Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 190. stav 8. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", broj 107/05),
Ministar zdravlja donosi

PRAVILNIK

O BLIŽIM USLOVIMA ZA IZDAVANjE, OBNAVLjANjE ILI ODUZIMANjE LICENCE ČLANOVIMA KOMORA ZDRAVSTVENIH RADNIKA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 119 od 14. decembra 2007, 23/09, 40/10)

I. UVODNA ODREDBA

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi za izdavanje, obnavljanje ili oduzimanje odobrenja za samostalni rad (u daljem tekstu: licenca) članovima komora zdravstvenih radnika, postupak i način izdavanja, obnavljanja ili oduzimanja licence, obrazac i sadržaj izdate, obnovljene ili oduzete licence, kao i druge uslove potrebne za izdavanje, obnavljanje ili oduzimanje licence.
Izdavanje, obnavljanje i oduzimanje licence jeste postupak koji sprovodi nadležna komora radi utvrđivanja stručne osposobljenosti zdravstvenih radnika za samostalni rad.
Licenca je javna isprava kojom se dokazuje stručna osposobljenost zdravstvenog radnika za samostalno obavljanje zdravstvene delatnosti u Republici Srbiji.
O izdatoj, obnovljenoj ili oduzetoj licenci rešenje donosi direktor nadležne komore.
Licenca se izdaje na period od sedam godina.

II. POSTUPAK IZDAVANjA LICENCE

Član 2.

Komora izdaje licencu zdravstvenom radniku članu komore (u daljem tekstu: zdravstveni radnik) koji kao profesiju u Republici Srbiji obavlja poslove zdravstvene delatnosti, u skladu sa zakonom.

Član 3.

Zdravstveni radnik podnosi zahtev za izdavanje licence nadležnoj komori.
Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se nadležnoj komori preko ogranka komore.

Član 4.

Nadležna komora nezaposlenom zdravstvenom radniku izdaje licencu nakon zasnivanja radnog odnosa.
Nadležna komora zdravstvenom radniku osnivaču privatne prakse, izdaje licencu danom podnošenja zahteva za osnivanje privatne prakse.
Nadležna komora zdravstvenom radniku korisniku starosne penzije, izdaje licencu nakon zasnivanja radnog odnosa sa osnivačem privatne prakse ili danom podnošenja zahteva za osnivanje privatne prakse.
Zdravstveni radnik strani državljanin koji na teritoriji Republike Srbije povremeno obavlja zdravstvenu delatnost (poslovno-tehnička saradnja, stručno konsultantske usluge), nadležnoj komori podnosi dokaz o članstvu u komori, odnosno staleškom udruženju kao i važeću licencu zemlje u kojoj obavlja zdravstvenu delatnost.

Član 5.

Uz zahtev iz člana 3. ovog pravilnika zdravstveni radnik dostavlja sledeću dokumentaciju:
1) rešenje o upisu u imenik nadležne komore;
2) overenu fotokopiju diplome visoke, više ili srednje stručne spreme zdravstvene struke, odnosno nostrifikovanu diplomu visoke, više ili srednje stručne spreme zdravstvene struke stečene u inostranstvu;
3) overenu fotokopiju uverenja o položenom stručnom ispitu;
4) potvrdu da je u radnom odnosu i poslovima koje neposredno obavlja;
Zdravstveni radnik koji je stekao nastavno-naučno zvanje, odnosno naziv primarijus, dostavlja overene fotokopije uverenja o stečenom zvanju, odnosno nazivu.
Dokaz da pravnosnažnom sudskom odlukom zdravstveni radnik nije osuđen za krivično delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje zdravstvene delatnosti, odnosno da pravnosnažnom sudskom odlukom nije osuđen na kaznu zatvora zbog teškog krivičnog dela protiv zdravlja ljudi, nadležna komora pribavlja od nadležnog organa po službenoj dužnosti.

Član 6.

Zdravstveni radnik koji obavlja specijalističku delatnost, pored dokumenata iz člana 5. ovog pravilnika, uz zahtev za izdavanje licence dostavlja i sledeću dokumentaciju:
1) overenu fotokopiju diplome o položenom specijalističkom ispitu, odnosno nostrifikovanu diplomu o položenom specijalističkom ispitu stečenu u inostranstvu;
2) overenu fotokopiju diplome o položenom ispitu iz uže specijalnosti, odnosno nostrifikovanu diplomu o položenom ispitu iz uže specijalnosti stečenu u inostranstvu.

Član 7.

Ukoliko zdravstveni radnik u okviru roka važenja licence stekne stručni naziv primarijus ili nastavno-naučno zvanje dužan je da o tome obavesti nadležnu komoru.
U slučaju da nastupe okolnosti iz stava 1. ovoga člana, zdravstvenom radniku se izdaje nova licenca sa istim licencnim brojem i periodom važenja.
Ukoliko zdravstveni radnik u okviru roka važenja licence položi specijalistički ili ispit iz uže specijalnosti dužan je da o tome obavesti nadležnu komoru.
U slučaju da nastupe okolnosti iz stava 3. ovoga člana, zdravstvenom radniku se izdaje nova licenca sa novim periodom važenja.

III. POSTUPAK OBNAVLjANjA LICENCE

Član 8.

Zdravstvenom radniku može se obnoviti licenca ako je u periodu važenja licence, u postupku kontinuirane edukacije stekao 168 bodova i to za svaku godinu važenja licence po 24 boda kroz sadržaj akreditovanih programa kontinuirane edukacije, vezano za profesionalnu delatnost koju obavlja, a za koju se izdaje, odnosno obnavlja licenca.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, prilikom utvrđivanja ukupnog broja bodova potrebnih za obnavljanje licence, smatra se da je zdravstveni radnik koji podnosi zahtev za obnavljanje licence koju je stekao pre 1. januara 2010. godine, u periodu od dobijanja licence do 31. decembra 2009. godine stekao dovoljan broj bodova za obnavljanje licence, nezavisno od broja stvarno stečenih bodova.
Od ukupnog broja stečenih bodova iz stava 1. ovoga člana, najmanje 50% bodova treba da bude iz oblasti za koju je zdravstvenom radniku izdata licenca, a ostalih 50% bodova može biti i iz drugih oblasti koje se odnose na delatnost koju zdravstveni radnik obavlja.
Ukupan broj od 24 boda mora biti skupljen iz više različitih programa kontinuirane edukacije.
Jedna polovina godišnje ukupne sume bodova (12 bodova) stiče se u okviru programa kontinuirane edukacije koji se sprovode u zdravstvenoj ustanovi ili privatnoj praksi u kojoj je zdravstveni radnik zaposlen, odnosno u okviru akreditovanih programa kontinuirane edukacije koji se sprovode u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi na teritoriji opštine ili upravnog okruga.
Druga polovina godišnje ukupne sume bodova (12 bodova) dobija