Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 36. stav 1. Zakona o društvenoj brizi o deci ("Službeni glasnik SRS", br. 49/92),
Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja donosi

PRAVILNIK

O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANjA PRAVA OD OPŠTEG INTERESA U OBLASTI DRUŠTVENE BRIGE O DECI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 66/92, 69/92, 1/93, 107/93, 67/94, 12/96, 30/96, 13/98, 38/01, 67/01, 12/02, 29/02)

I. UVODNA ODREDBA

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi i način ostvarivanja prava od opšteg interesa u oblasti društvene brige o deci utvrđenih u Zakonu o društvenoj brizi o deci (u daljem tekstu: Zakon), i to prava na:
1) naknadu zarade za vreme porodiljskog i produženog porodiljskog odsustva zaposlenog roditelja i odsustva sa rada usvojioca radi nege deteta;
2) materinski dodatak;
2a) pomoć za opremu novorođenčeta;
3) dodatak na decu;
4) naknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi za treće dete u smislu člana 7. Zakona;
5) predškolsko vaspitanje i obrazovanje za decu bez roditeljskog staranja, decu sa smetnjama u razvoju i decu na dužem bolničkom lečenju;
6) vaspitno-obrazovni program u godini pred polazak u osnovnu školu u trajanju od tri sata dnevno u školskoj godini.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Danom stupanja na snagu Pravilnka o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 29/02) prestaju da važe član 1. tač. 1), 2), 2a), 3), 4) i 5) u delu koji se odnosi na predškolsko vaspitanje za decu bez roditeljskog staranja i decu sa smetnjama u razvoju.
-------------------

II. NAKNADA ZARADE ZA VREME PORODILjSKOG I PRODUŽENOG PORODILjSKOG ODSUSTVA ZAPOSLENOG RODITELjA I ODSUSTVA SA RADA USVOJIOCA RADI NEGE DETETA

Član 2. do 44.

(Prestali da važe danom stupanja na snagu Pravilnka o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom - "Sl. glasnik RS", br. 29/02)

VI. PREDŠKOLSKO VASPITANjE I OBRAZOVANjE ZA DECU BEZ RODITELjSKOG STARANjA, DECU SA SMETNjAMA U RAZVOJU I DECU NA DUŽEM BOLNIČKOM LEČENjU

Član 45.

Vaspitno obrazovni rad sa decom bez roditeljskog staranja jeste oblik predškolskog vaspitanja i obrazovanja kojim se obezbeđuje deci lišenoj roditeljskog staranja, smeštenoj u ustanove socijalne zaštite, ublažavanje nedostatka porodice i stvaranje povoljnijih uslova za razvoj, vaspitanje i obrazovanje.
Vaspitno obrazovni rad sa decom sa smetnjama u razvoju jeste oblik predškolskog vaspitanja i obrazovanja kojim se podstiče razvoj očuvanih psihofizičkih potencijala dece i ublažavaju ili otklanjaju poremećaji u njihovom razvoju.
Vaspitno obrazovni rad sa decom na dužem bolničkom lečenju jeste oblik predškolskog vaspitanja i obrazovanja kojim se deci narušenog zdravlja, smeštenoj u zdravstvene ustanove, pruža mogućnost za igru, razonodu, druženje i poboljšanje zdravstvenog i opšteg stanja.
Pod dužim bolničkim lečenjem u smislu stava 3. ovog člana podrazumeva se lečenje koje zbog prirode bolesti zahteva hospitalizaciju dužu od 20 dana.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Danom stupanja na snagu Pravilnka o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 29/02) prestaje da važi član 45. st. 1. i 2.
-------------------

Član 46.

Vaspitno obrazovni rad sa decom iz člana 45. ovog pravilnika organizuje predškolska ustanova.

Član 47.

(Prestao da važi danom stupanja na snagu Pravilnka o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom - "Sl. glasnik RS", br. 29/02)

Član 48.

Vaspitno obrazovni program predškolska ustanova organizuje:
1) za decu bez roditeljskog staranja u redovnim vaspitnim grupama poludnevnog boravka;
2) za decu sa smetnjama u razvoju za koju je nadležni organ utvrdio potrebu podsticanja, praćenja i korektivnog rada u razvojnim grupama;
3) za decu na dužem bolničkom lečenju u bolničkim grupama.

