Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 113. st. 6. i 8. i člana 114. stav 6. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", br. 62/03, 64/03, 58/04 i 62/04),
Ministar prosvete i sporta donosi

PRAVILNIK

O DOZVOLI ZA RAD NASTAVNIKA, VASPITAČA I STRUČNIH SARADNIKA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 22 od 8. marta 2005, 51/08)

Predmet pravilnika

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se: program uvođenja u posao nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika, način i postupak provere savladanosti tog programa, program za sticanje dozvole za rad (u daljem tekstu: licenca), način provere savladanosti tog programa, troškovi polaganja ispita za licencu i organ uprave pred kojim se polaže ispit za licencu, sadržaj i način vođenja registra nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika kojima je izdata licenca i obrazac licence.

Program uvođenja u posao nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika - pripravnika

Član 2.

Uvođenje u posao nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika - pripravnika ima za cilj da ga osposobi za samostalan obrazovno-vaspitni, vaspitno-obrazovni, vaspitni i stručni rad (u daljem tekstu: obrazovno-vaspitni rad) i za polaganje ispita za licencu.
Programom uvođenja u posao nastavnik, vaspitač i stručni saradnik - pripravnik stiče znanja i razvija veštine i sposobnosti potrebne za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada.
Program uvođenja u posao nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika - pripravnika (u daljem tekstu: program), koji sadrži i poseban deo programa koji se odnosi na osposobljenost za rad sa decom i učenicima sa smetnjama u razvoju, odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obaveza uvođenja u posao i polaganje ispita za licencu

Član 3.

Obavezu uvođenja u posao i polaganje ispita za licencu ima pripravnik i nastavnik, vaspitač i stručni saradnik koji ispunjava uslove za nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika, a nije savladao program uvođenja u posao i nema licencu (u daljem tekstu: pripravnik).
Nastavnik, vaspitač i stručni saradnik sa ostvarenim radnim stažom van ustanove nema svojstvo pripravnika, ali se uvodi u posao i polaže ispit za licencu kao i pripravnik.

Ustanova

Član 4.

Pripravnik se uvodi u posao savladavanjem programa u ustanovi u kojoj je zaposlen ili u drugoj ustanovi iste vrste, ako se tako obezbeđuje uspešnije pripremanje za obrazovno-vaspitni rad.
Ustanova prijavljuje ministarstvu nadležnom za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: Ministarstvo) pripravnika najkasnije u roku od 15 dana od dana njegovog prijema u radni odnos.

Mentor pripravnika

Član 5.

Za rad sa pripravnikom određuje se mentor.
Za mentora može biti određen istaknuti nastavnik, vaspitač ili stručni saradnik koji ima licencu, jedno od propisanih zvanja ili najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti obrazovanja i vaspitanja.
Mentora određuje direktor ustanove rešenjem, počev od dana prijema u radni odnos pripravnika, a po prethodno pribavljenom mišljenju stručnog organa, i to za:
1) nastavnika - od stručnog veća za oblast predmeta;
2) vaspitača i stručnog saradnika u dečjem vrtiću i domu učenika - od stručnog aktiva;
3) stručnog saradnika u školi - od pedagoškog kolegijuma.
Direktor može da odredi za mentora nastavnika, vaspitača ili stručnog saradnika iz druge ustanove ako u ustanovi nema odgovarajućeg lica.

Mentor i pripravnik

Član 6.

Mentor uvodi u posao pripravnika, i to:
1) pružanjem pomoći u pripremanju i izvođenju obrazovno-vaspitnog rada;
2) prisustovanjem obrazovno-vaspitnom radu najmanje 12 časova u toku pripravničkog staža;
3) analiziranjem obrazovno-vaspitnog rada u cilju praćenja napredovanja pripravnika;
4) pružanjem pomoći u pripremi za proveru savladanosti programa.
Nastavnik, odnosno vaspitač pripravnik u dečjem vrtiću prisustvuje nastavi, odnosno aktivnostima mentora, a po preporuci mentora i radu drugih nastavnika, odnosno vaspitača u trajanju od najmanje 12 časova u toku pripravničkog staža.
Stručni saradnik ustanove, odnosno vaspitač u domu učenika prisustvuje obliku obrazovno-vaspitnog rada mentora, a po preporuci mentora i radu drugih stručnih saradnika, odnosno vaspitača, u trajanju od najmanje 12 časova u toku pripravničkog staža.
Mentor podnosi izveštaj direktoru o osposobljenosti pripravnika za samostalno izvođenje obrazovno-vaspitnog rada, najkasnije u roku od 15 dana nakon navršenih godinu dana uvođenja u posao pripravnika.

Evidencija

Član 7.

Pripravnik vodi evidenciju o svom radu, i to: sačinjava mesečni operativni plan i program rada; izrađuje pripremu za održavanje časa, odnosno aktivnosti; iznosi zapažanja o svom radu i radu sa decom, odnosno učenicima, o posećenim časovima, odnosno aktivnostima, o svojim zapažanjima i zapažanjima mentora i dostavlja ih mentoru.
Pripravnik kome prestane radni odnos u ustanovi pre isteka pripravničkog staža prenosi u drugu ustanovu evidenciju o svom radu i mišljenje mentora o uvođenju u posao do prestanka radnog odnosa.
Mentor vodi evidenciju o radu pripravnika koja sadrži podatke o: vremenskom periodu u kome je radio sa pripravnikom, temama i vremenu posećenih časova, odnosno aktivnosti, zapažanjima o radu pripravnika u savladavanju programa, preporukama za unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada i oceni postupanja pripravnika po datim preporukama.
Ustanova vodi evidenciju o zaposlenim pripravnicima, stvara uslove za uspešno savladavanje programa i osposobljavanje za samostalan obrazovno-vaspitni rad.

Provera savladanosti programa

Član 8.

Provera savladanosti programa ostvaruje se najranije nakon godinu dana rada u ustanovi, a najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja izveštaja mentora, i to: izvođenjem i odbranom časa nastavnika u školi, odnosno izvođenjem aktivnosti i njenom odbranom u dečjem vrtiću, kao i prikazom i odbranom aktivnosti stručnog saradnika u ustanovi i vaspitača u domu učenika (u daljem tekstu: odgovarajući oblik obrazovno-vaspitnog rada).
Pripravnik bira, u saradnji sa mentorom, temu oblika obrazovno-vaspitnog rada.

Komisija za proveru savladanosti programa

Član 9.

Proveru savladanosti programa vrši komisija u sedištu ustanove u kojoj je pripravnik zaposlen.
Komisiju obrazuje direktor rešenjem.
Komisiju čine najmanje tri člana, i to:
1) za nastavnika u školi - direktor kao predsednik, član stručnog veća za oblast predmeta, školski pedagog ili školski psiholog, odnosno oba ako ih ima ustanova;
2) za vaspitača u dečjem vrtiću - direktor kao predsednik, član stručnog aktiva, pedagog ili psiholog, odnosno oba ako ih ima ustanova;
3) za stručnog saradnika i vaspitača u domu - direktor ustanove, kao predsednik, stručni saradnik druge ustanove i predstavnik vaspitno-obrazovnog, nastavničkog ili pedagoškog veća.
Mentor ne može da bude član komisije, ali ima obavezu da prisustvuje proveri savladanosti programa.

Rad i izveštaj komisije

Član 10.

Proveru savladanosti programa vrši komisija u punom sastavu.
Pred komisijom pripravnik izvodi odgovarajući oblik obrazovno-vaspitnog rada.
Ocenu o savladanosti programa daje komisija u pisanoj formi u vidu