Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 221. stav 1. tačka 3. Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni list SFRJ", br. 63/80), u sporazumu sa saveznim sekretarom za unutrašnje poslove i predsednikom Saveznog komiteta za energetiku i industriju, predsednik Saveznog komiteta za saobraćaj i veze propisuje

PRAVILNIKA

O DIMENZIJAMA, UKUPNIM MASAMA I OSOVINSKOM OPTEREĆENjU VOZILA I O OSNOVNIM USLOVIMA KOJE MORAJU DA ISPUNjAVAJU UREĐAJI I OPREMA NA VOZILIMA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 50/82, 11/83, 4/85, 65/85, 64/86, 22/90, 50/90, 51/91)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se dimenzije vozila, ukupne mase vozila, osovinska opterećenja vozila i osnovni uslovi koji moraju da ispunjavaju uređaji i oprema na vozilima u saobraćaju na putevima koji na vozilima moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da vozila mogu bezbedno učestvovati u saobraćaju na putevima, kao i drugi tehnički uslovi kojima moraju odgovarati pojedini uređaji na vozilima koji su od značaja za bezbednost saobraćaja.

Član 2.

Pod dimenzijama vozila, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se gabaritne dimenzije vozila i skupa vozila i dimenzije vozila koje su od posebnog značaja za bezbednost saobraćaja na putevima.
Pod masom vozila, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se najveća dozvoljena i sopstvena masa vozila, nosivost vozila i masa kojom vozilo pritiska na podlogu.

Član 3.

Pod uređajima na motornim i priključnim vozilima u saobraćaju na putevima, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se:
1) uređaji za upravljanje;
2) uređaji za zaustavljanje;
3) uređaji za osvetljavanje puta i za davanje svetlosnih znakova;
4) uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost;
5) uređaji za davanje zvučnih znakova;
6) uređaji za kretanje vozila unazad;
7) uređaji za kontrolu i davanje znakova;
8) uređaji za odvođenje i ispuštanje izduvnih gasova;
9) uređaji za spajanje vučnog i priključnog vozila;
10) ostali uređaji od posebnog značaja za bezbednost saobraćaja (karoserija, kabina za vozača i prostor za putnike, pneumatici, blatobrani, branici, zaštitnici od podletanja sa zadnje strane pod vozilo, priključci za sigurnosne pojaseve, priključci za vuču, uređaji za obezbeđenje vozila od neovlašćene upotrebe, uređaji za pogon na sabijeni ili tečni gas i uređaji od kojih zavisi sastav i obojenost izduvnih gasova).

Član 4.

Pod opremom vozila u saobraćaju na putevima, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se:
1) rezervni točak;
2) aparat za gašenje požara;
3) znak za obeležavanje vozila zaustavljenog na kolovozu puta;
4) oprema za pružanje prve pomoći (kutija prve pomoći);
5) klinasti podmetači;
6) čekić za razbijanje stakla;
7) rezervne sijalice;
8) sigurnosni pojasevi;
9) uže ili poluga za vuču;
10) zimska oprema;
11) druga oprema.

II. DIMENZIJE VOZILA I UKUPNA MASA VOZILA

Član 5.

Najveća dužina vozila je rastojanje između najisturenijeg prednjeg dela i najisturenijeg zadnjeg dela vozila, bez tereta.
Najveća širina vozila je rastojanje između najisturenijih bočnih delova vozila, bez tereta.
Najveća visina vozila je rastojanje između horizontalne podloge i najvišeg dela vozila u neopterećenom stanju.

Član 6.

Najveća dozvoljena dužina vozila iznosi, i to:
1) putničkog automobila - 6 m;
2) autobusa, teretnog vozila, specijalnog vozila i radnog vozila - 12 m;
3) autobusa, specijalnog putničkog vozila i specijalnog teretnog motornog vozila, zglobnog konstruktivnog sastava - 17 m, a autobusa za gradski i prigradski saobraćaj i trolejbusa za gradski saobraćaj, zglobnog konstruktivnog sastava - 18 m;
4) priključnog vozila (sa rudom);
a) sa jednom osovinom - 6 m;
b) sa dve osovine - 10 m;
v) sa tri i više osovina - 12 m;
5) skupa vozila:
a) tegljača sa poluprikolicom - 16,5 m;
b) vučnog vozila sa jednim ili dve priključna vozila, osim vozila za prevoz lica u gradskom i prigradskom saobraćaju - 18 m;
v) autobusa sa prikolicom za gradski i prigradski saobraćaj - 20 m;
g) putničkog automobila sa prikolicom - 15 m;
6) zaprežnog vozila, uključujući i zapregu - 10 m.

