Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 28. tačka 1. Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni list SRJ", broj 71/02 i "Službeni glasnik RS", broj 55/04),
Ministar finansija donosi

PRAVILNIK

O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA PREDUZEĆA, ZADRUGE I PREDUZETNIKE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 75 od 30. juna 2004; 11/05, 14/05)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se obrasci finansijskih izveštaja i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o novčanim tokovima i Izveštaj o promenama na kapitalu, Statistički aneks, kao i sadržaj napomena uz finansijske izveštaje za preduzeća, zadruge i preduzetnike (u daljem tekstu: preduzeća), u skladu sa zakonom.
Preduzetnici koji poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva dužni su da o tome u pisanoj formi obaveste organ ili drugo pravno lice nadležno za vođenje registra boniteta pravnih lica u skladu sa zakonom, najkasnije 60 dana pre roka za sastavljanje finansijskih izveštaja.
Ovaj pravilnik primenjuje se i na druga pravna lica, u skladu sa zakonom.
Obrasci Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o novčanim tokovima i Izveštaj o promenama na kapitalu, kao i Statistički aneks su, kao prilozi 1, 2, 3, 4, 4a i 5 odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 2.

U pogledu sadržine pojedinih grupa računa i računa u obrascima iz člana 1. ovog pravilnika, postupa se prema odredbama Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za preduzeća, zadruge i preduzetnike ("Službeni glasnik RS", broj 53/04).
U obrasce iz člana 1. ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3.

Radi obezbeđivanja zbirnih podataka, preduzeće kod kojeg je nastala statusna promena ili promena oblika organizovanja dužno je da, uz godišnji finansijski izveštaj, organu ili drugom pravnom licu nadležnom za vođenje registra boniteta pravnih lica u skladu sa zakonom, dostavi i podatke za period pre nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja.
Za period do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, preduzeće dostavlja podatke na obrascima na kojima se sastavlja godišnji finansijski izveštaj, sa naznakom "Do dana nastanka statusne promene", odnosno "Do dana promene oblika organizovanja".
Pri dostavljanju podataka za period pre nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, preduzeće obezbeđuje uporedivost podataka prethodne i tekuće godine po teritoriji i delatnosti, i obezbeđuje da se podaci ne ponavljaju kod više preduzeća. Radi toga preduzeće postupa na sledeći način:
1) ako je statusna promena ili promena oblika organizovanja nastala u tekućoj godini, za preduzeće koje je prestalo da posluje podaci se iskazuju na sledeći način:
- u obrazac Bilans stanja, u kolonu 6 aktive i kolonu 6 pasive unosi se početno stanje 1. januara tekuće godine;
- u obrazac Bilans uspeha, u kolonu 5 unose se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, a u kolonu 6 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu;
- u obrazac Izveštaj o novčanim tokovima, u kolonu 3 unose se podaci o tokovima gotovine za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, a u kolonu 4 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu;

2) ako je statusna promena ili promena oblika organizovanja nastala u prethodnoj godini, za preduzeće koje je prestalo da posluje podaci se iskazuju na sledeći način:

- u obrazac Bilans uspeha, u koloni 6 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja;
- u obrazac Izveštaj o novčanim tokovima, u koloni 4 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja;

3) ako je statusna promena ili promena oblika organizovanja nastala 31. decembra, za preduzeće koje je prestalo sa poslovanjem na obrascu Bilans stanja podaci se iskazuju u koloni 6 za aktivu i u koloni 6 za pasivu. U obrascu Bilans uspeha podaci se tada iskazuju samo u koloni 6, odnosno u obrascu Izveštaj o novčanim tokovima - u koloni 4.

II. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANjA

Član 4.

U obrazac Bilans stanja preduzeće unosi podatke u kolone od 4 do 6, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.
Pri izradi godišnjeg finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene ili promene oblika organizovanja, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja - pod oznakom AOP br. 001 do 021 u aktivi i od 101 do 121 u pasivi unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 6 aktive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine), a u kolonu 6 pasive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine). Za period za koji se sastavlja godišnji račun podaci se unose u kolonu 5 aktive i u kolonu 5 pasive.
Ako su podaci iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 6 aktive i kolonu 6 pasive tekuće godine unose se tako korigovani podaci.

III. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 5.

U obrazac Bilans uspeha preduzeće unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.
U ovaj obrazac, pri izradi godišnjeg finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene ili promene oblika organizovanja, otvaranja, odnosno zaključenja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, podaci se unose pod oznakom AOP 201 do 220 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakom AOP 221 do 224 - vanredni prihodi i rashodi, pod oznakom AOP 225 do 226 - dobit i gubitak perioda pre oporezivanja, pod oznakom AOP 227 iznos poreza na dobit i pod oznakom AOP 228 i 229 - dobit i gubitak perioda posle oporezivanja.
Podaci se sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 6 (prethodna godina) unose podaci obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, dok se za tekuću godinu, u kolonu 5, podaci unose s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.
Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

IV. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA

Član 6.

Pod tokovima gotovine (novčanim tokovima), u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se naplate i isplate u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko poslovnih računa i deviznog računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa.
Prenos između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata u istom preduzeću ne smatra se tokovima gotovine.
Iznos priliva i odliva gotovine može se utvrditi na osnovu evidencije o prilivima i odlivima u blagajni, na poslovnim računima i deviznom računu ili sa odgovarajućih računa Bilansa stanja, Bilansa uspeha i grupa računa i računa u knjigovodstvu preduzeća.
Pri sastavljanju obrasca Izveštaj o novčanim tokovima, u kolonu 4 unose se podaci odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu podaci se unose u kolonu 3.

1. Novčani tokovi iz poslovnih aktivnosti

Član 7.

Pod oznakom AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine sa pozicija pod oznakom AOP 302 do AOP 304.
Pod oznakom AOP 302 - Prodaja i primljeni avansi, iskazuju se podaci o prilivu gotovine po osnovu naplaćenih potraživanja od kupaca u toku obračunskog perioda i primljeni avansi od dobavljača.
Pod oznakom AOP 303 - Ostali prilivi iz redovnog poslovanja, iskazuju se podaci o prilivu gotovine od državnih organa po osnovu premija, subvencija, dotacija i sl, po osnovu naplate prihoda od zakupnina, članarina i ostalih poslovnih prihoda, kao i naplate potraživanja od zaposlenih i ostalih potraživanja.
Pod oznakom AOP 304 - Vanredne stavke, iskazuju se podaci o prilivu gotovine koji nastaju izuzetno, odnosno koji nemaju karakter redovnih priliva