hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002
----------------------------------
NAPOMENA:
Stupanjem na snagu Pravilnika o hraniteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 36 od 8. aprila 2008), prestaju da važe odredbe Pravilnika o bližim uslovima za osnivanje i normativima i standardima za obavljanje delatnosti ustanova socijalne zaštite za smeštaj dece bez roditeljskog staranja i dece i omladine sa poremećajima u ponašanju ("Službeni glasnik RS", br. 88/93, 121/03, 8/06 i 63/06) koje se odnose na smeštaj dece u hraniteljskim porodicama i delatnost centra za porodični smeštaj.
----------------------------------
Na osnovu člana 66. stav 2. i člana 79. stav 2. Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana ("Sl. glasnik Republike Srbije", br. 36/91, 33/93 i 67/93), Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, donosi

PRAVILNIK

O BLIŽIM USLOVIMA ZA OSNIVANjE I NORMATIVIMA I STANDARDIMA ZA OBAVLjANjE DELATNOSTI USTANOVA SOCIJALNE ZAŠTITE ZA SMEŠTAJ DECE I OMLADINE BEZ RODITELjSKOG STARANjA I DECE I OMLADINE SA POREMEĆAJIMA U PONAŠANjU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 88 od 1. novembra 1993, 121/03, 8/06, 63/06, 36/08, 50/12)

I. UVODNA ODREDBA

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi u pogledu prostora, opreme i potrebnih stručnih i drugih radnika za osnivanje, kao i normativi i standardi za obavljanje delatnosti ustanova socijalne zaštite:
1. za smeštaj dece i omladine bez roditeljskog staranja, i to u:
1) domu za decu i omladinu;
2) centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine;
3) centru za porodični smeštaj;
4) prihvatilištu za decu i omladinu;
5) domskom odeljenju za decu i omladinu pri centru za socijalni rad;
2. za smeštaj dece i omladine sa poremećajima u ponašanju, i to u:
1) zavodu za vaspitanje dece i omladine;
2) prihvatnoj stanici;
3) prihvatilištu.

II. USLOVI U POGLEDU PROSTORA, OPREME I POTREBNIH STRUČNIH I DRUGIH RADNIKA ZA POČETAK RADA I OBAVLjANjE DELATNOSTI USTANOVA

1. Uslovi u pogledu prostora

Član 2.

Ustanova za smeštaj dece i omladine bez roditeljskog staranja i ustanova za smeštaj dece i omladine sa poremećajima u ponašanju (u daljem tekstu: ustanova) treba da ispunjava sledeće građevinsko-tehničke uslove:
1) da se osniva u naseljenom mestu gde su razvijene saobraćajne i druge veze i komunikacije;
2) da je građena od materijala koji obezbeđuje zvučnu i termo izolaciju;
3) da je priključena na električnu i telefonsku mrežu;
4) da je priključena ja javnu vodovodnu mrežu, ako ona ne postoji, da je obezbeđeno snabdevanje higijenski ispravnom tekućom toplom i hladnom vodom putem hidrofora;
5) da je priključena na javnu kanalizacionu mrežu ili propisno izgrađenu septičku jamu;
6) da je obezbeđeno grejanje i mehaničko provetravanje ukoliko je prirodno provetravanje nedovoljno;
7) da je obezbeđen nesmetan prilaz prevoznim sredstvom;
8) da su podovi u svim sobama ustanove od materijala koji nije klizav, ne upija vlagu i lako se održava; podovi u spavaonicama treba da budu od toplog materijala;
9) da su vrata na sobama u ustanovi bez pragova širine najmanje 1 m sa zaštitom ukoliko su ostakljena;
10) da je širina hodnika u ustanovi za smeštaj korisnika najmanje 1,8 m;
11) da ima slobodnu površinu oko objekta u površini od 20m2po korisniku, od čega 5m2zelene površine po korisniku, koja može biti manja i to po 3m2po korisniku ukoliko postoji, u blizini, mogućnost korišćenja javnih zelenih površina;
12) da ima uređenu dvorišnu površinu (mali fudbal, košarka, rukomet, odbojka) čija površina omogućava korišćenje svim korisnicima.

Član 3.

Ustanova treba da ima po jednu sobu za: dnevni boravak, kuhinju, trpezariju, garderobu, ambulantu sa izolacionim delom, pranje i održavanje rublja, magacin, obavljanje administrativno-finansijskih i drugih poslova, posebne sobe za spavaonice, sanitarno-higijenski čvor sa posebnim delovima - muški i ženski i posebnu sobu za stručne radnike i medicinsko osoblje.
Ustanova treba da ima i salu za fizičko vaspitanje.
Zavod za vaspitanje dece i omladine, pored soba iz st. 1. i 2. ovog člana treba da ima i po jednu sobu za radno vaspitanje korisnika, za realizaciju programa slobodnih aktivnosti i grupni rad.
U zavodu se sobe za spavanje, dnevni boravak i sanitarno-higijenski čvor nalaze u okviru stambene jedinice u kojoj boravi jedna vaspitna grupa, odnosno prijemna grupa.
Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine pored soba iz stava 1. ovog člana treba da ima i sobu za rad na stimulaciji psihofizičkog razvoja dece i posebnu sobu za novoprimljenu decu do sedam godina i najmanje dve jednokrevetne sobe sa sanitarno-higijenskim čvorom za zbrinjavanje samohranih trudnica i majki sa bebama.
Prihvatilište za decu i omladinu sa poremećajima u ponašanju, pored soba iz stava 1. ovog člana, treba da ima i sobu za vaspitno-obrazovni rad i sobu za individualni i grupni rad i radno angažovanje.

2. Uslovi u pogledu opreme

Član 4.

Oprema soba ustanove treba da odgovara nameni i da se može lako održavati.
Uslovi koje ustanova treba da ispunjava u pogledu opreme zavisno od vrste usluga, jesu:
1) spavaonica treba da ima ležajeve, noćne ormariće i svetiljke, prema broju korisnika, kao i sto sa stolicama, ormar za odeću sa odvojenim delovima za korisnike, policu i zavesu;
2) u stacionarnom delu ustanove za decu do tri godine, spavaonica treba da ima pult za pranje i presvlačenje dece;
3) prostorija za dnevni boravak treba da ima odgovarajući broj stolova i stolica, policu za knjige, pribor za društvene igre, televizor i radio aparat;
4) ustanova za smeštaj dece i omladine uključujući i centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine treba da ima didaktička sredstva i opremu za fizičko vaspitanje koja odgovaraju uzrastu i sposobnostima korisnika;
5) prostorija za stručne radnike ustanove treba da ima radni sto, stolice, ormar i telefon.

3. Uslovi u pogledu stručnih i drugih radnika

Član 5.

Broj i struktura stručnih i drugih radnika u ustanovama određuje se na osnovu:
1) smeštajnih kapaciteta, odnosno broja korisnika smeštenih u ustanovu;
2) strukture korisnika po osnovu uzrasta, stepena i vrste ispoljenih teškoća u razvoju;
3) posebnih funkcija pojedinih ustanova ili delova ustanova;
4) građevinsko-tehničkih osobina i lokacije objekta u kojem su smešteni korisnici (postojanje više građevinskih objekata jedne ustanove koji su prostorno dislocirani, ili se nalaze u različitim naseljenim mestima).

Član 6.

Ustanove obezbeđuju stručne i druge radnike za obavljanje sledećih poslova:
1) organizovanje i realizovanje usluga socijalnog rada sa korisnicima;
2) organizovanje vaspitnog rada sa korisnicima;
3) organizovanje opšte nege, ishrane i higijene korisnika i higijene prostora;
4) organizovanje finansijsko-računovodstvenih poslova;
5) organizovanje opštih i zajedničkih poslova.

Član 7.

Za početak rada i obavljanje delatnosti ustanova, osim prihvatilišta i prihvatne stanice, treba da ima najmanje sledeće stručne i druge radnike:
1) direktora,
2) socijalnog radnika ili pedagoga ili psihologa ili pravnika,
3) vaspitača,
4) medicinsku sestru - vaspitača,
5) finansijsko-računovodstvenog radnika,
6) administrativnog radnika,
7) kuvara,
8) spremačicu,
9) pralju - krojačicu,
10) vozača - domara - ložača.
Zavod za vaspitanje dece i omladine, pored radnika iz stava 1. ovog člana treba da ima zaposlene i defektologa i specijalnog pedagoga.
Prihvatilište kao samostalna ustanova, pored radnika iz stava 1. tač. 1), 3), 4), 5), 6), 8), 9) i 10), treba da ima i socijalnog radnika i psihologa kada obezbeđuje prihvat dece i omladine bez roditeljskog staranja, odnosno socijalnog radnika, psihologa i specijalnog pedagoga za resocijalizaciju kada obezbeđuje prihvat dece i omladine sa poremećajima u ponašanju, kao i kuvara, kada se hrana priprema u prihvatilištu, odnosno servirku kada se hrana donosi u prihvatilište.
Prihvatna stanica kao samostalna ustanova, pored radnika iz stava 1. tač. 1), 3), 4), 8) i 10) treba da ima i kuvara, kada se hrana priprema u prihvatnoj stanici, odnosno servirku kada se hrana donosi u prihvatnu stanicu i spremačicu - pralju.

III. NORMATIVI I STANDARDI ZA OBAVLjANjE DELATNOSTI

:

hor002