Član 7.

NajveĆa dozvoljena širina vozila iznosi 2,5 m.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, širina vozila ne obuhvata prekoračenja koja mogu nastati usled deformacija pneumatika u zoni naleganja na kolovozu, postavljanja lanaca za sneg i ugradnje gabaritnih svetala, pokazivača pravca skretanja, spoljnjeg ogledala, svetala za osvetljavanje puta, elastičnih blatobrana i druge dodatne opreme za čvrstu konstrukciju vozila.
Svi zglobno ili elastično vezani delovi iz stava 2. ovog člana, kad se preklope uz čvrstu konstrukciju vozila, moraju biti unutar propisane najveće dozvoljene širine vozila, a ostali delovi najveće dozvoljene širine vozila, a ostali delovi - unutar propisane širine uvećane za vrednost dozvoljenog odstupanja od najviše 1% od vrednosti iz stava 1. ovog člana.

Član 8.

Najveća dozvoljena visina vozila iznosi 4,0 m.

Član 9.

Motorna i priključna vozila, kao i skupovi vozila, moraju imati takve uređaje da prilikom vožnje u krugu od 360oprebrisana površina kruga, spoljašnjeg prečnika 24 m, ne bude šira od 6,7 m. tom prilikom mora biti najisturenija tačka vozila vođena po krugu prečnika 24 m.

Član 10.

Prepust na motornim i priključnim vozilima može iznositi najviše 50% razmaka između osovina.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, na dvoosovinskim motornim vozilima sa kabinom iznad motora i na autobusima, prepust može iznositi najviše 60% razmaka između osovina, a na autobusima sa motorom iza zadnje osovine i autobusima sa motorom između prednje i zadnje osovine - najviše 63% razmaka između osovina.
Odredbe st. 1. i 2. ovog člana ne odnose se na vozila sa ugrađenim uređajima za obavljanje određenih radnji.
Pod razmakom između osovina vozila na motorni pogon i prikolica, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se rastojanje između prednje i zadnje osovine.
Ako je prednja ili zadnja osovina vozila izvedena kao jednostruka, dvostruka ili trostruka, pod razmakom između osovina podrazumeva se rastojanje između simetrala dvostrukih, odnosno trostrukih osovina i krajnje (prednje ili zadnje) osovine vozila.
Za poluprikolice, umesto razmaka između osovina, uzima se rastojanje između vertikalne ose obrtnog postolja i simetrale osovina, odnosno zadnje osovine poluprikolice.

Član 11.

Najveća dozvoljena masa vozila na motorni pogon ili skupa vozila iznosi 40 t, s tim što osovinsko opterećenje tog vozila, odnosno skupa vozila u stanju mirovanja, na horizontalnoj podlozi, ne sme da prelazi, i to:
1) opterećenje jedne osovine - 10 t;
2) opterećenje jednostruke osovine ili više osovina sa međusobnim rastojanjem manjim od 1 m - 10 t;
3) opterećenje dvostruke osovine sa međusobnim rastojanjem od 1 do 2 m - 16 t, pri čemu nijedna osovina ne sme biti opterećena preko 10 t;
4) optrećenje trostruke osovine sa međusobnim rastojanjem susednih osovina od 1 do 2 m - 24 t, pri čemu nijedna osovina ne sme biti opterećena preko 10 t, a ni dve susedne osovine više od 16 t.

Član 12.

Najveća dozvoljena masa vozila sa točkovima bez pneumatika iznosi za vozilo koje ima točkove sa naplacima od metala, pune gume, plastike ili sličnog materijala, i to sa:
1) jednom osovinom - 1,2 t;
2) dve osovine - 3,0 t.
Naplaci od metala, pune gume, plastike ili sličnog materijala moraju biti ravni. Klinci kojima su naplaci prikovani moraju imati ravnu glavu i ne smeju da strče van ravni naplatka.

Član 13.

Odnos bruto-snage motora izražene u kilovatima i najveće dozvoljene mase vozila izražene u tonama, mora biti, i to za:
1) putničke automobile, kombinovana vozila i motocikle - najmanje 14,72kW/t;
2) autobuse, osim autobusa zglobnog konstruktivnog sastava -