Član 49.

Predškolska ustanova, na početku školske godine, utvrđuje plan organizacije vaspitno obrazovnih programa iz člana 45. ovog pravilnika za tekuću godinu uz saglasnost Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.
Plan u smislu stava 1. ovog člana podnosi se na obrascu VOR-1 - Plan organizacije vaspitno-obrazovnog rada za decu na dužem bolničkom lečenju, decu sa smetnjama u razvoju i decu bez roditeljskog staranja.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Danom stupanja na snagu Pravilnka o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 29/02) prestaje da važi član 49. u delu koji se odnosi na vaspitno obrazovni rad sa decom bez roditeljskog staranja i decom sa smetnjama u razvoju.
-------------------

Član 50.

Sredstva za ostvarivanje vaspitno obrazovnih programa obezbeđuju se u visini ekonomske cene po vaspitnoj grupi, odnosno po detetu za decu bez roditeljskog staranja.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Danom stupanja na snagu Pravilnka o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 29/02) prestaje da važi član 50. u delu koji se odnosi na decu bez roditeljskog staranja i decu sa smetnjama u razvoju.
-------------------

Član 51.

Strukturu ekonomske cene za bolničke grupe čine:
1) bruto zarada vaspitača, prema vremenu trajanja programa vaspitno obrazovnog rada, direktora za 10 sati godišnje i stručnog saradnika za 15 sati godišnje;
2) didaktički materijal u paušalnom iznosu.
Strukturu ekonomske cene za razvojne grupe čine:
1) bruto zarada vaspitača, prema vremenu trajanja programa vaspitno obrazovnog rada, direktora za 10 sati godišnje i stručnog saradnika za 15 sati godišnje;
2) materijalni troškovi prema kriterijumima za utvrđivanje cene usluga.

Član 52.

Sredstva za realizaciju vaspitno obrazovnih programa se prenose ustanovi preko opštinske uprave po dobijanju izveštaja od opštinske uprave.
Predškolska ustanova dostavlja izveštaje o mesečnoj realizaciji vaspitno obrazovnih programa i obračun troškova boravka za decu bez roditeljskog staranja u redovnim vaspitno-obrazovnim grupama poludnevnog boravka, opštinskoj upravi najkasnije do trećeg u mesecu za prethodni mesec, a opštinska uprava po izvršenoj kontroli Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja do šestog u mesecu za prethodni mesec.
Obračun u smislu stava 2. ovog člana predškolska ustanova iskazuje na obrascu TB-3 - Izveštaj o boravku dece bez roditeljskog staranja u redovnim vaspitno-obrazovnim grupama poludnevnog boravka.
Izveštaj o mesečnoj realizaciji vaspitno-obrazovnih programa iskazuje se na obrascu VOR-2 - Izveštaj o realizaciji vaspitno-obrazovnog rada za decu na dužem bolničkom lečenju i decu sa smetnjama u razvoju.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Danom stupanja na snagu Pravilnka o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 29/02) prestaje da važi član 52. u delu koji se odnosi na decu bez roditeljskog staranja i decu sa smetnjama u razvoju.
-------------------

VII. VASPITNO-OBRAZOVNI PROGRAM U GODINI PRED POLAZAK U OSNOVNU ŠKOLU U TRAJANjU OD TRI SATA DNEVNO U ŠKOLSKOJ GODINI

Član 53.

Vaspitno-obrazovni program u godini pred polazak u osnovnu školu u trajanju od tri sata dnevno u školskoj godini (u daljem tekstu: Tročasovni program) jeste oblik predškolskog vaspitanja i obrazovanja kojim se obezbeđuje približno ujednačavanje uslova za zadovoljavanje osnovnih razvojnih potreba dece, njihova socijalizacija i opšta pripremljenost za polazak u školu.

Član 54.

Pravo na Tročasovni program imaju sva deca uzrasta od šest godina koja ne ostvaruju pravo na celodnevni boravak.

Član 55.

Tročasovni program organizuje predškolska ustanova u školskoj godini svakog


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: