Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 38. stav 5. Zakona o semenu ("Službeni glasnik RS", broj 45/05),
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi

PRAVILNIK

O BLIŽIM USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNjAVA STRUČNA ORGANIZACIJA KOJA IZDAJE ETIKETE, VELIČINI POJEDINAČNIH PAKOVANjA SEMENA I O EVIDENCIJI O IZDATIM ETIKETAMA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 66 od 31. jula 2006; 73/2006)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi koje mora da ispunjava stručna organizacija koja izdaje etikete, veličina pojedinačnih
pakovanja semena u zavisnosti od vrste poljoprivrednog bilja, kao i sadržina, oblik i način vođenja evidencije o izdatim etiketama.

Član 2.

Stručna organizacija koja izdaje etikete mora da ispunjava uslove u pogledu stručnog kadra, prostora, uređaja i opreme.
Stručna organizacija iz stava 1. ovog člana ispunjava uslove u pogledu stručnog kadra ako ima najmanje jednog zaposlenog diplomiranog inženjera poljoprivredne struke (smer ratarstvo, povrtarstvo ili zaštita bilja).
Stručna organizacija iz stava 1. ovog člana ispunjava uslove u pogledu prostora, uređaja i opreme ako ima:
1) prostor za smeštaj etiketa;
2) prostor za kontrolnu setvu uzoraka;
3) hladnu komoru za čuvanje uzoraka semena;
4) opremu za štampanje etiketa koja po svom kapacitetu može da blagovremeno odštampa potreban broj etiketa, i to:
- štampač etiketa (kopirni uređaj);
- printer modul;
- povezni modul;
- digitalni programski nož za papir;
- termo štampač;
- integralni namatač etiketa;
-PCračunar.

Član 3.

Veličina pojedinačnih pakovanja semena zavisi od vrste poljoprivrednog bilja, broja semenskih jedinica, broja semena ili broja klijavih semena.
Veličina pojedinačnih sitnih pakovanja semena, u zavisnosti od vrste poljoprivrednog bilja, data je u Prilogu broj 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4.

Stručna organizacija iz člana 2. ovog pravilnika vodi evidenciju o izdatim etiketama.
Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži: datum izdavanja etiketa; podatke o dorađivaču, odnosno uvozniku; broj deklaracije o semenu; broj izveštaja o kvalitetu semena; podatke o vrsti, sorti ili hibridu, kategoriji semena; godinu proizvodnje semena; broj partije; masu partije; masu pojedinačnog pakovanja u partiji; broj izdatih etiketa; serijski broj etikete; rok važenja na etiketi; broj uverenja o priznavanju semenskog useva ili OECD sertifikat.
Evidencija iz stava 1. ovog člana vodi se u elektronskoj formi kao jedinstvena baza podataka, na Obrascu broj 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Etikete iz stava 1. ovog člana su pravougaonog oblika, veličine 115 dž 82 mm, čija sadržina i izgled su dati na Obrascu broj 2. i Obrascu broj 3, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.
Etikete iz stava 1. ovog člana su pravougaonog oblika, veličine 115x82 mm, čija sadržina i izgled su dati na Obrascu broj 2. i