Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 7. stav 1, člana 8, člana 30. stav 1. tač. 1)-4), člana 34. stav 1. tačka 11) i člana 41. stav 4. Zakona o sprečavanju dopinga u sportu ("Službeni glasnik RS", broj 101/05) i člana 15. tačka 8. Statuta Antidoping agencije Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 20/06),
Upravni odbor Antidoping agencije Republike Srbije, na sednici održanoj 21. decembra 2006. godine, doneo je

PRAVILNIK

O DOPING KONTROLI NA SPORTSKIM TAKMIČENjIMA I IZVAN TAKMIČENjA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 32 od 3. aprila 2007, 88/08, 86/10)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se doping kontrola koja se sprovodi na sportskim takmičenjima i izvan sportskih takmičenja i utvrđuje izgled legitimacije doping kontrolora i službenih lica Antidoping agencije Republike Srbije.

Član 2.

Doping kontrola je postupak koji uključuje planiranje testova, izbor sportista za testiranje i utvrđivanje registrovane test grupe sportista, proces uzimanja, prikupljanja i rukovanja uzorcima, postupak slanja uzoraka na laboratorijsku analizu, sprovođenje laboratorijske analize i vođenje rezultata.

Član 3.

Doping kontrola sprovodi se u skladu sa Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu, Zakonom o ratifikaciji Evropske konvencije o sprečavanju dopinga u sportu, ovim pravilnikom, međunarodnim standardima za testiranje odobrenim od strane Svetske antidoping agencije, a u slučajevima kada se doping kontrola preduzima na međunarodnom takmičenju na teritoriji Republike Srbije - pod rukovodstvom međunarodnog sportskog saveza, i po pravilima tog saveza.
Doping kontrola životinja sprovodi se pored shodne primene akata iz stava 1. ovog člana i u skladu sa antidoping pravilima nadležne međunarodne i nacionalne sportske asocijacije.
Antidoping pravila nadležne nacionalne sportske asocijacije iz stava 2. ovog člana primenjuju se ukoliko su u saglasnosti sa zakonom, ovim pravilnikom, Svetskim antidoping kodeksom i antidoping pravilima nadležne međunarodne sportske asocijacije.
Antidoping agencija najmanje dva puta godišnje podnosi izveštaj o sprovedenoj doping kontroli ministarstvu nadležnom za poslove sporta i Svetskoj antidoping agenciji.
Svi termini i definicije iz ovog pravilnika imaju značenje utvrđeno Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu i Svetskim antidoping kodeksom.

Član 4.

Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije i druge nadležne nacionalne sportske asocijacije obavezne su da odrede odgovorno lice za nadzor nad sprovođenjem mera za sprečavanje dopinga u okviru asocijacije i za saradnju sa Antidoping agencijom Republike Srbije (u daljem tekstu: ADAS) u sprovođenju doping kontrole i dostavljanju propisanih podataka.

Član 5.

Doping kontrola se može organizovati kako na takmičenjima tako i izvan takmičenja, najavljeno i nenajavljeno.
Pod doping kontrolom izvan takmičenja podrazumeva se svaka doping kontrola koja nije doping kontrola na takmičenju.
Ukoliko nije drugačije utvrđeno pravilima nadležne međunarodne sportske asocijacije, doping kontrola na takmičenju je svaka kontrola kod koje se sportista bira za doping kontrolu u vezi sa učešćem na određenom sportskom takmičenju.

II. LICA KOJA PODLEŽU DOPING KONTROLI

Član 6.

Obaveze utvrđene Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu i ovim pravilnikom u vezi doping kontrole primenjuju se:
- na sve organizacije u oblasti sporta koje imaju sedište na teritoriji Republike Srbije ili obavljaju sportske aktivnosti i delatnosti na teritoriji Republike Srbije;
- na sve sportiste koji učestvuju u obavljanju sportskih aktivnosti na teritoriji Republike Srbije, nezavisno od njihovog državljanstva, ako Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu i ovim pravilnikom nije drugačije određeno;
- na sva ostale učesnike (posebno, pomoćno osoblje sportiste), u obavljanju sportskih aktivnosti i delatnosti na teritoriji Republike Srbije, nezavisno od njihovog državljanstva, ako Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu i ovim pravilnikom nije drugačije određeno.
Organizacije i lica iz stava 1. ovog člana dužni su da dozvole i omoguće obavljanje doping kontrole i sarađuju sa ADAS i službenim licima ADAS u sprovođenju doping kontrole.

Član 7.

Sportisti i drugi učesnici u obavljanju sportskih aktivnosti i delatnosti dužni su da dozvole i omoguće obavljanje doping kontrole.
Sportisti koji odbije, ne pristupi, izbegne ili onemogući doping kontrolu, izreći će se mera zbog povrede antidoping pravila u skladu sa Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu.
Kao uslov za ponovno dobijanje prava učešća na sportskim takmičenjima posle isteka utvrđenog perioda zabrane, sportista mora, tokom bilo kog perioda privremene suspenzije ili zabrane, da bude na raspolaganju ADAS radi obavljanja testiranja izvan takmičenja, i mora, na zahtev, da dostavi najnovije i tačne informacije o svom boravištu u skladu sa članom 19. ovog pravilnika. Ako se sportista koji je pod kaznom zabrane povuče iz sporta i bude isključen iz grupe za testiranje izvan takmičenja, a kasnije zatraži da mu se ponovno odobri učešće na sportskim takmičenjima, neće se smatrati da sportista ispunjava uslove za ponovno dobijanje dozvole dok ne obavesti ADAS i nadležnu nacionalnu sportsku i bude podvrgnut testiranju izvan takmičenja u vremenskom periodu jednakom preostalom periodu zabrane računajući od datuma kada se sportista povukao.
Nakon što je period zabrane istekao i sportista se podvrgao testiranju shodno stavu 3. ovog člana, sportista automatski stiče pravo učešća na takmičenjima bez potrebe podnošenja posebnog zahteva ADAS ili nacionalnoj sportskoj asocijaciji.

III. DOPING KONTROLORI I DRUGA SLUŽBENA LICA

Član 8.

Doping kontrola na teritoriji Republike Srbije može se sprovoditi samo od strane ovlašćenih i kvalifikovanih doping kontrolora, odnosno lica koja poseduju legitimaciju koju je izdala Antidoping agencija Republike Srbije (u daljem tekstu: ADAS) ili koju je ADAS priznala kao ekvivalentnu.

Član 9.

Doping kontroloru se, u cilju predstavljanja, izdaje službena legitimacija, neposredno pre vršenja doping kontrole i drugih službenih ovlašćenja koja imaju u skladu sa Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu i opštim aktima ADAS.
Doping kontrolor se predstavlja pre početka primene doping kontrole pokazivanjem službene legitimacije licu, prema kome se primenjuje doping kontrola.
Upravni odbor ADAS odlučuje o priznavanju legitimacija doping kontrolora koje nije izdala ADAS.
Legitimaciju izdaje doping kontroloru direktor ADAS.
Doping kontrolor prilikom sprovođenja doping kontrole nosi oko vrata i identifikacionu karticu, čiji izgled utvrđuje Upravni odbor ADAS, osim ako mu na takmičenju već nije dodeljena odgovarajuća identifikaciona kartica od strane organizatora takmičenja.

Član 10.

Upravni odbor ADAS utvrđuje izgled legitimacije službenih lica ADAS.
Legitimaciju službenom licu ADAS izdaje direktor ADAS.
Lice koje poseduje službenu legitimaciju ADAS može da je koristi samo u svrhe praćenja sprovođenja doping kontrole i preduzimanja mera na sprečavanju dopinga u sportu pri obavljanju sportskih aktivnosti i delatnosti na teritoriji Republike Srbije.
Službenim licem ADAS u smislu ovog pravilnika smatraju se: direktor ADAS, predsednik i potpredsednici Upravnog odbora ADAS, predsednik Antidoping odbora ADAS, predsednik TUE Odbora ADAS.

Član 11.

Službenu legitimaciju doping kontrolora čine obrazac službene legitimacije i službena značka, koji se nose u dvodelnim kožnim koricama na sklapanje crne boje, dimenzija 219x78 mm koja se jezičkom zatvara.
Službena značka je fiksirana na unutrašnju stranu kožnih korica, a u drugom delu korica nalazi se otvor od providne folije dimenzija 78 h 55 mm za obrazac službene legitimacije. Službena značka je izrađena u obliku stilizovanog štita zlatno žute boje, dimenzija 83 h 63 mm u čijem se centru nalazi grb Republike Srbije. Na gornjem delu štita piše "Antidoping agencija Republike Srbije", a u donjem delu na engleskom jeziku "