Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 71. stav 2. Zakona o sportu ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 52/96),
Ministar za omladinu i sport donosi

PRAVILNIK

O BLIŽIM USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA STIPENDIRANjE VRHUNSKIH SPORTISTA I ZA NOVČANU POMOĆ VRHUNSKIM SPORTISTIMA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 18 od 23. maja 2000, 12/09, 1/11)

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi i kriterijumi za stipendiranje vrhunskih sportista za sportsko usavršavanje i za novčanu pomoć vrhunskim sportistima sa posebnom zaslugama.

Član 2.

Vrhunski sportista može dobiti stipendiju za sportsko usavršavanje ako su ispunjeni sledeći uslovi:
1) da je u tekućoj godini važećom Republičkom kategorizacijom sportista kategorisan kao vrhunski sportista,
2) da nema potpisan profesionalni ugovor sa određenom sportskom organizacijom i da nema potpisan ugovor sa inostranim klubom;
3) da je član granskog saveza čijim se programima ostvaruje opšti interes u oblasti sporta, odnosno sportske organizacije članice tog granskog saveza;
4) da ga granski savez predloži ministarstvu nadležnom za sport (u daljem tekstu: Ministarstvo) za dobijanje stipendije, u okviru kvote stipendija na koju taj granski savez ima pravo u skladu sa ovim pravilnikom, do 31. januara tekuće godine;
5) da se u tekućoj godini aktivno bavi sportskim aktivnostima;
6) da ispunjava obaveze prema reprezentaciji granskog saveza Republike Srbije, čiji je član;
7) u pogledu godina života, i to:
- da ima od 15 do 24 godine - sportista nacionalnog razreda, a do 30 godina - sportista u paraolimpijskim sportovima;
- da nije navršio 30 godina - sportista međunarodnog razreda, a do 40 godina - sportista u paraolimpijskim sportovima;
8) da u tekućoj godini ima status učenika i ostvaruje minimalno vrlo dobar uspeh - za sportiste uzrasta od 15 do 18 godina;
9) da dva puta godišnje dostavi dokaz o izvršenom zdravstvenom pregledu u Republičkom zavodu za sport i da poštuje antidoping pravila propisana Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu ("Službeni glasnik RS", broj 101/05), kao i da dva puta godišnje dostavi dokaz o prisustvovanju seminarima koje organizuje Antidoping agencija Srbije na temu sprečavanja dopinga u sportu.
Vrhunski sportista koji je kategorisan kao zaslužni sportista ostvaruje pravo na stipendiju bez ograničenja starosne dobi.
Pravo na stipendiju prestaje sportisti sticanjem nacionalnog priznanja.
Po predlozima podnetim posle roka iz stava 1. tačka 4) ovog člana Ministarstvo neće postupati.
Izuzetno, ako kvota stipendija na koju granski savez ima pravo u skladu sa ovim pravilnikom nije popunjena, granski savez može, tokom godine, podneti predlog za stipendiranje i nakon isteka roka iz stava 1. tačka 4) ovog člana.

Član 2a

U postupku po predlozima iz člana 2. Pravilnika Ministarstvo ceni ispunjenost uslova za dobijanje stipendije i do 15. februara tekuće godine donosi rešenje o stipendiranju sportista za tekuću godinu.
U roku od sedam dana od dana donošenja rešenja iz stava 1. ovog člana Ministarstvo, nadležni granski savez i sportista kome je odobrena stipendija za tekuću godinu, zaključuju ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze.

Član 3.

Broj stipendija koje mogu dobiti vrhunski sportisti istog granskog saveza određuje se prema rangu sporta utvrđenom Republičkom kategorizacijom sportova, i to:
1) prva grupa sportova - 15 stipendija po savezu;
2) druga grupa sportova - 10 stipendija po savezu;
3) treća grupa sportova - pet stipendija po savezu;
4) četvrta grupa sportova - tri stipendije po savezu;
Za timske sportove, prve i druge grupe sportova, utvrđuje se kvota po selekcijama, na predlog nacionalnog granskog sportskog saveza, u skladu sa budžetom i postignutim rezultatima.
U četvrtoj grupi sportova stipendiju može dobiti samo vrhunski sportista koji je kategorisan kao zaslužni sportista ili sportista međunarodnog razreda.

Član 4.

Visina mesečnog iznosa stipendija za sportsko usavršavanje vrhunskih sportista utvrđuje se prema sledećim kriterijumima:
1) zaslužni sportista - jedna i po prosečna neto zarada u Republici za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike;
2) sportisti međunarodnog razreda - jedna prosečna neto zarada u Republici za mesec decembar