omogućuje na brodu funkcionisanje službi potrebnih za njegovu sigurnost, a snaga svakog pojedinog izvora - da omogućuje funkcionisanje, kaljužne i požarne sisaljke, nepropusnih vrata, osvetljenja za nuždu i uređaja za uzbunu.
Odredbe ovog člana ne odnose se na postojeće brodove i brodove u gradnji.

Član 10.

Putnički brodovi od preko 500BRTmoraju, pored izvora električne energije navedenih u prethodnom članu, imati i jedan pomoćni izvor električne energije, čiji je rad nezavisan od glavnog brodskog izvora električne energije, koji mora biti smešten nad pregradnom palubom i van rova pogonskog prostora.
Pomoćni izvor električne energije iz prethodnog stava mora biti samostalni dizel-agregat ili baterija akumulatora koja u slučaju nužde može najmanje 12 časova proizvoditi električnu energiju dovoljnu za funkcionisanje na brodu osvetljenja za nuždu.

3. Zaštitne mere protiv nesrećnog slučaja

Član 11.

Svi izloženi metalni delovi električnih uređaja i električne opreme (oblozi kablova, kućišta) koji nisu određeni da budu pod naponom, ali koji bi u slučaju kvara mogli biti pod naponom, moraju na brodovima čija struja ima preko 24 volta napona, imati spoj sa trupom broda. Svi električni aparati moraju biti na brodu konstruisani i instalirani tako da pri normalnoj upotrebi ne prouzrokuju opasnost od nezgoda.
Metalni kosturi svih prenosnih lampi, alata i sličnog pribora, koji sačinjavaju deo električne opreme broda, a predviđeni su za napon od 40 volti ili više, moraju imati spoj sa trupom broda preko prikladnog voda u dovodnom kablu.
Razvodne električne ploče moraju biti konstruisane i instalirane tako da budu lako pristupačne sa njihove prednje ili zadnje strane i da ne pretstavljaju opasnost za lica koja njima rukuju. One moraju biti zaštićene sa strane i pozadi odgovarajućom ogradom ili drugim zaštitnim sredstvom, a na podu, oko ploče, mora biti postavljen tepih ili rešetka koji nisu sprovodnici elektriciteta. Neizolirani delovi na kojima