Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15. Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ("Službeni glasnik RS", broj 10/12),
Direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje utvrdio je prečišćen tekst Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Prečišćen tekst Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje obuhvata:
1. Pravilnik o društvenom standardu korisnika penzija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ("Službeni glasnik RS", broj 29/08), koji se primenjuje od 29. marta 2008. godine, iz koga je izostavljen član 16. kojim je utvrđeno kada taj pravilnik stupa na snagu.
2. Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ("Službeni glasnik RS", broj 24/09), iz koga je izostavljen član 6. kojim je utvrđeno kada taj pravilnik stupa na snagu.
3. Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ("Službeni glasnik RS", broj 10/12), iz koga je izostavljen član 14. kojim je utvrđeno da se Obrazac: Prijava za upućivanje na rehabilitaciju zamenjuje Obrascem: Prijava, član 15. kojim je dato ovlašćenje za utvrđivanje prečišćenog teksta Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i član 16. kojim je utvrđeno kada taj pravilnik stupa na snagu.
01 broj 181-1311/12
U Beogradu, 28. februara 2012. godine
Direktor, Dragana Kalinović, s.r.

PRAVILNIK

O DRUŠTVENOM STANDARDU KORISNIKA PENZIJA REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANjE

(Prečišćen tekst)

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 15 od 2. marta 2012, 17/13)

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se način i uslovi korišćenja sredstava za društveni standard korisnika penzija u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje ( u daljem tekstu: Fond), koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije.
Korisnicima penzije u smislu stava 1. ovog člana ne smatraju se korisnici prava na privremenu naknadu po osnovuIIi III kategorije invalidnosti, kod kojih je izvršeno prevođenje privremene naknade u invalidsku penziju, u smislu odredbe člana 223. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Član 2.

Sredstva za društveni standard korisnika penzija planirana finansijskim planom Fonda, do visine propisane Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, mogu se koristiti za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima (u daljem tekstu: ustanova), i naknadu troškova organizacijama korisnika penzija u vezi sa sprovođenjem postupka upućivanja korisnika penzija u ustanove (prijem zahteva na obrascu: prijava, kontrola podnete dokumentacije, izbor korisnika penzija, razmatranje eventualnih prigovora, davanje obaveštenja i objašnjenja i drugo).

Član 3.

Upravni odbor Fonda donosi odluku o visini i raspodeli sredstava predviđenih za rehabilitaciju korisnika penzija srazmerno broju korisnika penzija.
Sredstva iz stava 1. ovog člana raspoređuju se za korisnike penzija iz svake kategorije osiguranika posebno (zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika), a u okviru kategorije osiguranika po vrsti korisnika penzije (starosna, porodična, invalidska).
Za naknadu troškova u vezi sa sprovođenjem postupka upućivanja korisnika penzija u ustanove, reprezentativnim organizacijama korisnika penzija pripadaju sredstva u visini od 6,7% od iznosa sredstava raspoređenih po opštinama na području filijale.
Od iznosa sredstava iz stava 3. ovog člana, 94% pripada Savezu penzionera Srbije, a 6% Sindikatu penzionera Srbije "Nezavisnost", kao reprezentativnim organizacijama korisnika penzija.
Prenos sredstava iz stava 4. ovog člana vrši Direkcija Fonda najkasnije do dana isteka roka iz člana 7. stav 2. ovog pravilnika Savezu penzionera Srbije i Sindikatu penzionera Srbije "Nezavisnost", kao asocijacijama dobrovoljno udruženih organizacija penzionera, koji sredstva zatim prenose opštinskim organizacijama korisnika penzija.
Nerealizovana sredstva za određenu kategoriju osiguranika upotrebiće se za ostale kategorije prema utvrđenim spiskovima za upućivanje na rehabilitaciju.
Opštinske organizacije korisnika penzija dužne su da po obavljenim poslovima dostave preko regionalnih organizacija korisnika penzija i Saveza penzionera Srbije, odnosno Sindikata penzionera Srbije "Nezavisnost" izveštaj o utrošenim sredstvima Direkciji Fonda.

Član 4.

Fond snosi troškove rehabilitacije korisnika penzije u trajanju od 10 dana, u toku kalendarske godine, u određenoj ustanovi, kao i putne troškove u visini cene autobuske, odnosno vozne karteIIrazreda.
Troškove rehabilitacije korisnika penzije Fond finansira u celini prema ceni bolničkog dana, koju je za ustanove utvrdio nadležni organ Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i koja važi na dan 31. decembra godine koja prethodi godini donošenja odluke o izdvajanju sredstava za rehabilitaciju korisnika penzije. Izuzetno, troškovi rehabilitacije mogu biti uvećani u cilju obezbeđivanja jedinstvene cene usluge u toku cele godine.
Fond snosi troškove za pratioca deteta koje je ostvarilo porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad.

Član 5.

Fond snosi troškove rehabilitacije za korisnika penzije pod uslovom da:
- penzija iznosi do visine prosečne penzije,
- nema druga lična primanja,
- u prethodnih pet godina nije koristio pravo na rehabilitaciju u Fondu,
- korisnik poljoprivrednik ima najmanje 10 godina staža osiguranja po osnovu obavljanja poljoprivredne delatnosti.

Član 6.

Korisnik penzije upućuje se na rehabilitaciju u sledeće ustanove:
1) Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš;
2) Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor", Čajetina;
3) Institut za rehabilitaciju Beograd "Selters", Mladenovac;
4) Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur", Vrnjačka Banja;
5) Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja" , Sokobanja;
6) Specijalna bolnica za neurološka i posttraumatska stanja "Dr Borivoje Gnjatić", Stari Slankamen;
7) Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Rusanda", Melenci;
8) Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gornja Trepča", Gornja Trepča;
9) Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača;
10) Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja", Aranđelovac;
11) Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti, Novi Pazar;
12) Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Ribarska Banja", Ribarska Banja;
13) Specijalna bolnica za specijalizovanu rehabilitaciju "Agens", Mataruška Banja;
14) Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Zlatar", Nova Varoš;
15)